Продавате имот, доверявате се на брокер, какво печелите?

От изключителна важност е възможно най-добрия търговски вид
1 окт 2018 08:00,
18
Продавате имот, доверявате се на брокер, какво печелите?
Снимка: flickr

Решили сте да продавате имот, чудите се как да подходите – на брокер ли да се доверите, или пък да пуснете собствена обява.

Ето ви няколко съвета от Imoti.net как да го направите по най-добрия и печеливш за вас начин.

Доверяваме се на брокер, част от екипа на ARCO REAL ESTATE. Иван Козаров е завършил Икономика на инфраструктурата в УНСС. В бизнеса с недвижими имоти е от 2011г., работейки като консултант недвижими имоти, а по-късно и като мениджър на екип.

"Обосновавайки се с личния ми опит и работата ми в международна компания, мога да дам няколко доказано ценни съвета, как продавачите да вземат максимално високата цена и да се чувстват максимално сигурни в продажбата на своя имот.

Ориентирайте се към работа само с един брокер. Точно така – само един. Масово сме свидетели как хора стигайки до решението да продават имота си и публикувайки го в реклама, започват да бъдат нападани и "бомбардирани" от стотици брокери с предложение, да го продават или че имат клиент за него. Доверете се само на един брокер – като разчитате на препоръки, имиджа на компанията и естествено най-важното, този човек да отговаря на вашите очаквания за това как трябва да изглежда вашият брокер – визуално и интелектуално. Третирайте този човек като ваш партньор. Заедно с него ще направите най-добрата сделка!

Спирайки се на конкретен брокер е редно заедно с него да определите правилна пазарна цена. Все по-често ставаме свидетели на имоти със завишени цени, определени от собствениците, аргументирайки се, че имат нужда от точно толкова пари и затова са се спрели на тази цена. Вашият брокер ще ви посъветва как да определите пазарна цена, която да е конкурентно способна. Ще ви даде предложение за цената, базирано на сходно предлагане в района и реално сключени сделки.

Вкарайте вашия имот в търговски вид. Консултирайте се с вашия брокер дали имотът е в достатъчно добър търговски вид и при необходимост го изчистете, измийте прозорците, изхвърлете остаряло и ненужно обзавеждане, пребоядисайте стените в светли цветове, ако е необходимо. От изключителна важност е вашият имот да е във възможно най-добрия търговски вид.

Изговорете и подсигурете на вашия брокер всички необходими документи за собствеността и фактическото състояние на имота. Важно е брокерът презентирайки имота пред потенциални клиенти да бъде запознат в детайли със собствеността и документите на имота.

При интерес от страна на купувачи, оставете вашият брокер да води преговорите. Нека защити възможно най-висока цена използвайки събраната информация до момента относно конкурентните оферти, протеклите огледи, документалното състояние на имота и не на последно място вашето желание.

Ако мога да обобщя позитивите и какво печелите работейки само с един брокер, то би било така: "Вие печелите доверен човек, който ще е с вас през целия процес по продажбата на вашия имот". Ще изградите заедно стратегия за желаната цена и как да я постигнете. Съветник относно предстоящите стъпки по продажбата и необходимите действия от ваша страна. Професионалист, който познавайки в детайли района и конкурентните оферти на пазара, реално сключените сделки и необходимите документи за сключване на сделка ще успее да защити възможно най-висока цена за вашия имот - имот, уникален и единствен на пазара. Брокер, който ще е запознат с всички детайли относно юридическото състояние на вашия имот и ще може да презентира всички особености по най-добрия начин.Така вие ще спестите време и ще имате доверен партньор, който ще бъде със същата визия и цел за продажбата на имота като вашата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
НЕНАСИТЕН преди 5 години
Като сте толкова разбирачи,си продавайте имотите сами,то тогава стават най-лесните грабежи и измами.Тука половината не можете да си набавите необходимите документи за покупко-продажба,елементарни познания не вършат работа,ама иначе брокерите били еди кви си.И аз не ги харесвам особено,но са нужното зло дет се вика.
17
3
 
9
 
! Отговори
Реален Случай!!! преди 5 години
Знам за потресаващи случаи,как например брат и сестра продават наследствен имот и брокера взима пари и от брата и от сестрата,а и от купувача !Много будали има в БГ!
16
3
 
19
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Не се зажлуждавайте от платени статии. Брокерите са едни от хората отговорни за надуването на цените и формирането на имотен балон. Свидетел съм как още 2015 та година нахъсваха продавачите да надуват още и още цените, защото усетиха че има купувачи и заради високите комисионни формираха нереални очаквания в продавачите. Брокера не защитава никой, той не е адвокат, просто *** който си взима комисиона, всички са такива, дори в по известните агенции са още по алчни. Надуват цените още.
15
3
 
