Вместо сватба – смърт! Хронологията на едно убийство

"Кашоги": Страшен филм на ужасите, превърнал се в брутална реалност
Обновена: 23 окт 2018 07:13 | 22 окт 2018 21:30, Бойчо Попов
69
Вместо сватба – смърт! Хронологията на едно убийство
снимка: Ройтерс

Звучи като страшен филм на ужасите и все пак е брутална реалност. В събота сутринта Саудитска Арабия потвърди, че е отговорна за смъртта на журналиста Джамал Кашоги.

Спорът в Саудитското консулство в Истанбул (Турция) бил излязал извън контрол. Обаче записите на турското разузнаване доказват, че Кашоги е бил измъчван от екип убийци.

В Истанбул той е искал да се ожени за годеницата си, турската студентка Хатидже Дженгиз. На 2 октомври той е искал да вземе необходимите документи от консулството на Саудитска Арабия, а сватбата е била планирана за следващия ден. Неговата годеница го придружава. Тя взема мобилните телефони на Кашоги и го чака пред вратата, но не знае, че никога повече няма да види отново годеника си.

В 3:15 часа на летище "Ататюрк" в Истанбул пристига частен самолет от Рияд. На борда на двумоторния частен самолет Gulfstream IV на саудитската чартърна компания Sky Prime Aviation Services са деветима мъже от отряд на смъртта, с една мисия - Кашоги. Втори самолет достига града на Босфора в 17:15 часа.

Още по темата

Общо 15 души, дванадесет от които с връзка със саудитските тайни служби, пристигат в Истанбул. Почти всички са с дипломатически паспорти, багажът им не минава проверка.

В 13:14 часа Джамал Кашгоги влиза в генералното консулство на Саудитска Арабия. Според турските следователи агентите го повалят и вкарват в кабинета на консула Мохамед ал-Отайби. Когато той протестира, му казват, че ще го убият. Саудитските мъчители започват работата си.

Предполага се, че на журналиста са отрязани няколко пръста. По време на седемте агонизиращи минути писъците му са чувани дори на първия етаж. След това му е инжектирано неизвестно вещество и виковете са заглушени. Впоследствие д-р Салах Мохамед ал-Тубайги, следовател и главен съдебномедицински лекар в саудитските служби по сигурността, е нарязал Кашоги с... трион. Той е носил слушалки, слушал е класическа музика.

Твърди се, че всичко може би е записано от Apple Watch на жертвата, но експерти смятат, че това е малко вероятно. Може би турците са подслушвали консулството, но поне засега не желаят да публикуват всичко. 

Докато Хатидже Дженгиз нетърпеливо чака годеника си, черни лимузини Mercedes и Mercedes Vito с потъмнени прозорци напускат консулството в 15:08 часа. Колите с дипломатически номера пътуват до частната резиденция на консула, а за 450-те метра до улица "Меселик" 23 са им нужни две минути.

Двата Learjets напускат Истанбул в 18:30 и 22:45 часа. В полунощ Дженгиз се обажда на Ясин Актай, съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и един от най-старите приятели на Джамал.

Четири дни по-късно изчезването на журналиста Джамал Кашоги става обществено достояние. Саудитците настояват първо на версията, че той е напуснал консулството незасегнат. Консулът разходи журналисти из къщата си.

Седем дни след изчезването на журналиста саудитските власти разрешават на следователите да влязат в консулството - на 9 октомври. Едва на 15 октомври турски и саудитски следователи влизат в помещенията и започват претърсване.

Преди това саудитците са поръчали професионално почистване, дори се твърди, че някои помещения са били боядисани наново. По време на осемчасовото претърсване криминолозите са успели да открият следи от престъпление.

На следващия ден консулът Мохамад ал-Отайби и семейството му напускат страната. Турските медии съобщават, че са били отстранени от длъжност и в Саудитска Арабия ще им бъдат предявени обвинения.

В събота сутринта в 1 часа генералният прокурор на Кралството Саудитска Арабия публикува най-сетне официално изявление. В него кралството признава, че е отговорно за смъртта на Кашоги.

