САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!

При това, както преди, така и сега, провокаторът е Русия
30 окт 2018 22:10,
227
САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!
Снимка: Архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп иска да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Сякаш отново се връщат 1980-те години на миналия век. Човек си спомня двойното решение на НАТО от 12 декември 1979 година, което направи възможно разполагането на американските ракети Пършинг и Круз срещу тогавашните SS-20. Излеждаше, че Третата световна война ще бъде ядрена и тя ще се води в Европа, пише Борис Калноки в "Дойче веле".

През 1987 година, когато беше подписан Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, и двете страни въздъхнаха с огромно облекчение. Спомените на хората в Германия и в страните от Централна и Източна Европа за онези времена са различни. В Германия навремето се надигна широко движение за мир: с Великденските маршове и масовите демонстрации. Без американски ракети със среден обсег на действие! Комунистическата пропаганда в окупирания от СССР Изток отпразнува това като победа. Много хора в Полша и Унгария обаче само тайно поклащаха глави. Те очакваха от Запада освобождение от руското иго, а не страхлив хленч.

Още по темата

Ето че сега ситуацията се повтаря. От Германия се дочуват предупредителни гласове да не застрашаваме мира. Външното министерство говори за "опустошително решение". При това, както преди, така и сега провокаторът е Русия. Навремето със SS-20, а днес с 9М729 "Новатор"- една ракета с уж малък обсег на действие.

Според американските информации, тази ракета може да поразява цели на разстояние до 3 400 километра. Полските власти пък съобщават, че наскоро този тип ракети са били разположени в руския анклав Калининград. Това е нарушение на договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. НАТО гледа на нещата по същия начин. За какво ни е тогава договор, след като само една от страните го спазва?!

С Путин или с Тръмп?

Твърдостта на американците през 1980-те години доведе до успех. Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие беше следствие от Двойното решение на НАТО. Хората в Централна и Източна Европа и днес са убедени, че твърдостта е единственият език, който разбира Русия. За съжаление богата и мекушава Германия не говори на този език. Полша изрази "разбиране" за решението на Тръмп. Варшава се въоръжава срещу Русия.

През 2017 година страната даде над 10 милиарда долара за това, тя иска на територията  ѝ да бъде разположена постоянна американска бригада и има една от най-големите армии в ЕС.
Москва пък се оплаква, че Полша и Румъния са разположили мобилни американски установки МК 41 за ветрикално изстрелване на бойни глави. Москва твърди, че тези установки били пригодени и за изстрелване на ракети Круз. Тоест ракети със среден обсег на действие, които са забранени от Договора. Разполагането на тези американски установки е в отговор на руските системи Искандер около Калининград. Тези системи очевидно могат да бъдат използвани за изстрелването на новите ракети Новатор.

Централна и Източна Европа са разединени в тази нова Студена война. Докато Полша, Румъния и най-застрашените балтийски страни залагат на твърдия политически курс, Унгария, Чехия и Словакия гледат прагматично на ситуацията. Те се чувстват по-малко застрашени от Русия, в сравнение със северноевропейците и искат да правят бизнес с Путин. Всички обаче са наясно, че настъпват нови времена. Правото на силния отново заема главно място в политиката и в такива времена има нужда от силни армии.

Всички държави в Централна и Източна Европа се въоръжават. Според изчисленията на международния институт за изследване на мира СИПРИ, военните разходи в Централна и Източна Европа са нараснали с 12 процента през 2017 година. А в Западна Европа- само с 1,7 процента.

Унгария например, чиято армия е доста слаба, вече закупи два военни транспортни самолета А319 и поръча 20 нападателни хилекоптера тип Н 145. Числеността на армията ще бъде увеличена от 30 000 до 37 000 военнослужещи. Старите танкове Т72 ще бъдат заменени с по-модерни. Унгария възнамерява да създаде и собствена военна индустрия.

