По-пригодени сме за студовете! Има ли риск за здравето ни?

Кардиологът проф. Младен Григоров пред Bulgaria ON AIR
25 сеп 2018 09:45, Боряна Павлова
2

Температурите паднаха рязко само за 24 часа в цялата страна. Тези амплитуди крият рискове за човешкото здраве. По данни на Световната здравна организация, между 30 и 50% от хората проявяват здравословни реакции при смяна на времето.

Кардиологът проф. Младен Григоров обясни, че в медицината има понятие, което се нарича метеотропизъм. То се отнася до това как се повлиява организмът от резки промени на времето.

Още по темата

"Бих казал първо, че това в никакъв случай не е такава промяна, която да предизвика някакви остри реакции. Доколкото разбрах тази сутрин температурата е 6 градуса, тоест далеч от това, което би могло да предизвика такава реакция", каза проф. Младен Григоров в студиото на "България сутрин".

Той допълни още, че трудно може да се говори за профилактика, защото няма как да се влияе на природата.

Проф. Григоров обаче беше категоричен, че е типично за хората от нашите географски ширини и за техния организъм да понасят по-добре студовете и да сме по-пригодени за тях, отколкото за жегите.

"До известна степен фатални могат да станат при температури много над зоната на комфорт. 23-24 градуса - това е точно температурата на зоната на комфорт за организма", допълни още кардиологът пред Bulgaria ON AIR.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
futurehealth преди 2 години
Едва ли!