Решено е: КЕВР с последна дума по енергийните сделки

Преди това трябва да одобрят и другите компетентни органи
7
Решено е: КЕВР с последна дума по енергийните сделки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране ще има последната дума при сделки с активи на енергийните дружества. Това решиха депутатите, като приеха окончателно нови поправки в Закона за енергетиката.

Това са вторите поправки в закона, като сега целта е да се внесе яснота в последните изменения.

Още по темата
През март парламентът реши, че КЕВР ще разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос и разпределение на електроенергия, топлинна енергия и газ "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред".

Само че в разпоредбите, приети днес, изрично е посочено, че КЕВР ще има последната дума за сделките. Преди регулаторът да се произнесе, ще трябва всички други компетентни органи да са одобрили продажбата.

"Този текст внася яснота, защото промените в средата на 2018 г. не поставят срок за това произнасяне и заради това сега се казва, че моментът, в който КЕВР трябва да се произнесе, е веднага, след като тази сделка е одобрена от останалите органи",обясни шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев от ГЕРБ.

Той обаче отказа да коментира продажбата на активите на ЧЕЗ на фирмата на Гинка Върбакова "Инерком" с мотива, че има различно тълкуване и е работа на юристите на КЕВР да се произнесат.

Според едните юристи сделката реално е финализирана, защото е останало да бъде направено само плащането, а според други, след като на се преведени средствата, нищо не е приключило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като КЗК отхвърли Гинка защото имала бизнес с производство на електричество, сега гласят КЕВР да й откаже - защото вече няма бизнес с електричество :DСъщевременно ЧЕЗ продаде ТЕЦ Варна на ДПС, а тази мощност със сигурност е произвежда в пъти повече отколкото Гинка. Но дали за Гинка не се крие някой Сокол - хидро-топло инженер?
5
0
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
КЕВР ама КЕВР с. Банкя !!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Ще стане преди 5 години
като с ТЕЦ Варна - купува гинка и след няколко месеца духан *** ще е новия собственик!
3
0
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Как КЕВР ще има последна дума? Нали има конституция,която дава последната дума на съда. Сега на нашия човек ще даваме и никой няма да има право да обжалва. Затова и управляващите промениха административно-процесуалния кодекс - решения по търгове, на МС, СО са крайни
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този *** нямаше да спре сделката с ЧЕЗ. КЗК защити държавата от фантомите купувачи, които днес вече щяха да вземат всичко на Гинка. И колко лесно вече бил продаден бизнесът с фотоволтаици... Колко пари са взели? На кого са го продали? Всичко това продължава да е търгашеска тайна, както беше и купувачът на ЧЕЗ. Прехвърлят фирмите на офшорки, а собствениците са същите.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моето лично усещане, е че тази сделка много трудно ще бъде финансирана. Това заяви в ефира на БНТ председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев относно осигуряването на финансиране от "Инерком" за придобиването на българските активи на ЧЕЗ Груп.От думите на Добрев стана ясно, че нито една от тези трите банки, които по-рано изпратиха писма, не е поела ангажимент да финансира сделката.