НАТО се стяга за най-голямото си учение от Студената война

Събират се 50 000 войници с танкове, кораби, летателна техника
19 окт 2018 18:15, Елка Василева
60
НАТО се стяга за най-голямото си учение от Студената война
Снимка: архив, Reuters

НАТО се готви за най-голямото си учение от края на Студената война. Около 50 000 войници - с танкове, кораби и летателна техника - се събират в Норвегия, за да тренират реакция при нападение срещу алианса.

Учението "Трайдънт джънкчър" ще изпита придобитите от НАТО способности, след като Русия нахлу в украинския полуостров Крим през 2014 г. Оттогава отношенията между западните съюзници и Москва се влошиха и съответно алиансът усили отбраната си, пише ДПА.

Източните съюзници в НАТО като например Полша и балтийските страни се чувстват особено застрашени от новата настъпателна политика на Русия.

"Живеем в по-опасен и по-непредсказуем свят, с нови заплахи и нови предизвикателства", каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. "Виждаме по-настъпателна Русия, готова да използва сила срещу съседи", добави той.

Още по темата

На среща на министрите на отбраната от НАТО този месец Столтенберг подчерта обаче, че учението съответства на по-големите изисквания на средата на сигурност, в която се намира алиансът. НАТО посочи, че "Трайдънт джънкчър" не е насочено срещу никоя страна, както и че при него ще се тренира реакция на условни сценарии.

"Това, както Русия много добре знае, е отбранително учение", отбеляза американският министър на отбраната Джеймс Матис. "Би било неправилно да се поставя в някакъв нападателен или дестабилизиращ контекст", заяви той.

"Замисълът е е то да бъде демонстрация на спокойното единство между нас, що се отнася до поддържането на мира и благоденствието тук в Европа; нямаме нужда от повече лошо поведение на когото и да било", добави американският министър на отбраната.

"Не би трябвало да има никакви причини руснаците да се плашат", коментира началникът на норвежкото командване генерал-лейтенант Рюне Якобсен. Основният район на учението е на повече от 1000 км от руската граница, отбеляза той.

Освен контингентите с военнослужещи от всички 29 съюзници в НАТО, както и от партньорските страни Швеция и Финландия, пактът обяви, че в Норвегия ще пристигнат и около 10 000 танка, 150 летателни машини и 60 кораба. За участие ще пристигне и американският самолетоносач "Хари Труман".

Едно от предизвикателствата се очаква да бъдат и ниските температури в Норвегия.

Грешка в планирането на холандската армия предизвика недоумение у някои, след като, както се твърди, там забравили да отчетат като фактор норвежкия климат, когато закупували униформите за наброяващия около 1000 души холандски контингент, съобщи норвежкият всекидневник "Афтенпостен".

Когато се разположат в Норвегия, на холандските военнослужещи ще бъдат отпуснати 1000 евро, за да си купят допълнително топли дрехи.

Учението ще изпита и уменията на съюзниците да прехвърлят техника през европейските граници, както би се наложило да направят при отговор на истинска заплаха. Великобритания избра да придвижи голяма част от техниката си по суша през Франция.

"Част от победата във всичко това е, че всички се явяват още в първия ден", каза адмирал Джеймс Фого. "Не очакваме всичко да мине съвсем безупречно. Затова правим учения", заяви той.

Приготвленията на терена ще започнат на 25 октомври, а самото учение ще се състои от 31 октомври до 7 ноември.

Съюзниците ще бъдат разделени на две групи - "южните сили" с бригади от Германия, Италия и Великобритания и "северните сили", включително норвежки, канадски, шведски и американски сили.

В първата част на учението Северните сили ще нападнат Южните сили и после обратно.

НАТО има силно желание да демонстрира прозрачност и покани всички членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - включително Русия - да изпратят наблюдатели, пише БТА.

През август Москва организира своето учение "Восток" в източната част на Русия. Москва твърди, че са участвали 300 000 военнослужещи, макар че според западните дипломати тази бройка е силно преувеличена.

За Норвегия "Трайдънт джънкчър" създава и логистични предизвикателства.

Освен че трябва да осигури за него обширни площи земеделски земи, приемната страна трябва да осигури 1,8 милиона хранения, както и 4,6 млн. бутилки вода и да се справи с 660 т мръсно пране.

С оглед на опита си от предишни учения норвежката армия откри гореща телефонна линия, на която фермери и други хора могат да съобщават за щети по земеделски земи, гори и животни. Кокошките например са чувствителни към силен шум, какъвто издават нисколетящи самолети.

Норвежката армия разположи ветеринари и други експерти, които да проверяват пристигащите за учението машини, за да не се допуска разпространение на вредни биологични видове чрез семена и остатъци от почва по гумите и веригите им, предаде норвежката осведомителна агенция НТБ.

