Проруска партия води след парламентарния вот в Латвия

Екзитпол отчита и ръст на подкрепата за проевропейски партии
61
Проруска партия води след парламентарния вот в Латвия
Снимка: БТА

Латвийската проруска партия "Съгласие", която редовно се очертава като най-голямата в страната, но никога не влиза в управлението, изглежда отново печели най-много гласове в парламентарните избори, които се проведоха днес.

Проевропейските партии обаче отчитат силно увеличаване на подкрепата, според екзитпол на Латвийската телевизия, цитиран от Ройтерс.

Според екзитпола "Съгласие" получава 19,4 на сто от гласовете, а Съюз "Зелени и фермери" на премиера Марис Кучинскис - 9,7 на сто. За популистката KPV.LV са гласували 11,5 на сто от избирателите, участвали в изборите.

Либералната партия "Развитие/За" взима 13,4 на сто, а консервативното Национално обединение "Всичко за Латвия!" - 12,6 на сто. И двете партии защитават силни проевропейски позиции.

Управляващата в момента коалиция обединява партиите "Единство" (Е), партия Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ" (НО) и Съюз "Зелени и фермери" (СЗФ), които заедно получават 29,2 на сто от гласовете. Това означава, че ще трябва да привлекат поне още един коалиционен партньор, за да сформират правителство на мнозинството.

Латвия има около 1,9 милиона граждани, от които право на глас имат близо 1,5 милиона. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
13
 
! Отговори
Подло и коварно преди 5 години
Другари от ЕС, Ройтерс и НАТО, свирете тревога! Купете си храна, вода и свещи за две седмици! Червената армия се е скрила под креватите ви. Руснаците идват! Руснаците ще нападнат България! Руският държавен балет на лед Санкт Петербург, ще има представления в България! И още по-лошо! Руският държавен балет на лед ще представи комунистическия балет "Лебедово езеро"! Подло и коварно! През декември!
42
4
 
12
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 5 години
На бюрото на Путин в Кремъл има клавиатура и на всяко копче е написано името на някой политик. Когато Путин иска да се намеси в световната политика, на Путин му е достатъчно само да натисне копчето със съответното име на неговия човек или партия! Например, Путин натиска копчето на партия "Съгласие" и тя моментално печели изборите във вече бившата държава Латвия. Въпроси има ли?
41
9
 
6
 
! Отговори
свобода от руско иго преди 5 години
3 март 1918г. Денят на победата на България над БолшевишкаРусияТози договор е тежък за Русия, която губи 1 милион кв. км територия и 60милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура,част от които получава и България. Благодарение на това развитие ПОЛУЧАВАТСВОБОДАТА ОТ РУСКО ИГО Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландияизлизат от Руската империя и възстановяват своята държавност. Турция получаватеритории в района на Батуми и Източен Анадол.
40
1
 
6
 
! Отговори
за 41 преди 5 години
абе чук, напиши във фейс едно руско име и му добави С да видим колко човека ще ти се появят, Нула понимаеш...ундърстенд.....разумиеш..
39
1
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
нещо си сънувал на криво.
38
0
 
8
 
! Отговори
до48 преди 5 години
ти май не четеш какво пише в статията, a и на Русия от векове не и е присъщо да си прибира руснаците, по скоро тя отива при тях. Те и нашите турци не са хукнали да се връщат в тюркие но значи ли че сме цъфнали...
37
5
 
5
 
! Отговори
много важно преди 5 години
Ние си имаме две. БСП и ДПС и пак не ме е страх.Който може, може. И преди и сега и после.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербастите не се плашат от БСП! Те са безполезни, ретро, слаби и невинни! Страхуват се от ДПС!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ли съм сънена или заглавието няма нищо общо с изложението....това да не го е писал лидера на ДАПАСЕ
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги управлява "съгласнит" и зелените фермери... Нима не конкуренция поне малко умни политически сили.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
46- СЛЕД ВЧЕРАШНИ И ПО ДАЛЕЧНИ ИЗЯВИ НА ДЪПАСЕ ЛИДЕРИ/ПОМНИТЕ ЛИ ВЕЛИКИЯ ХИДРОМЕЛИОРАТОР РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА ПОРЦИИТЕ, А ОНОВА БЕДНО МОМЧЕ НАРЕЧЕНО МЪЖКА СЕКРЕТАРКА ''ДЕТО ГО ВЗЕХ ОТ НИКЪДЕ'', СЯКАШ ТЕХНИКУМА ПО СТЪКЛОДУХАНЕ В БЕЛОСЛАВ Е ОТ НЯКЪДЕ И СЕ ОБЕСИ ТОЧНО ПРЕД СПАЛНЯТА МИ''/, ТВЪРДО СТОЯ НА ПОЗИЦИЯ ЧЕ ДЪПАСЕ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ В МИНАЛОТО- ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА С ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ.
32
10
 
5
 
! Отговори
до време преди 5 години
Те като са проруски да не са се засилили да ходят в Русия.Те си стоят там защото знаят какво е в Русия. Като нашите рускини тук.Просто защото не са Латвийци и не се знае кой от къде е дошъл се водят проруски. Просто ве още ползват руския като общ при общуването.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно ДПС да има 2-3 процента повече от системата ,,Цецун"! Няма как да стане! Бойко ще пометне! Всъщност, получи се на първите избори за евродепутати преди 10 години! До към 16 часа ДПС дисциплинирано водеше, след което се забеляза осезаем ентусиазъм и засилен интерес да се избира европарламент в махалата на еректората!И вота се обърна в правилна посока и %! Каквото обяви СИК - това е!
30
1
 
20
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
99% са руско говорещи. 80% работят вън от Латвия по същия начин са и другите две балтийски републики Литва и Естония. Много не им пука кой ще ги управлява.Едно време когато беше СССР завършил си университет в Ленинград, но си от някоя от републиките , разпределят те на работа в Киргизстан примерно. Оставаш и живееш там. Така е и с тези републики. Литва и Латвия ... интересна история, но нито ги приемат за германци нито за руснаци.
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от латвийците явно нищо не става...
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо проруска, тя си е руска.
27
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че ги накараха да се пишат латвийци и руснаците чинно си сложиха по едно С за окончание на имената.Само и само да останат в ЕС и да не се връщат в ***. Сега имената им звучат като Владимирс Петровс или Сергейс Ивановс.
26
1
 
17
 
! Отговори
А тук как е? преди 5 години
Прогерманска партия , протурска партия, антибългарска партия, пробандитска партия....
25
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Не е ясно какви проценти цитират, едни са от гласувалите, други - от броя на имащите право да гласуват. Сумат им е далеч от 100%. И на тази база - коментари. А от БНТ вече научихме, че проруската партия всъщност не била проруска. Пълен миш-маш.
24
10
 
24
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Ама той и Путин им го каза в пра текст преди десетина дни Че на Русия не и трябват фалирали републики който след 20 години няма да ги има на картата на европа Тези три държавици със застаряващо население което намалява тотално и с никаква икономика са обречени и никакъв ЕС не може да ги спаси а Императорът на света вече не бута гювеч на предатели Така им каза той преди десет дни