Facebook с нова умна технология вкъщи: Биг или Бъг Брадър?

От компанията пускат две машини за домашни разговори
Обновена: 9 окт 2018 20:49 | 9 окт 2018 20:45, Джесика Вълчева
16
Facebook с нова умна технология вкъщи: Биг или Бъг Брадър?
Снимка: Facebok

За никого не е новина, че технологиите се развиват с огромна скорост. Възможностите и функциите, които ни предлагат, все повече улесняват живота ни... уж.

Смарт технологиите ни дават възможност да правим всичко само с едно движение, да свържем почти буквално всички домакински уреди вкъщи към часовника и да имаме робопрахосмукачка, която да почиства уредите вместо нас. Изобщо, технологиите ни правят по-мързеливи, а и все по-зависими.

Стана ясно, обаче, че подобни функции и всевъзможни приложения крият и някои опасности. Днес вече е възможно да свържеш всяка една апликация на телефона и компютъра с профила си във Facebook – нещо, което безкрайно улеснява сравнително досадния и дълъг процес на регистрация и създаването на нов профил. Нещо, което отново създава удобства, предвид това, че може да се свърши отново само с един единствен клик.

Още по темата

От началото на годината, обаче, стана ясно, че Facebook е предоставял информация за потребителите на трети страни, които умело извършват мониторинг на събраните данни. Скандалът беше толкова голям, че Марк Зукърбърг беше изправен пред американския сенат.

Днес стана ясно, че именно заради подобен бъг в системата на Google+ данните на половин милион души са изтекли и са били използвани от трети страни в продължение на две години, а когато станало ясно за появилата се неизправност, от компанията решили да държат това в тайна. И така днес стана ясно, че е дошъл краят на социалната мрежа на интернет гиганта, който решил да закрие Google+. С една дума – няма социална мрежа, няма проблем.

И сега, на фона на всички тези скандали и непосредствено след поредния скандал с Facebook, при който бяха хакнати профилите на 50 000 души, от социалната мрежа обявиха поредната си новост.

От компанията пускат две умни машини за домашни разговори. Portal и Portal+ предлагат различни възможности, сред които приближаване на образа на потребителя и следене на движението. Тоест – където и да се движиш из дома си, докато разговаряш през новите машини, отсрещната страна винаги ще те вижда. Нещо като мека версия на Big Brother.

Устройствата работят с Facebook и Messenger, а също така притежават и домашния асистент на Amazon – Алекса.

Всичко звучи добре, но след поредицата от скандали хората стават все по-загрижени за личните си данни, пространство и най-вече сигурност.

Може би пускането на новите продукти просто се случва в неподходящ момент, пишат редактори на технологични издания, цитирани от BBC. А по-неподходящо време за това наистина не може и да има, след като новината за новите продукти на Facebook дойде ден след като бяха хакнати потребителски профили на близо 50 000 души.

Заради притесненията за сигурността, от компанията предоставят някои удобства, които да успокоят потребителите и да гарантират тяхната безопасност. При натискане горната част на устройството потребителя изключва камерата и микрофона, а за още по-голямо успокоение Portal и Portal+ разполагат и с капаче, което да се постави върху камерата. 

От Facebook обявяват, че няма да записват, слушат, преглеждат и анализират разговорите и всички данни, които се получават, защото ще са криптирани. Регистрират се, обаче, данни, които включат кой, кога и на кого се е обадил, както и колко време е продължил самия разговор.

Portal и Portal+ ще могат да се използват от разстояние и ще използват 12 мегапискелови камери, които могат да се въртят самостоятелно на 140 градуса. В режим на "умна камера" устройствата ще могат да следят всяка крачка на собствениците си, докато видеоразговора тече. Устройствата ще влязат в продажба на територията на САЩ през ноември.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искам вече да си отключвам телефона с капка кръв, а не с пръстов отпечатък !!!
ПС може и с урина.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 12

Скайп си е още жив, ама Slack, го измести, поне в корпоративния сят, а Discord е масов сред всички геймъри.
Мирка (хахахахахХАХААХха .... само в България така) Или IRC си е и то там, ама разлиакта е, че се ползва основно от хакери и дилъри. За нормални граждани е рекалено опасно ... ама най-вече трудно да се борави.
MySpace беше зле имплементиран Facebook. Facebook е топ платформата, защото нищо по-добро не е излязло.
13
1
 
3
 
! Отговори
хитра маймуна преди 5 месеца
хи-хи-хихем ви дерат трътките за кинти, хем ви шпионират и ви продават личната информация.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ке се умира.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Технологичното робство идва.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А сега си представете, че сте журналист разследващ залоупотреби на властта с евросредства и ползвате въпросната технология, записваща всичко в дома ви.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Portal и Portal+ ще могат да се използват от разстояние и ще използват 12 мегапискелови камери, които могат да се въртят самостоятелно на 140 градуса. В режим на "умна камера" устройствата ще могат да следят всяка крачка на собствениците си, докато видеоразговора тече."

Превод- ще може да огледа и запише всичко в дома ви: пари, бижута, ценни вещи, хора...
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И не твърдя, че разбирам от квантова физика, но малкото, което съм видял, просто е страшно.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И още нещо
Методите за криптиране, които изплзваме ДНЕС, ще бъдат разгадани ужасно лесно утре.
Помните ли закона на Мур - дето през 2 години, процесорите ставали 2 пъти по-бързи ?
Ами т.нар. квантови компютри, при всяка "крачка напред" или екстра кюбит, който добавяме, стават по 9000 пъти по-бързо.
От 3 кюбита през 1998а, сега сме на 21 кюбита. Всеки "шифър" който е направен със стандартен компютър днес, ще бъде разбиван за милионни от секундата и то в много скоро време ...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първо - "Видео разговорите" щяха да правят революция преди 20 години, ама днес, никой не ги ползва. Дори няма опция "направи видео разговор" в повечето телефони. Трябва ти "апликация". Все пак, какво по-прекрасно от това, да правиш видео разговор, когато си излязал от банята, а децата са се възплозвали и са развхърляли всички играчки ?

Второ - вече има предостатъчно камери за шпионските истории :)
5
1
 
16
 
! Отговори
Зукерберг преди 5 месеца
Обещавам, че няма да надничам в личната ви информация и че няма да я раздавам, честна еврейска!
4
1
 
12
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 месеца
А това че еврейченцето Зукебурк обещава да не слухти е просто умилително!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"От Facebook обявяват, че няма да записват, слушат, преглеждат и анализират разговорите и всички данни, които се получават, защото ще са криптирани"

Защото ще са криптирани... от Фейсбук... с неразбиваем шифър, взет от страната на чудесата.
2
0
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 месеца
Колко по очевидно трябва да стане .......само чипа остава ,ама то май с тия смартфони вече няма нужда!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не вярва на ФБ. Аконмалко познаваш кибер сигурност и държиш на личните си данни никога не инсталираш фб и тем подобни разработни на израелското разузнаване