При посещението на турския президент двете страни се договориха за интензивно сътрудничество във военната индустрия. При това става дума не само за Русия. Мислими са дори стълкновения между Украйна и Унгария в карпатска Украйна, където през последните месеци възникна сериозна криза около унгарското малцинство.

Страните от Източна Европа се въоръжават срещу опасността от военна конфронтация. Още обаче не е ясно кой срещу кого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идио ти, една руска ракета, ако падне в софия взривната вълна ще стигне до самоков!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спорът за тези ракети не е между сащ и Русия, а между сащ и Германия
17
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Искаме ракети и ниеБългария има нужда от защита от руска агресия и руско пагубно влияние! Ми нали сте в НАТО и ЕС бе? Защо искате защита? НАТО нали ви пази, или?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е против отеглянвто на сащ. А Германия е локомотивът на Европа
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви чета коментарите изведнъж се сетих: Американците са виновни, Русия е права, както винаги.Толкова е просто.
14
2
 
1
 
! Отговори
нет преди 5 години
на кои им хрумна тази налудничава идея за ,,свободно общество от насилие,, никой нормален човек не е съгласен да се гаврят с личността му,не сме широко скроени от ,,свободни зидари,, ние сме възможно най-тясно скроените ако може,ходим в тесния път не в широкия път на погибел,широкия свободен път на свободното общество е боза,не ни харесва,вкуса е ,,демокрацията,, това не е истинската свобода към живот,а към зло,нет на насилието
13
15
 
7
 
! Отговори
Не искам руснаци преди 5 години
ИСКАМЕ РАКЕТИ ЗА ЗАЩИТА ОТ РУСИЯ И НОВ РУСКИ КОМУНИЗЪМ/НАЦИОНАЛ- СОЦИАЛИЗЪМ/!!!!!!
12
2
 
8
 
! Отговори
Гербер преди 5 години
Чувствам се силен, защото съм Гербер!
11
4
 
10
 
! Отговори
2 000 000 000 преди 5 години
само нашата армия е гладна,гола и боса .... това не е държава !!!
10
3
 
2
 
! Отговори
Архитект и Строител преди 5 години
се оттеглят и от ,,ракетите,, за ,,свободно общество,, ние имаме свободна воля да градим не да рушим живота си и обществото си,архитекти на собствения си живот сме ние чрез решенията си на кой цар да сужим на добрият или на злият
9
20
 
8
 
! Отговори
Гербер преди 5 години
Настоявам сащ да разположат ракети в България!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неловко мълчание от "западните съюзници" на САЩ по темата. Чакат заповеди от Вашингтон как да реагират или как да не реагират.
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водете си записки. После да не чувам пак, че Русия ни връщала обратно към Студената война.
6
1
 
3
 
! Отговори
оттегляне преди 5 години
да направят друг договор за разоръжаване,няма връщане назад
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим кога ще се оттеглят от подкрепата си към корумпираните балкански политици...
4
30
 
4
 
! Отговори
ПЕШО ЧУКА преди 5 години
СЕГА ПУТИН МОЖЕ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА СВОБОДНО СЪС ТРЪМП ВЪВ ВЪОРАЖЕНИЕТО И ИКОНОМИЧЕСКАТА СФЕРА!СЕГА ШЕ ВИДЯТ РУСНАЦИТЕ "БЕЛ БИВОЛ"....
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двете държави имат много по-сериозни и мощни ракети (оръжия) от тия със среден обсег.Доналд Тръмп просто иска да налее някой милиард в икономиката.Около милион човека работят пряко в тая индустрия в САЩ а не пряко ще намажат поне още 5-6 милиона.То ще са поръчки,сплави,планове,двигатели,нови,радари,нови стратегии нови бойни глави,експерти ще пишат трудове ,генерали ще трупат звезди.Цяла индустрия си е.
2
1
 
5
 
! Отговори
tangra преди 5 години
Голем праз.
1
26
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"и двете страни въздъхнаха с огромно облекчение", да се чете "когато САЩ такова Россия, всички са щастливи" ;-)