"Предварителни проучвания на прокуратурата за изчезването на гражданина Джамал бин Ахмад Кашоги показаха, че спорът между него и хората, които са се срещнали с него по време на неговото посещение в консулството в Истанбул, е довел до сбиване и инцидент. Имало е юмручна борба с гражданина Джамал Кашоги, която е довела до смъртта му, да почива душата му в мир". Рияд щяла да провери участниците в този казус, а отговорните ще бъдат изправени пред правосъдието.

New York Times цитира служител от саудитското кралство: "Интеракцията в стаята не е траела дълго. След това екипът е предал тялото на местни служители за унищожаване, което означава, че саудитците не знаят къде сега са останките".

Междувременно на саудитец от екипа са били дадени часовникът Apple, очилата и дрехите на Кашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да изглежда, че журналистът е напуснал сградата. Той отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите на Кашоги. Представител на саудитските власти казва, че екипът е написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, а след това бързо напуснал страната.

Сега и 15-те членове на екипа били задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени.

Крал Салман нарежда уволнението на съветника в кралския двор Сауд ал-Кахтани и заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири, но и над самия крал облаците се сгъстяват, особено ако САЩ въведат санкции – нещо, което ще има драматични последици за пустинната държава.  

Американският президент Доналд Тръмп първоначално заплаши с драстични последици, а след това изведнъж нарече саудитската декларация "правдоподобна". Тръмп отново преобърна мнението си в нощта срещу неделя. Попитан от журналисти дали е доволен от това, че Саудитска Арабия е уволнила двама съветници, Тръмп заяви: "Не, не съм доволен, докато не намерим отговора, но това е голяма първа стъпка, добра първа стъпка, но искам да получа отговори". Той обясни, че е възможно принц Мохамед бин Салман да не е бил наясно с плановете за убийството.

Тръмп повтори думите си, че страната му няма да се откаже от сделките с Рияд на стойност 450 млрд. долара, 110 от които са за доставка на американско оръжие.

Държавният глава заяви, че това ще коства работните места на милиони американци и вместо него са възможни други международни санкции срещу кралството.

Трилърът продължава. Поне до вторник, когато се очаква втора серия - изказванията на турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Oще подобни материали четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До ОсманХосмане, не знам какви ги гъргориш, но е повече от явно, че или не знаеш какво е исляма, или не знаеш що за чудо е Саудитска Арабия. Но най-вероятно не знаеш нито едното, нито другото! За начало - вахабизмът, официалната религия в СА е създаден от ингилизите по средата на 19 век. Източник - чети книгити на професор Дейвид Ливингстон.Второ - кралското семейство Сауд са евреи и върли ционисти и нямат нищо общо с исляма!Съвет - чети повече и пиши по-малко по темите които не знаеш.
20
1
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Убийството не е чак толкоз жестоко ;) Колко пък да е жестоко ? Като за 400 милиарда ли?Аз съм сигурен че са го убили мнооого нежно .Даже не е боляло ;) Виж да загубиш един милион работни места трябва да е по голяма болка за ония в конгреса и сената. Ко се праят на ощипани ;)
19
2
 
7
 
! Отговори
анон преди 5 години
тръмп има стотици милиони инвестирани при арабите. ще размаха утре пръст повече да не правят така и с това ще се свърши изпълнението.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е па познах,че са го изнесли на части,всеки по една раничка в ръката и на воаяж до най-близката свинеферма,да нараним прасенцата
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ах тази лисицааа,ах тоя тръмпии,за скрипал санкции до дупка и без доказателства,а тук всичко ясно и санкции евентуално,ба ти двойния аршин,и лицемерие и двуличност,паричките и печалбата на оръжейните производители са водещии,не справедливостта,не принципитее,ех лъжливи овчарчета,пардон краварчета,припариха ли ви оръжейните доларчета--шшштт,тихо,тихо,да вземем паричките,после ще се правим на възмутени,тихо сега.Ето ви истинското лице на най-демократичната държава
16
0
 
