Тежък пробив в сигурността и... край на "Google+"

Данните на половин милион потребители са изтекли заради бъг
9 окт 2018 11:30, Джесика Вълчева
16
Тежък пробив в сигурността и... край на "Google+"
Снимка: Pixabay

"Google" приключва с "Google +". Компанията реши да сложи край на социалната мрежа след тежък пробив в сигурността.

Оказва се, че в продължение на две години данните на половин милион потребители стояли незащитени, а цели пет месеца от компанията се опитвали да държат това в пълна тайна, за да избегнат бъдещ скандал и регулаторни мерки.

В началото на тази година стана ясно, че данните на стотици хиляди потребители на Facebook са били събирани и предоставяни на компанията "Кеймбрижд Аналитика". Заради скандала социалната мрежа беше подложена на огромна критика, продължително разследване, а и до значителни финансови загуби заради голям отлив.

Още по темата

И след всичко това от компанията "Google" намериха скелет в собствения си гардероб.

Оказало се, че в системата има бъг, който се появил след мащабно обновяване на социалната мрежа през 2015 г. Така незащитени се оказали данните на половин милион потребители. Техните имена, имейли и данни за собствените им работни места, пола и възрастта им били напълно достъпни за трети приложения, които спокойно могат да събират тази информация и с помощта на мониторинг да предлагат подходящи за потребителите реклами.

В официална публикация от компанията посочват, че пробивът е открит през март и няма данни за злоупотреби с лична информация.

Сценарият е абсолютно същия, който изправи Марк Зукърбърг пред американските сенатори. Скандалът с "Google" вероятно ще доведе до същите последици и е много вероятно изпълнителният директор на компанията Съндар Пичай също да бъде разпитан, пишат официални юридически представители на интернет гиганта.

Според официалната публикация, с която "Google" обяви свалянето на социалната си мрежа, изтеклите потребителски данни са на близо 500 000 души, които са били използвани от над 400 приложения, получили достъп до личната информация.

Според компанията никой от софтуерните разработчици в компанията не е бил наясно с бъга в системата и уверяват, че злоупотреби с личните данни на потребителите не е имало.

От компанията обявиха поредица от промени в своята политика за поверителност, която ще даде на потребителите по-голям контрол над техните лични данни и количеството информация, което биха искали да споделят за себе си. От "Google" уверяват, че достъпът на трети страни до личните данни на потребителите ще бъде максимално ограничен.

За мнозина изтичането на информацията от компанията е още едно доказателство, че подобни платформи трябва да бъдат подлагани на по-голям контрол и мониторинг. Според експерти интернет монополисти като "Google" и Faceobook са твърде големи, за да гарантират сигурност и съответно твърде големи, за да им се вярва, пишат от "Гардиън".


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 5 месеца
Google+ за мен лично е по добре изработена социална мрежа от Facebook примерно.
Пълната прозрачност е по добрия вариант но няма да се случи скоро.Какво от това че всеки знае как се казвам ,на колко години съм и къде живея,,?
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Кеймбрижд Аналитика"!!!???
..но за пред света са виновни руските хакери
13
1
 
23
 
! Отговори
Бау преди 5 месеца
Трябва да си много загубен да си въведеш всички лични данни в социална мрежа...
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 8

За ДОС са плаили 40 000 долар. Това, че собственика е бил папагал е друга тема. Ако си мислиш, че мишката и ДОС-а правят цялата работа, нещо чудно, че си сипваш бензин за 2 лева на час ...
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичките 7 потребители, който не са служители на Google, или техни роднини са много стресирани ...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само да не махат гугъл диск.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една част от акаунтите са хакнати. Инфото за университет, работа са 0-0
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 4

А вие не знаете ли, че още от дълбока древност Майкрософт пуска програмите "да се откраднат" за да може да зариби дребните потребители. Да не говорим за безплатните програми, чрез които се крадат данни. Всичкия софтуер трябва да е безплатен. Майкрософт никога не е платил на разработчиците на ДОС, на изобретателите на "мишката" първообраза на "Уиндос" и т.н.
7
0
 
16
 
! Отговори
Reptile преди 5 месеца
А от приложенията, дето имаха достъп до данните, пари вземахте ли?! Май - да, а?! :)
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия само пускат и спират услуги, а тази е просто поредната такава. Никаква дългосрочна стратегия...освен събирането на данни за продажба...
5
8
 
11
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 месеца
Ей, тия руски хакери, бре!!!
Няма да се очудя ако им го припишат...
Грозен цирк!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До extremist
Би ли споделил колко пари си споделил за въпросният гугъл плюс, та имаш и претенции?
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горките им 12 потребителя....не им завиждам
2
2
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
"БЪГ" Е УДОБНО ИЗВИНЕНИЕ ДА СЕ ПУСКАТ НА ПАЗАРА НЕРАБОТЕЩИ ПРОГРАМИ И ПЛАТФОРМИ. ТАЗИ ПРАКТИКА ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВА ФИНАНСОВО
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
дали е бъг или просто са продали данните, не е ясно