Шофьорите - освен в Норвегия и в съседна Швеция - бяха посъветвани да имат предвид, че по пътищата може да се образуват тапи заради бавно движещи се военни конвои при подготовката за учението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Nnn преди 5 години
Как половината скудоумни драскачи не разбраха, че за Полша и онези, прибалтийците, близостта на Русия е актив, който те добре осребряват.
46
4
 
0
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Източните съюзници в НАТО като например Полша и балтийските страни се чувстват особено застрашени от новата настъпателна политика на Русия..........................................................................Затова не се учудвайте , че всички съседи на Русия и почти всички европейски държави искат да членуват в НАТО !
45
1
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...vsiaka demonstratsia e vid provokatsia !!! A I da vi kaja nishto mirno niama vav voenno uchenie ! Rusia si pravi uchenia v neinite granitsi a NATO po granitsite s Rusia ...ta koi provokira ?! Smeshnitsi !!! Ako Rusia samo kaje " bau " I ste se nasrali be !!! Naobikolili ste ia kato chakali !!!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се надявам бандеровците да решат да си върнат Донбас и Крим... Тогава Киев ще си стане отново руски, какъвто винаги е бил...
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъъууу
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в балтийските държави(балтийските тигри) има някакво значимо население само в пристанищните градове, понеже до преди 2 - 3 години на руснаците основния трафик минаваше от там. Сега в същите тези градове има само застаряващи и безработни, понеже руснаците увеличиха капацитета на балтийските си портове 26 пъти. Поведението на Гарибаускайте е ярък пример за провала им - пробва да уплаши Русия с антируска риторика ;))) И и отрязаха тотално руските пазари ;))) Това ги чака всички ;)
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна няма дори и 1/4 шанс срещу Русия при война. Дори и свръх въоръжена. Не забравяйте, че поне 60% от населението на Украйна ще се бие на страната на Русия. Дори в момента призивниците в украинската армия масово бягат и дезертират. Дори и малкото от тях, които са с украинско самосъзнание. А тези с руско са мнозинство...
40
5
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Самото заглавие е срам за човешката цивилизация!Дрънкане на оръжия и демонстрация на първобитна първичност .И Русия, и САЩ дължат извинения на света - Япония, Сърбия, Никарагуа, Гватемала, Чили, Боливия, Окраина, Виетнам, Корея, Индокитай, Маршалови острови, Иран, Ирак, Сирия, Египет, Йемен, Хаваи, Куба, Афганистан, Южна Осетия.Горди ли сте със себе си?!Срамувам се, че съм човешко същество.Срамувам се, че живея в 21 век и няма световни учения - как да бъдем добри, как да пишем приказки?!
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди северните потоци Полша вземаше пари за всяка продадена немска стока. С втория поток Полша остава на сухо и губи възможност да смучи от работещите. Стоките и стават неконкурентноспособни и губи и собствените си пазари при тези отворено граници в ЕС. И от изнудвачи на Русия се превръщат в утрепани икономически аутсайдери. А тъкмо дръпнаха здраво. За това и пищят. Всичко е заради руските ресурси. Полячетата си помислиха, че са много велики и се наиграха. Балтийците също.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма нужда да плаши или заплашва нито Полша, нито балтийските страни. Полша я заобикалят с поток2 докато Германия и взема пазарите - както външни, така и вътрешни. Балтийските страни ги заобиколиха с руски пристанища на Балтийско море и вече нямат никакви руски товари, а те бяха 30% от директните постъпления в техните бюджети. Нямат вече и пазари. За какво да ги заплашват? По умрял няма смисъл нито да викаш, нито да стреляш. Те и армии и въоръжение нямат като хората.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е най- мюсюлманската държава в Европа като изключим Турция. Най- голямата джамия пък е в Москва. А вожда предизвика разцепление сред християните. А пропагандираше измислици как го пазел. А Русия е основно Азиатска държава.
36
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече 4.5 години руската армия геройски удържа позициите си срещу хунтата в Киев и укрофашистите. Дано бандеровците не решат да си върнат Донбас и Крим по съкратената процедура че тогава всички ще видят садраните *** на руснака като хукне да бяга към Масква.
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също живея в Европа и заставам на страната на най-голямата европейска държава и нейния православен братски народ срещу античовешката сатанинска американска паплaч.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неа ги е страх като стрелят с халостни по мишени, най-много да се наранят нещо
33
1
 
15
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
Араби и африканци превзеха Европа тези *** си играят на войници!!!
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 айде не говори от името на интелигентните българи!!! 5 бабички и 10 промити мозъка може да нарисувате петолъчки, но хората искат спокоен живот в Европа, а не Путинови промивки. И айде там при братята ти. На мен тези са ми никви!!! Аз съм българин и живея в Европа!!!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 войника, 2 мобилни с jps и 4 тротинетки последно поколение със светещи колела ще демонстрират
30
2
 
13
 
! Отговори
бай х преди 5 години
натовски джендари
29
3
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Не на нато да на мирът!
28
2
 
4
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Май ще спрем вноса на яйца от норвежки кокошки..