На село, далеч от града и шума: Не с лопата, а с лаптопа!

Дигитални номади ъпгрейдват китни български селца
Обновена: 15 окт 2018 15:04 | 15 окт 2018 15:00,
77
На село, далеч от града и шума: Не с лопата, а с лаптопа!
Снимка: Nomadic UnityHub / Номадско Единение

Забравете типичната селска картинка от миналия век: къщи, потънали в разруха, по пейките престарели хора, оплакващи старините си и чакащи Господ да ги прибере по-бързо, та да се свършат мъките им.

Представете си спретнати къщи, заселени с млади хора. Седят на чист въздух на маси отвън пред лаптопите си. През деня работят, вечер се събират и обменят опит и знания. После заедно се разхождат по планинската пътека, която води до красива поляна с цветя. Връщат се, има курс по дърворезба или керамика. Вечерта се събират пред селската сцена за джаз концерт. На другия ден са на иновативно събитие как да започнат собствен бизнес например…

Свежата картинка не е сцена от някой сайънс фикшън, а реално съществува в България, в поселището Зелин до Ботевград. Там в къщата на баба си младата юристка Цветина Петкова е създала първия професионално организиран хъб (място) за събиране на дигитални номади, които искат да живеят и работят на село.

Това е международно движение. Дигиталните номади са хора, които искат да се откъснат от Матрицата. А Матрицата е корпоративната среда, с работно време от 9 до 17 ч. Тя е и начин на мислене, на живот, на работа. Дигиталните номади отказват да работят в офис. Ако им е нужен само един лаптоп, те биха могли да работят на която и да било точка на България и дори на света. Достатъчно е на мястото да има надежден Wi-Fi.

Може да се каже, че дигиталното номадство е част от движението дауншифтинг, или да ограничиш стреса. Това социално явление набира все по-голяма популярност на Запад. В буквален превод означава "да превключиш на по-ниска скорос", да намалиш темпото. Философията му е контрапункт на забързания и динамичен начин на живот в града. Удовлетворението от успеха, професионалната реализация и пълната банкова сметка са заменени с щастието от опростения и осмислен начин на живот със свободата да избереш кога да работиш и кога да почиваш, и то сред природата.

Тези хора отказват да зависят от заплатата си и търсят начини да предприемат свой собствен бизнес. Преместват се да живеят в къщи на село. Събират се с хора, които мислят като тях и се учат един от друг как се прави стартираща компания.

"Досега под кариера разбираме един и същи модел – университет, работа в компания, катерене нагоре по кариерната стълбица и какво? В един момент стигаш до най-високата позиция в една компания и установяваш, че това не ти носи нищо – казва Цветина пред "Труд". – Но може да се живее и по друг начин – професионалното и лично развитие да вървят ръка за ръка и да се издържаш от работата, която ти носи най-голямо удоволствие. И няма нужда да се доказваш на някого и да се титуловаш като търговски директор или каквото и да било друго, за да живееш щастливо. Защото в крайна сметка работиш за други хора, които те експлоатират".

"Следва бърнаут, или професионално "изгаряне", който влачи след себе си демотивация. Чувстваш се изцеден и използван. При дигиталните номади това също е кариера, но пречупена през личния избор – обяснява Цветина. – Кой е казал, че работата и удоволствията трябва да бъдат разделени? Те могат да вървят в синхрон. Тоест ако днес почивам, или се забавлявам, или ходя на конна езда, после имам свободно време да избера колко часа и кога да работя така, че да мога да си позволя таксата за конна езда. А не да работя по 8 или 12 часа, за да стана търговски директор, да нямам време за семейството си, нито за нещата, които обичам да правя".

В същото време селото, в което се нанасят 25-35-годишни образовани хора се оживява, усвояват се земи с богати плодородни почви, оставени да пустеят, което само по себе си е много родолюбиво начинание.

"Затова се върнах и в България, защото, пътувайки много по света, я преоцених. Преоцених с какво разполагаме тук като природа, ресурси, свобода – казва Цвети. – Световна тенденция е хората да се връщат обратно към природата и има много млади българи, които искат да го направят. Така променяме и икономиката, на локално и глобално ниво. Дауншифтингът означава и свободата на избор да живееш и работиш в други условия – с качествена храна, спорт и избор с какво да си изкарваш прехраната. Което ти дава най-ценното – спокойствието от свободата на избора".

