НАТО с най-големите си маневри след Студената война

Сценарият включа възстановяване на суверенитета на държава
25 окт 2018 15:30, Елка Василева
106
НАТО с най-големите си маневри след Студената война
Снимка: архив, Reuters

Най-големите военни маневри на НАТО след края на Студената война започнаха в Норвегия по сценарий, който включа възстановяване на суверенитета на скандинавската държава след атака на "въображаем агресор", предаде Асошиейтед прес.

Русия, която граничи с Норвегия, е уведомена за ученията "Единен тризъбец 2018" и е поканена да прати наблюдатели, но е все още недоволна. Руското министерство на отбраната заплаши, че ще отговори на засилената военна активност на Алианса край западната граница на страната, отбелязва АП, цитирана от БТА.

В започналите днес маневри, които ще приключат на 7 ноември, участват около 50 хиляди военни от всичките 29 държави от НАТО плюс войници от Швеция и Финландия.

Още по темата

В ученията, които обхващат централни и източни райони на Норвегия и част от акваторията на северния Атлантически океан и на Балтийско море, ще се включат около 65 кораба, 150 летателни апарата и 10 хиляди танка и други сухопътни превозни средства, съобщи АП.

Ройтерс отбелязва, че тези дни температурите в Централна Норвегия са паднали под нулата, което съответства на задачата - отбрана на северния фланг на НАТО.

"Силите са на позиция; те са интегрирани и започват обучение за усъвършенстване на уменията в голяма бойна операция през следващите две седмици", каза пред агенцията полковник Ейстейн Кварвинг в Обединения щаб в Норвегия.

Миналия месец Русия проведе своите най-мащабни военни маневри от 1981 г. В ученията "Изток-2018" край границата с Китай бяха мобилизирани 300 хиляди войници, сред които китайски и монголски.

По план бе предвидено ученията на НАТО в Норвегия да включват 35 хиляди военни, но през през последните месеци числеността им нарасна, вкл. заради присъединяването на американския самолетоносач "Хари Труман" с около 6000 човека персонал.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., у западните съюзници нараснаха опасенията от евентуална руска агресия. Затова Норвегия поиска удвояване на контингента морски пехотинци от САЩ, които всяка година преминават обучение на нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
13
 
7
 
! Отговори
Че преди 5 години
В световното противоборство мисля, че Русия е по-мъдрата и по-правата, но изхождам от личния си интерес, и той е в никакъв случай да няма сблъсък между големите, защото ние ще пострадаме жестоко. В тази посока отново подкрепям позицията на руснаците, защото ако не ги закачаш и дразниш те на никого не пречат и не заплашват.
62
14
 
5
 
! Отговори
за радетелите преди 5 години
на евроатлснтическия милитаризъм. Както хубаво плямпате за руски анексии, намерете карта на света от 1850 година. Хубаво се вгледайте, ама много хубаво. Всичко, което е отнето от Русия след 1850г. ще бъде върнато. А за мууутата. Русия им помогна по време на Революцията им и след това помогна на Севера в Гражданската им война. Явно неизвестни факти за еврококошкарите в зад..ка на европа.
61
11
 
8
 
! Отговори
степан преди 5 години
Маневри на петия етаж трябва да операт парите на европейските зеешарани
60
10
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тея като ги гледам,все се сещам за един виц:Стар ловджия съветва млад:-Като излезе мечката и нямаш патрони-веднага се намазваш с ла..а!Тя ще те подуши и ще отмине.-Ами ако няма ла..на?-Ще има,със сигурност ще има....
59
12
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
До SpaceXА да си спомниш после какво се случва на ВСИЧКИ унизили Русия с Брест-Литовския мирен договор?Не унижение,ами живо ****!Така че по-леко с мераците за унижаване на Русия.Не е здравословно после.
58
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SpaceX 58Как ще забравим за Брест Литовския договор. Нали това празнуваме на 3-ти март. Те само слугите на yшанките празнуват яловия и лъжлив "договор" от Сан-Стефано.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, радват се, разбира се, но удоволствието излезе прекалено скъпо.
56
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРЕСТ-ЛИТОВСКИЯТ ДОГВОР Е АНУЛИРАН 7 МЕСЕЦА ПО-КЪСНО.ТОГАВА Е ЗАПОЧНАЛО ПОДПИСВАНЕТО НА СЕРИЯ ЗЛОВЕЩИ ДОГОВОРИ В ПРЕДГРАДИЯТА НА ПАРИЖ, МЕЖДУ ТЯХ И НЬОЙСКИЯ ДГОВОР.Въобще, винаги когато сме тръгвали с Германия сме стигали до катастрофа. Досега два пъти, дано няма и трети.
55
3
 
9
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
59 Как да не се радват от обединението. Къде е Германия без единен Берлин без Лайпцих и Дрезден.
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Балканската война е вярно, но се радвахме на победата по-малко от месец, за съжаление.А за Германия, мисля, че те май съжаляват за това обединение, защото вложиха стотици милиарди в източната част и още нямат големи успехи.Това си е голяма загуба за германската икономика, пари хвърлени на вятъра
53
7
 
13
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
53 И да не забравим че печелим войната с Русия и я накарваме да подпише унизителния Брест Литовски договор с който тя губи над 1 млн км2 територия
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Треперете у'шанки !
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато атовете се ритат, магаретата теглят.Ние май не сме атове, нали?
50
10
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
спрете се бе убии-ци ще запалите света заради алчността ви за печалби от орьжиетоаз искам мир не желая конфликт с никого нито ме интересуват вашите печалби продаваитекниги знание образование хората да не живеят в глад и болести
49
3
 
11
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
53 Е все пак печелим Балканската война , печелими една война през 1925 с Гърция за която се знае много малко. Германия печели Студената война и се обединява безкръвно
48
11
 
6
 
! Отговори
герб преди 5 години
И тъй , като сме член на нато - Баце изпрати на учението 1 взвод български войници , въоражени с най - съвременни прашки , изстрелващи не само камани , но и съчми от лагери на разстояние от 25 до 40 метра !Елитния взвод изпратен там се състои само от отявлвни русофоби и издръжката му се поема от уважавания г-н Сорос.
47
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименА колкото до Сибир - реално Русия слага ръка на Сибир през 19 век. Най-ранните връзки на Русия със Сибир са от 16 век, но няма информация по това време Русия да владее каквато и да е част от него.До 19 век през Сибир минават няколко проучвателни експедиции и се прави неуспешен опит за търговия. Това. между другото, е съвсем логично! Същото е и в Канада. До 19 век човечеството не разполага с нужните средства и знания за усвояване на толкова сурови територии.
46
4
 
15
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
49 Там е работата че не върви а затъва все повече в собственото си блато
45
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МУНЧОВЦИ, КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ , РУСКИЯТ КЕРВАН СИ ВЪРВИ.
44
3
 
16
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
44 Първо Русия няма хилядолетна история , второ само запоследните 118 години е загубила Японската война , ПСВ, войната в Афганистан и разбира се Студената война