САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!

При това, както преди, така и сега, провокаторът е Русия
30 окт 2018 22:10,
227
САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!
Снимка: Архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп иска да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Сякаш отново се връщат 1980-те години на миналия век. Човек си спомня двойното решение на НАТО от 12 декември 1979 година, което направи възможно разполагането на американските ракети Пършинг и Круз срещу тогавашните SS-20. Излеждаше, че Третата световна война ще бъде ядрена и тя ще се води в Европа, пише Борис Калноки в "Дойче веле".

През 1987 година, когато беше подписан Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, и двете страни въздъхнаха с огромно облекчение. Спомените на хората в Германия и в страните от Централна и Източна Европа за онези времена са различни. В Германия навремето се надигна широко движение за мир: с Великденските маршове и масовите демонстрации. Без американски ракети със среден обсег на действие! Комунистическата пропаганда в окупирания от СССР Изток отпразнува това като победа. Много хора в Полша и Унгария обаче само тайно поклащаха глави. Те очакваха от Запада освобождение от руското иго, а не страхлив хленч.

Още по темата

Ето че сега ситуацията се повтаря. От Германия се дочуват предупредителни гласове да не застрашаваме мира. Външното министерство говори за "опустошително решение". При това, както преди, така и сега провокаторът е Русия. Навремето със SS-20, а днес с 9М729 "Новатор"- една ракета с уж малък обсег на действие.

Според американските информации, тази ракета може да поразява цели на разстояние до 3 400 километра. Полските власти пък съобщават, че наскоро този тип ракети са били разположени в руския анклав Калининград. Това е нарушение на договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. НАТО гледа на нещата по същия начин. За какво ни е тогава договор, след като само една от страните го спазва?!

С Путин или с Тръмп?

Твърдостта на американците през 1980-те години доведе до успех. Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие беше следствие от Двойното решение на НАТО. Хората в Централна и Източна Европа и днес са убедени, че твърдостта е единственият език, който разбира Русия. За съжаление богата и мекушава Германия не говори на този език. Полша изрази "разбиране" за решението на Тръмп. Варшава се въоръжава срещу Русия.

През 2017 година страната даде над 10 милиарда долара за това, тя иска на територията  ѝ да бъде разположена постоянна американска бригада и има една от най-големите армии в ЕС.
Москва пък се оплаква, че Полша и Румъния са разположили мобилни американски установки МК 41 за ветрикално изстрелване на бойни глави. Москва твърди, че тези установки били пригодени и за изстрелване на ракети Круз. Тоест ракети със среден обсег на действие, които са забранени от Договора. Разполагането на тези американски установки е в отговор на руските системи Искандер около Калининград. Тези системи очевидно могат да бъдат използвани за изстрелването на новите ракети Новатор.

Централна и Източна Европа са разединени в тази нова Студена война. Докато Полша, Румъния и най-застрашените балтийски страни залагат на твърдия политически курс, Унгария, Чехия и Словакия гледат прагматично на ситуацията. Те се чувстват по-малко застрашени от Русия, в сравнение със северноевропейците и искат да правят бизнес с Путин. Всички обаче са наясно, че настъпват нови времена. Правото на силния отново заема главно място в политиката и в такива времена има нужда от силни армии.

Всички държави в Централна и Източна Европа се въоръжават. Според изчисленията на международния институт за изследване на мира СИПРИ, военните разходи в Централна и Източна Европа са нараснали с 12 процента през 2017 година. А в Западна Европа- само с 1,7 процента.

Унгария например, чиято армия е доста слаба, вече закупи два военни транспортни самолета А319 и поръча 20 нападателни хилекоптера тип Н 145. Числеността на армията ще бъде увеличена от 30 000 до 37 000 военнослужещи. Старите танкове Т72 ще бъдат заменени с по-модерни. Унгария възнамерява да създаде и собствена военна индустрия.

При посещението на турския президент двете страни се договориха за интензивно сътрудничество във военната индустрия. При това става дума не само за Русия. Мислими са дори стълкновения между Украйна и Унгария в карпатска Украйна, където през последните месеци възникна сериозна криза около унгарското малцинство.

Страните от Източна Европа се въоръжават срещу опасността от военна конфронтация. Още обаче не е ясно кой срещу кого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета медиите представяте нещата все едно тук на запад сме се заклели във вярност на фащ а това е пълна лъжа.Фащ имат само два фена казват се Германия и Австрия във латинските държави Франция Испания Португалия Андора и западна Швейцария първо всички мразят англосаксонците защото са лицемерна *** най-популярен политик е Путин населението е за приятелство и дори съюз с Русия и против санкциите и сме за ляво развитие към социализъм по норвежки модел.
38
1
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Във статията се казва че държавите ще отделят значително повече пари за военните а не за пенсии,здравеопазване,образование и инфраструктура. Това е добра новина започва се превъоражаване.Така или иначе ако има трета световна война няма да има живот на планетата.То една електроцентрала във Чернобил вече 30 години бълва радиация над Европа и във голям периметър не се живее хем е мир и се инвестират много милиони да я покрият а по време на война ще има хиляди такива огнища и цели.Може и да е за доб
37
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"Излеждаше, че Третата световна война ще бъде ядрена и тя ще се води в Европа, пише Борис Калноки в "Дойче веле"."Дойче веле големи оптимисти го раздават вече ...
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що се отнася до Запада новините ви са напълно фалшиви говорят ви че тук било бежански бардак тъй ли че ние вече почти ги извозихме само Германия си ги пази.Че сме ги били пускали това пак само Германия го право другите и да ги пуснат в затворения лагер и при първи опит за бягство екстрадиране.А за Русия ние тук вече се разделихме и си избрахме по една различна от безотговорните фащ сила приметно ние в Испания Китай във военната сфера и Русия в енергетика Франция и Италия са с Русия и така.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само една руска "Сармат" е в състояние да унищожи цяла Франция, а тя е само част от серийното производство на хиляди такива, които са само брънка във веригата от ядрени опции от модели, с които разполагат руснаците. Спомнете си за това, когато Вашингтон ви баламосва с бостански плашила като ПРО или някоя пробита гемия дошла да "защитава" Европа...
34
1
 
