Тежки загуби за партията на Меркел на изборите в Хесен

ХДС има спад с близо 10 процентни пункта спрямо предишния вот
28 окт 2018 21:00,
42
Тежки загуби за партията на Меркел на изборите в Хесен
Снимка: Архив, БТА

Дясноцентристката партия на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократичният й коалиционен партньор в Берлин понесоха тежки загуби на ключовите регионални избори днес в Германия и оцеляването на правителството й става по-несигурно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според екзитполовете, направени от обществените телевизионни канали А Ер Де и Цет Де Еф, Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Меркел получава най-много гласове на регионалните избори в Хесен с 27 до 28 на сто, но този резултат е спад с близо 10 процентни пункта спрямо предишния вот от 2013 година, когато ХДС получи 38,3 на сто.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получава 20 процента спрямо 30,7 на сто преди 5 години в Хесен, където се намира финансовата столица на Германия, Франкфурт.

Отслабването на позициите на тези две партии, които са управляващи на федерално равнище и са част от една "голяма коалиция", която много трудно бе съставена през март, е лоша новина за Меркел, в момент когато политическите й позиции вече и без това са отслабени, отбелязва АФП.

Това е вторият разочароващ регионален вот за лагера на консерваторите в Германия след изборите в Бавария преди две седмици, на които те изгубиха абсолютното си мнозинство, което имаха от десетилетия.

Заради създалата се ситуация има риск да се разпали дебатът в ХДС за бъдещето на Меркел, която изглежда губи популярност след 13 години на власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Сибир съм бил преди трийсетина години,в град Тюмен - кеееф! Столичная,черен хайвер и Василиси - Прекрасни - понял меня,дружок?.Ясно, соцносталгик. Простено да ти е, живей със спомените :)
28
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, мноо компететни се навьдихте всичките с вашите си обиди кьм една преуспяваща жена като Меркел която с нейните си 13 години управление направи Германия пак най преуспяваща велика икономическа дьржава!Покайте се грешници.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дясноцентристката партия на германския канцлер Ангела Меркел" ???? Ха-ха хаНяма такива "дясноцентристки партии" партии вече в ЕС. Всички са отишли вече толкова наляво че вече изпадат от масата.Центриски станаха вече само тия партии които медиите наричат "крайно-десни"
26
0
 
12
 
! Отговори
Цецка Цачева преди 5 години
До Анонимен 28Ангела Меркел е закрилникът на Бойко Методиев Борисов и ГЕРБАнгела Меркел е безгласно протеже на семейство Клинтън,Обама и С"оросАнгела Меркел е за общи единни действия на САЩ и ЕСЗадокеанският Шеф обаче се ядоса на е"вроидиотите във Брюксел че му фалираха свръхдържавата и от там дойдоха различията
25
2
 
13
 
! Отговори
Кратун Нетуърк преди 5 години
Глей къв изроод на снимката. Гледа гузно, уплашено, неадекватно и мръснишки едновременно. Трябва да свърши като Елена Чаушеску НЕЗАБАВНО!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вече не е новина, а закономерност. Така беше и предишния път в Бавария. На вещицата и духнаха под опашката, но дали ще могат да оправят пораженията които дъртия вампир нанесе на Германия и Европа.
23
0
 
7
 
! Отговори
Бъдещето е....... преди 5 години
Без Меркел както и с МеркелГермания след 1945 е либерална диктатура със съмнителна независимост нямаща много общо с истинската демокрацияГерманофилите Бойко Борисов и Цветан Цветанов ако баха немци лично Меркел щеше да нареди на тайните си служби да ги пречукат или най-малкото да ги пъхнат в затвораВ Германия политиката е за олигарси а не за случайни мутри защото ако предизвикат и 3 св. война току виж ги изтребили вече всичките до кракИскаха си Данциг а после първи приятели на РусияХА
22
3
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха - до 24 преди 5 години
Насила разбира се - всичко на Планетата е Насила! Кой ме е питал искам ли Нато и ЕС! Кой сега е фюрер на ЕС? Кой кани тълпите от Юг и питал ли е европейците дали ги Искат? А в Сибир съм бил преди трийсетина години,в град Тюмен - кеееф! Столичная,черен хайвер и Василиси - Прекрасни - понял меня,дружок?
21
9
 
3
 
! Отговори
До24 преди 5 години
Ами насила ли ви е поела? Ей го дей Сибир, що не поемете натам ами вървите след нея? Там батюшката печели с 88, а не с 28%. Това е то победа, нали тъй...
20
0
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Наистина е тежка Загубата - знаеш го...Сега и започва Голготата на Баба Яга - цяла Европа знаеме накъде ни е повела...
19
0
 
8
 
! Отговори
Няма връщане назад! преди 5 години
Розата не става цвят..Фрау отдавна вече не е фройлайн..Adios,бабуля - проби ти се цървуля - дай път на нещо по събудено от себе си,ауфвидерзейн..
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежка загуба. Хахаха. Това малко като оня виц където Рейгън и Брежнев се надбягвали. Рейгън победил. ТАСС веднага излезли с новина: нашият се представи достойно, завърши втори, а американецът се изложи, завърши предпоследен".
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли е "тежката" загуба? Първа на изборите. Хахахаха
16
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Слабият интерес към статията за Меркел идва да ни каже нещо-тя е минало,просто вече не е дразнител за публиката.
15
3
 
28
 
! Отговори
Добра новина?! преди 5 години
Уруспията заминава, а баце не мое разбере че и той ще си замине по-скоро отколкото си мисли!
14
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партията на Меркел пак е първа с 28%,значи пак тя ще управлява ,избирателите само и дръпнаха малко ушите да внимава,но в Хесен както и в Бавария не виреят социалисти бивши и настоящи.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вещице срината, пази си гърбината!
12
0
 
12
 
! Отговори
до аворката преди 5 години
четенето и писането на немски не ти се отдават , а какво ли можеш като цяло???
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
момиче ако работиш в нощен Клуб по добре ще се справиш отколкото с имената на Геманските телевизии...........хахаха
10
2
 
1
 
! Отговори
драгана преди 5 години
Е й : )