Саудитска Арбия използвала химически оръжия в Йемен?

Според близки на Кашоги той щял да разкрие детайли за това
29 окт 2018 19:50,
25
Саудитска Арбия използвала химически оръжия в Йемен?
Снимка: БТА

Убитият саудитски журналист Джамал Кашоги е бил напът да разкрие детайли за използване от Саудитска Арабия на химически оръжия в Йемен. Това съобщи в. "Сънди експрес", като се позова на източници, близки до Кашоги.

Същевременно разузнавателни източници, казали, че Великобритания е била информирана за заговор срещу журналиста три седмици преди той да изчезне, след като влязъл на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, пише БТА.

Още по темата

Британската служба за електронно следене (Правителствен център за комуникации - Government Communications Headquarters (GCHQ) е прехванала вътрешни комуникации от генералното разузнавателно управление на Саудитска Арабия. В тези комуникации се говорело за заповеди, издадени от член на саудитския кралски кръг за отвличане и връщане на Кашоги в Саудитска Арабия. Заповедите не идвали директно от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не се знае дали той е знаел нещо за тях. В заповедите се говорело за отвличане, но в тях "имало и отворена вратичка за други действия, ако журналистът създава проблеми", казали цитираните източници.

Британското външно разузнаване МИ-6 е било информирано за това и предупредило Саудитска Арабия да се откаже от намеренията си да отвлече Кашоги. На 1 октомври МИ-6 било информирано за движение в Истанбул на група, включваща хора от саудитското разузнаване.

Чрез канали британците предупредили саудитците, че плановете им не са добри, но последвалите събития показват, че това предупреждение не е било взето предвид, казали още източниците.

Запитани защо МИ-6 не е предупредило САЩ, тъй като Кашоги беше американски гражданин, източниците заявили само: "Беше взето решение, че сме направили, каквото е по силите ни".

Анализатори обаче предлагат друго обяснение. Том Уилсън от мозъчния тръст "Хенри Джаксън", коментира, че имиджът, който бил създаден на Кашоги, прикривал неща за него. Той бил вътрешен човек в саудитския режим и е бил близък до бивш ръководител на разузнаването.

Журналистът бил ислямист, член на движението "Мюсюлмански братя", "другарувал" е с Осама бин Ладен и е симпатизирал на неговия джихад в Афганистан, твърди анализаторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПуркуЗнам какъв е бил преди и не му прави чест. Ама говорим тук за сега нали?От връзки с АлКайда ли викаш има "информацията"?:):)
15
0
 
5
 
! Отговори
Пурку преди 5 години
До 12 Прочети малко от биографията на Хашоги и ще ти стане ясно достъп до каква информация е имал.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 АнонименПрекалил си с друсането.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опаааа! Тези са използвали и в Сирия химическо оръжие или са давали на терористите за да обвинят Сирииското правителство. Естествено не без помоща на САЩ
12
2
 
7
 
! Отговори
11 преди 5 години
Нещо за новичок, мовичок, скрипал, мрипал, санкции, манкции, кифли, мифли, фанта, манта - няма ли да има???А дайте сега една мифла и една манта!
11
1
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Възможно е Кашъкчията да е имал такива доказателства за химически атаки защото е бил много близък до саудитското кралско семейство ! В последствие става критик на саудитската власт !
10
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се ако е ползвано химическо оръжие СА ще понесе дървото. Ама тук става дума само за неква партенка пусната от леличка от Женския Пазар.Пускащия партенката защо не предаде доказателствата които е имал Кашоги? Или само Кашоги ги е имал и никой друг, ама ги е глътнал преди да отиде в посолството? Моля по-умните тук да обяснят!
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПуркуКак тоя Хашоги ще разкрие доказателства за използване на химикеско оръжие след като живеше САЩ. Освен това защо пускащия партенката не предаде материалите които е имал Кашоги? Никой друг ли не ги знае?Научете се да мислите, за да ви правят на маймуни с всяка пусната партенка
8
1
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Тези английски разузнавачи са гола вода , знае ли всичко ,а само предупредили саудитските власти и саудитските убийци които били в Истанбул ! Трябваше да не предупреждават , а направо да ги убият в Истанбул без да оставят никакви следи за разследващите органи ! Все едно аз да знам тук в Германия кой е агент на Ердоган пък да не го убия ! Убивам го на място и окото ми няма да мигне !
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тереза Мей и арабите използват Новичок насам натам, Кашоги е разбрал и са го убили за да не ги издаде на Путин британците още не са показали трупа на Скрипал.
6
2
 
26
 
! Отговори
Пурку преди 5 години
Кога НАТО ще бомбардира Саудитска арабия за използването на химическо оръжие?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, то не може само Садам, Асад и Путин да ползват уханието на Новичока !
4
2
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Се едно иэгледах филм от сащ70117
3
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Подкрепяме санкциите на Тръмп за Саудитска Арабия.
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо химически оръжия. Я да чуем сега какви санкции ще наложат САЩ и ЕС. Никакви. После да ходят да заблуждават алтавите, защо налагат санкции срещу Русия.
1
7
 
9
 
! Отговори
месара преди 5 години
а за другарката провокаторка нинова, цял ден нито ред!