Мащабната идея на проекта на Цветина "Номадско ЕдинЕние" (UnityHub) е да се създаде мрежа от коуъркинг и коливинг места, като моделът се разпространи и по други български села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интернета е скапан и скъп, няма качествена мобилна връзка. Май ще се върнат в циментовите гета в София.
39
2
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
До Ееех, красиво!аз като злобен *** ще им разваля идилията като си надъня чалга и накарам кучето ми с размер на мечка да лае цяла нощ муахаххаахх
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я покажете другите снимки от къщата. Такива пукнатини има, че скоро ще им падне на главите, ако продължават само с компютри и кафенца да се занимават там.
37
1
 
13
 
! Отговори
Ееех, красиво! преди 5 години
Много ми хараса как вечер се събират и обменят опит и знания, после заедно се разхождат по планинската пътека, която води до красива поляна с цветя, връщат се (пак заедно предполагам), има курс по дърворезба или керамика, а може и курс по икебана да си направят. И вечерта се събират (пак заедно) пред селската сцена за джаз концерт, а може и някой квартет от Бетовен или Шуберт да им изпълнят на селската сцена. Ееех, колко красиво!
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"През деня работят, вечер се събират и обменят опит и знания."През деня мързелуват и разучават комютърни игри, а вечер се събират да играят мултиплейър. Важното е, че има кой да насади и прекопае доматите и да им сготви да не умрат от глад пред компютрите.
35
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Евала, чудесна идея има жената.
34
1
 
5
 
! Отговори
Питане? преди 5 години
Преди 1989г. вестниците на руски ли пишеха?
33
2
 
18
 
! Отговори
Номад преди 5 години
До АнонименИскам да видя зимата как ще се топлят и излизат от двора, напролет как ще косят тревата, как ше ремонтират къщата докато изкарват и някой лев бачкайки на лаптопа ;)
32
1
 
11
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ех само дето за избрали грешното място. Ботевград е със затихващи фунции, пълен с ***, пенсионери и престъпници. 90% от младите са алкохолици. На снимка изглежда добре, обаче на живо е трагедия. На това село, няма какво да се прави, вечер освен да се наливаш като прасе или да отидеш да мааш гюбек в чалгаджииницата. Иначе идеята не е никак лоша, но поради локацията си е обречена на провал.
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом има някоя баба да готви, чисти и пере, не е трудно да се излежаваш на село на чист въздух и да си цъкаш на комютъра. Ама бабите след някоя и друга година ще се споминат, а младите не са научени един пирон да забият. Покрива ще им протече и няма да могат да го ремонтират.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако статията беше написана на български, може би щях да разбера какво са написали.
29
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Е научиха ги как да не рабтят мноу ся ко им намерят и рабта шса исера на чис въздух.
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този артикъл е фейк, но дори и да не е фейк и диджитал номадката да е направила юнити хъб за коливинг и коуъркинг в хауза на баба си, със сигурност вери суун ще се изпокарат. А на бас!
27
2
 
12
 
! Отговори
Дигитален "Селя преди 5 години
... Това с изселването в някое красиво и китно Българско селце с красиви пейзажи и чист въздух ми харесва много !!! ..... Дори смятам да го направя , живи и здрави , след 10 - 15 години ... Просто там няма КОЙ да ми дава заплатата , която взимам в по - голям град !!! Ще оставя Софията на СЕ _ _ _ ДУРИТЕ , които наистина я "наводниха" и я "превзеха" изцяло !!! Да си се бутат по "кутийките" из "Люлин" и "Дружба" , да си правят "мръсно" и да наглеят там !!! ... Отивам да дишам ЧИСТ ВЪЗДУХ !!! :)
26
4
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
В Българските села е пълно със зергове, а тая като я гледам е наивна медичка
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е чудесно, но тези успешни млади хора трябва да си наемат тежко въоръжена охрана да ги пази от набезите на ***.Иначе има опасност коливинга да се превърне в ...
24
2
 
2
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
И преди съм го каал и ся пак ше го каа: Я га бя на село'n'цепил дръв, уан тряска се забил в моя крак, и я мноу ревъл.
23
0
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
А дигиталните номади дали имат опит със селф дифенд от ***? Защото той ще им бъде зверски необходим, за да живеят в българското село!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А приходите от ковъркинга как делят? На всекиму според потребностите или на всекиму според труда? Какво казва по въпроса дигиталната номадка Цвети, защо не пише?
21
0
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Анонимен#6: Много анонимници, ей! Дано не съм ТИ сбъркал номера. :) И така, Анонимник#6, това което казваш е вярно, с някой изключения. Принципно, всички села до 15км от градовете(окръжни най-вече) са що-годе облагородени, с канализация, училище и интернет на ниво ОТ МЕСТЕН ДОСТАВЧИК(просто националните са куха реклама). Около Лясковец, благодарение на Военният завод са оформени три-четири китни, цветущи села, с всичко необходимо. Между Г. Оряховица и Велико Търново(посока Русе) също.