2
 
! Отговори
не сме от нощта преди 5 години
радиацията се разнася с облаците,каква полза като всички са ,,изложени на риск,, колко обгазявания имаше в европа, радиационни облаци,човешки грешки от аец във франция,къде ли не,хирошима,фукошима,изпитанията на ракетите пръскат радиация,тихия океан,урана в иран е ядрена бомба,една клечка и отиде земята,големи хора, не сме животни да живеем в ,,джунглата,, цивилизовани сме
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само една руска "Сармат" е в състояние да унищожи цяла, а тя е само част от серийното производство на хиляди такива, които са само брънка във веригата от ядрени опции от модели, с които разполагат руснаците. Спомнете си за това, когато Вашингтон ви баламосва с бостански плашила като ПРО или някоя пробита гемия дошла да "защитава" Европа...
32
1
 
10
 
! Отговори
По глупостта ще го.. преди 5 години
познаете! Двамата играчи,определени от ВПК на своите държави,целеустремено работят за ПАРИТЕ на инвеститорите.В US,това са еврейските капитали,а в Русия,капиталите на властелините на енергоносителите.Театрала е готин и закономерен,чат пат хвърчат искри(утилизира се във военни конфликти,като в Сирия военна техника,а и там е полигон за нови разработки),публиката беснее от ярост.Да,ама не,Путин увлече оня от Психодиспансера и ще го бие на негова територия.А оня мета пачки,като БГ пенсионер.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що се отнася за България за нея на никой не му дреме и не му е притрянвала а Путин обясни и защо защото е токова срината че който я вземе нищо няма да спечели от нея а само ще налива пари да я възстановява но днес такива *** няма
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е че това не е надпревара във въоръжението те и не мислят в тоя вид да го правят.Но конфликт между източно и централно европейските шитхоли провокиран от фащ и съюзниците му фашистките режими в Украйна и Полша е напълно мислим.Сега да не се правим знае се че европейския близък изток се казва източна Европа прочута с вечното си състояние на самоизтребление и война.А Запада не го мислете той вече се ориентира към Русия и Китай нищо че формално е със фащ и сие.
29
1
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Кой ще почне ядрена война , щом знае , че победителя нищо няма да получи , но всички ще загубят света.Дори през кубинската криза , когато САЩ са можели да унищожат Русия , срещу югоизточна америка , пак не започват.А сега , когато дори Франция има бомба да унищожи всичко живо , няма шанс.
28
3
 
21
 
! Отговори
Путин каза преди 5 години
Русия ще използва ядрено оръжие само в два случая:1. Ако някой я нападне с ядрено оръжие.2. Ако бъде поставен под въпрос самото съществуване на държавата.Това е отбранителна доктрина. Западът винаги е има нападателна военна доктрина - справка - Наполеон и Хитлер.
27
18
 
4
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Не е ясно кой срещу кого??? Руския агресор няма приятели. Руския агресор спира само от ядрени ракети насочени към него. Нищо друго няма да го спре да анексира още държави. Затова България, Румъния и всички от Източна европа трябва да имат ядрени ракети. В противен случай сибирския диктатор няма да спре с варварските номера.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При конфликт Европа буквално за минути са се пръврне в димящ кратер, едва ли ще може и една ракета да изстреля срещу Русия."Това е целта на САЩ- при конфликт "партньорът" Европа да яде дървото, за да спечели време на Вашингтон за реакция. Тоест ние ще сме заличени в името на съществуването на саЩ. Те така си водят войните- на чужд гръб и територия.
25
6
 
8
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 5 години
Хвърляй атома, Владимире! Хич да не ти пука - GAME OVER за всички, нали това искат задокеанските хулигани. Опърли ги тия рептилли до един, ядрена гъба да изгрее над Уошингтън, отрови с уран земята им, освободи индианците, полония да е навсякъде край тях!
24
1
 
9
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
До НЕ.Борис КалнокиНяма НАТО,простичко е за разбиране ,всеки да се спасява поеденично.Това ще е.Ние къде ще бъдем с 2 пушки в случая не се знае
23
2
 
17
 
! Отговори
Тръмп се чуди преди 5 години
Как да отвлече вниманието , от провала в икономическия му план.А скоро идват избори за конгреса и прогнозите са за провал.
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма проблем с тези ракети. Ако САЩ се оттеглят от договора могат да си разполагат колкото си искат такива ракети със среден и близък обсег в Северна и Южна Америка. Може ако искат и в Европа, но това означва всички столици и големи градове на Европа моментално да попаднат под прицела на ядрени ракети от същия клас. При конфликт Европа буквално за минути са се пръврне в димящ кратер, едва ли ще може и една ракета да изстреля срещу Русия.
21
3
 
12
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
И кой ще пази България,не ми стана ясно
20
5
 
1
 
! Отговори
нет преди 5 години
руснаците на север не са антиеврейски настроени някои,като някои американци и европейци,въоръжаване до зъби,,милиарди гладуват,а те оръжия след оръжие,арабелките и те някои,с оръжия се хвалят като новите им коли,разума да надделява,здравият разум,аман от войни,глад,не ядем оръжия,технологии за съхранение живота на земята не разрушаване нет