14
 
! Отговори
432 преди 5 години
В хронологията е пропуснато, че Помпео в четвъртък мисля беше в Анкара, веднага след това в Риад, и следва признание за убийството . Предполагам че му е дадено да прослуша записите, и после в Риад е преразказал чутото, и там са преценили дружно че няма мърдане,, заковани са. По турските новини непрекъснато дават репортажи по случая, според мен на Турция им дадоха силен коз техните неприятели СА и САЩ, и те ще гледат да осребрят ситуацията и да извлекат max дивиденти.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Ердоган има най-голяма изгода от това убийство.Защо Ердоган да има изгода да бъде убит журналист който не е настроен враждебно към него?
14
0
 
4
 
! Отговори
Лия преди 5 години
Няма значение нищо, защото когато си честен си враг.Човекът е нормално религиозен, но съвременен и умен и пречи. Никой фараон не си е взел нищо от този свят и въпреки това Бог е пари и власт за 98% от хората. А после след този свят?
13
0
 
14
 
! Отговори
Тъжната истина преди 5 години
Най-гадното е не, че са го убили по тоя начин, а, че ще им се размине. Особено тоя МБС - ни лук ял, ни лук мирисал
12
8
 
0
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"Обаче записите на турското разузнаване доказват, че Кашоги е бил измъчван от екип убийци" Всъщнсот освен журналистически писания никой не ги е чувал тези записи. А Ердоган има най-голяма изгода от това убийство, тъй като Турция е на 80% сунити, а Саудитска арабия има най-голям авторитет сред сунитите. Не можеш да постриш поредната исламска джамахирия, ако друга държава има по-голям авторитет от диктатора сред ислямистите.
11
3
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Стига с това евала на Турция, онези след на ЦРУ пошлия опит за преврат арестуваха и кой знае какво една камара журналисти, съдии и т.н., но понеже гореспоменатите не са бачкали за Джеф Безос / The Washington Post / не заслужават цялото медийно фиаско нали? Докато има шарани да се връзват на безмозъчните сценарии, ще гледаме риалити екшън с риалити президента Тръмп....
10
1
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Работата е нагласена отвсякъде. Седмица преди убийството Тръмп заяви, че саудитците трябвало да плащат за охрана и, че няма да изкарат и ДВЕ седмици без САЩ, после принца се изрепчи, че те каквото са взели са си го платили. Има информация, че службите в САЩ са знаели за плана на СА, уведомили са Турците какво искат от тях в замяна на смекчаването на финансовия натиск, и хоп всички печелят.
9
0
 
23
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Браво на турските служби. Точни и ясни. Колкото до Саудитска Арабия и Бойко и Царя знаят как добре въртят ножа, от танците, които играха там и после много оръжие замина уж за там и после го намериха в ИД.
8
2
 
16
 
! Отговори
Гиги преди 5 години
Евала на Ердоган ако има топки да покаже с пръст кои стои зад всичко това
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам САЩ да отменят митата, които наложиха на Турция и никой да не чуе пълния запис който турците имат. Залога са 450 000 000 000 зелени гущера и нещата трябва да утихнат. Парите обичат тишина.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия без доказателства я оплюли хахахх и Сталин не е убивал хора той е бил добър чичко и ГУЛАГ е измислица
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ода на лицемерието!
4
13
 
3
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Тук са замесени руските тайни служби сигурен съм.
3
2
 
30
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ето затова не вярвам в религиозните глупости. Саудитска Арабия е като Рим за католиците или като Константинопол за православните. И същите тези (меката на мюсюлманите) убиват по особено жесток начин Човек. Какви мюсюлмани какви ХОРА са тези изобщо? И ще ми говорят за религия, за ислям. И понеже били мюсюлмани ще ходят в рая. Глупости. Само атомна бомба за Саудитска Арабия и Израел. Те са туморът на близкия изток. Разсейката е отвъд океана.
2
2
 
37
 
! Отговори
двойни стандарти преди 5 години
А санкции и гонене да дипломати?Русия без доказателства я оплюха а тука гузно мълчание....