16
 
! Отговори
Turkish Power преди 5 години
broker..banker..zastrahovatel .....pazete se ot tezi gadove...Tova sa paraziti....banditi....alchni kurleji
14
3
 
14
 
! Отговори
Turkish Power преди 5 години
..NIKOGA NE IZPOLZVAYTE BROKER V BULGARIYA...100% SHTE BUDETE OGRABENI....CELTA IM E DA VI VZEMAT PARITE...A NE DA VI PREDLOJAT USLUGITE SI...TE SA PARAZITI...ALCHNI KURLEJI...PIYAVITCI....
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продавате имот, доверявате се на брокер и губите пари.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Все по-често ставаме свидетели на имоти със завишени цени" , брокерите досега убеждаваха купувачите, че цените са ниски, но колкото и да са убедителни, когато не можеш да си позволиш дадено нещо, явно за теб е скъпо и се усетиха, че ги понадуха и сега е ред да убеждават прадвачите, че цените са високи, защото няма сделки, а от там няма и комисионни за брокера, но да не се оплакват те надуха цените, а купувача дойно комисионна, защото продавача включва своята в цената.
11
2
 
23
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Един въпрос към господин Иван Козаров. Като взима комисионна от продавача и купувача, чии интерес защитава?
10
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Брокерите доста оскъпяват сделката. Пример: Нека брокера взима 3% комисионна, тогава продавача ако иска да вземе 100000 за имота, трябва да го продаде за 103100, за да има 3100 комисионна за брокера. Купувачът ако е готов да даде 100000 за сделката, просто няма да го купи, защото трябва да плати 103100 на продавача и още 3100 комисионна на брокера и ставатза него 106200, доста над 100000. Така сделката просто не става или става на по-ниска цена, от която ощетен е най-малкото продавача.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печелиш само загуби, излишни разходи и нерви. Това е нещо, което всеки може да свърши сам или с помоща на адвокат. Абсолютно излишно звено във веригата са брокерите. Готови са всеки един момент да провалят сделката заради собствения си интерес.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да работите само с един брокер, означава един посредник да ви излъже с цел да ви изолира от пазара и да получавате оферти единствено чрез него. Т. е. ако има клиент, който иска да купи имота ви, но не иска да използва услугите на въпросния брокер, той просто ще бъде отхвърлен като клиент и вие дори няма да знаете, че има интерес към вашия имот. Типичните брокерски хитринки, целящи да гарантират че ще ви вземат парите, представени като журналистически материал.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брокери има на борсата. Там защитава интересите на клиента. При имотите е ПОСРЕДНИК, излишен ***, не обиждайте истинските брокери! Този *** работи за комисионна и от купувача, и от продавача. Т.е., ако трябва ще надува цената до непоискана от купувача стойност, за да си вдигне печалбата. Или ще го продаде на 1/2 цена имота, за да вземе някаква комисионна. Конкуренцията води до по-високо качество и ниски цени. Затова - няколко паразита да се борят, а не само един! А най-добре - николко.
6
3
 
35
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Брокерите са едни обикновени изнудвачи като "ало измамниците". Крайно време е нещо да се направи по въпроса, не може едно лице да представлява две страни (купувач и продавач). Насила ти "набутват" услуга която голяма част от купувачите не желаят. Идва някакъв си сулю и ти вика: "Аз ще ти оправя документите, ще проверя имота за тежести, задължения и т.н." И после отиваш при твой брокер/адвокат за да провери наистина всичко.
5
3
 
44
 
! Отговори
мъж преди 5 години
Брокер-това е безработен измамник.Ще дам пример:-Толкова е глупав продавача/купувача/ на имота,все едно да не можеш сам да си купиш нещо от магазина,та даваш парите на брокер,който да влезе и да ти напазарува.Със закон да се забранят измамниците-брокери.Измамници-и-и!Поръчкова статия.
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха хаимоти се продават-купуват успешно и без брокери. Всеки нотариус или в краен случай адвокат си знае работата и няма нужда от некомпетентни посредници.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз бих добавил, че процентите са повече от три. Нека кажем четири или шест.
2
2
 
41
 
! Отговори
+++ преди 5 години
"Печелите", че трябва да продададете имота с поне 3% по-скъпо, за да си вземете партите - тези 3% са за брокера. Това прави имота по-трудно продаваем, защото и купувача плаща тези 3% и то вече на по-високата цена. Реално малка е ползата от брокера, служи да замаже недостатъците, за да си вземе парите.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих добавил, че доверявайки се на "вашия" брокер, всъщност сключвате сделка с един кърлеж, който има само и единствен интерес да продаде имота ви, даже под пазарната цена. Само по този начин ще се добере до заветната комисионна. Давам пример: Продавате жилище за 100000 евра, той ви казва, не е реална цената, в твоя район върваят по 80000. Така вие сте назад с 20 бона, а агенцията, от която е кърлежа с 600. Лично той е със 150-200 евро ощетен.