Търговският регистър пред нов срив – няма терабайти!

Мястото за съхраняване на данни от бизнеса се изчерпва
15 окт 2018 08:40,
62
Търговският регистър пред нов срив – няма терабайти!
Снимка: Facebook

Търговският и Имотният регистри могат да спрат до 20 дни заради изчерпване на мястото в информационните система за съхраняване на данни. Това става ясно от обществената поръчка на Агенцията по вписванията - "Надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни DELL EMC Unity 400", необходими за спешното осигуряване на нуждите на съществуващите информационни системи.

Нужен е допълнителен ресурс от 120 терабайта, за да се осигурят всички регистри и да се предотвратят възможности за сривове, пише в поръчката.

От агенцията напомнят за срива, който започна на 9 август след последователно дефектиране на 4 диска от базата данни на Търговския регистър. То доведе до срив в операционната му системата, както и до заплаха от срив в базите данни на останалите регистри. Вследствие на аварията от 9 до 27 август този регистър бе затворен.

Още по темата

В момента има приблизително около 30 терабайта свободно дисково пространство в Информационния център и 20 терабайта в Резервния информационен център, съобщават от агенцията в мотивите за поръчката.

При всекидневните дейности това пространство намалява с бързи темпове - с 1,5 терабайта на ден. Това е и заради седмичните архивни и резервни копия и реализацията на проекти, свързани с надграждането на Търговския и на Имотния регистър.

"Това означава, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в информационния център ще свърши, а в резервния това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни. Това ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата IT инфраструктура на агенцията. За да се избегне спиране на работата на регистрите в рамките на следващите няколко седмици, Агенцията по вписванията се нуждае спешно от осигуряването на минимум 120 терабайта допълнителен дисков ресурс. Най-ефективно от гледна точка на технология и разходване на бюджетни средства това може да стане чрез надграждане на съществуващите масиви за съхранение за данни Dell EMC Unity 400 в ИЦ и РИЦ", пише в мотивите на поръчката, цитирани от "24 часа".

Друга причина за недостиг на място е, че заради проверките от компетентните държавни органи "е указано да не се предприемат каквито и да е действия по заличаване на записи от информационните системи до приключване им, което допълнително води до блокиране на още 80 терабайта от наличния ресурс", пише също в мотивите.

Агенцията пояснява, че спешната необходимост от допълнително дисково пространство не е заради нейно действие или бездействие и не може да ѝ се вменява вина.

Всяко отлагане на доставката е свързано със значими рискове от последващо блокиране на търговския оборот в страната, пишат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
тиква преди 5 години
Повече желязо, повече електричество, така се оправят тия "електрическите" работи.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е смешно, да не кажем - абсурдно - да се бръкнат 3000-4000 лева, ще намерят нужните флашки. Ако не искат флашки - има "облаци". Парите ги дава държавата, не е да са без пари. Да не говорим, че вече имат опит, трябва да са се досетили, че трябва да правят презапис на информацията. Много сериозни глоби трябват тук - за десетки милиони. Това са нашите съдби.
11
2
 
29
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Писах преди като прецакаха регистъра,че Боко сложи..железни дискове!! Здрави!! И невеста която понятие си няма. Памет 1000 петабайта което е 1000х1000 терабайта е 80 000 $.(само).което би стигнало за 1000 години. Но не! Както на компютърна фирма поръчаха ваксини,сега на строителна ще дадат да купи дискове.Докога този т @панар Боко ще ни лъже.Да изписват милиони за нещо което струва пакетче семки
10
2
 
11
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
Научих ви да работите без регистър. Взимахте по двеста, харчехте по петстотин.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези терабайтите за нищо ги нямат. Как ли преди години правехме системи, които съхранявахме на 20-40 мегабайта дискове?! Един терабайт има 1024 умножено по 1024 умножено по 1024 мегабайта (1024*1024*1024), т.е. над милиард мегабайта, което е над 1024 милиарда байта.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взеха да ни предупреждават вече за новите си далавери!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не е наред в тоя регистър.Първо % е голям с сивия сектор и за него регистъра не е от особенно значение. Второ фирмите не са толкова много че да " прегрее"
6
5
 
7
 
! Отговори
Аркадий тролович преди 5 години
очевидно за това са виновни НАТО, ЕС, и мултикулти ценностите.По времето на БКП нямаше подобни проблеми - терабайти мерабайти
5
3
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Поизтрийте далаверите на ,,ВАШИТЕ,, хора...
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяхме страна със 100 милиона население, една фабрика за хард дискове нямаше да смогне само на търговския регистър...
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При всекидневните дейности това пространство намалява с бързи темпове - с 1,5 терабайта на ден."Йебат, какъв е тоя софтуер, който ползват, че генерира такова количество крайни данни за съхраннение?!? От НАСА и Роскосмос да вземат да си сипят по една ракия, да си сложат по една шопска салата и да гледат как се прави от професионалистите в България! :)))
2
2
 
35
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Бе да ви таковам в поръчките и крадци.Само за един от всичките милиони ще се купят HDD и то SSD ,да поберат цялото световно творчество ,че и разчети счетоводни.Тия гепиха парите и пространство нямало!!!Пак казвам,разстрели трябват!!
1
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ппради извънредната ситуация предполагам, че ще се наложи без конкурс да бъде осигурено нужното място за информацията. Няма време за обществени поръчки.