На родната трапеза: 38% вносни стоки, само хлябът 100% български

От собствените марки най-малко са млечните продукти
42
На родната трапеза: 38% вносни стоки, само хлябът 100% български
Снимка: Булфото, архив

38% от храните в големите търговските вериги са вносни. Останалите 62%  са родно производство, показва проучване в петте най-големи вериги у нас, направено от Министерството на земеделието.

Още по темата

При хлябът и тестените изделия шансът да купиш продукт, произведен в България е най-голям. Делът на родните стоки при тях е между 77% и 100%.

При деликатесите и колбасите родните продукти са между 55% и 80 на сто.

Най-нисък е делът на българските стоки при млечните продукти. Едва между 57% и 75 на сто от тях са произведени в страната. 

Вносните стоки у нас обаче не са същите като в Западна Европа, а това признаха и от Брюксел през септември.

Така че евродепутатите решиха, че двойното качество при храните ще се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот.

А минитърът на земеделието Румен Порожанов днес отчете положителна тенденция при производството на бели и червени меса.

Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на миналата година има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса – 7.6%, съобщи той.

Същата тенденция се отнася и за потреблението на готови млечни продукти и яйца. Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%. За периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).

Производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява с около 17%, след като се предприеха промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът.

По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
Ти нещо работиш ли, или се занимаваш предимно със самозадоволяване във всякакъв смисъл в т.ч. да се правиш на интересен по форумите ...?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 32Сиренето се казва "Пармеджано реджано" ! Пармезан са имитиращи продукти произведени по сходна технология. А, ЕТ "Бай Пешо" произвежда "качаци" от нещо като мляко,, палмово масло и тебешир...чаткаш ли ?
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 100 % си произвеждам Бг продукти и в магазин не влизам. Произвеждам си плодове зеленчуци сирене кашкавал прясно мляко кисело месо. От 2 години и хляба сам си произвеждам. Много труд се иска но пък знам че каквото хапна е чисто и екологично. Които не ги мързи могат сами да си произвежадат всичко. а които ги мързи и гледат на работата лекото и на баницата мекото ще ядът химия и ГМО. Бог ни е създал за да се трудим и сами да се храним а не да чакаме на някои други да ни тровят.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ни пуснаха в ЕС да си продават 3тото качество храни някъде.
35
2
 
8
 
! Отговори
казаХ преди 5 години
Голямо разнообразие при българския хляб,високи цени и ниско качество.От години не купувам.Меся за семейството си когато ни се прияде хляб.Поне зная какво слагам.Една обикновенна содена питка е сто пъти по-полезна и по-хубава от който и да е купешки хляб.
34
2
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Пармезан е сирене произведено единствено в италианската област Емилия Романия, така че Бай Пешо такова сирене не може да произведе. Вместо да се мъчим да произвеждаме разни чуждоземни продукти, ще е добре да се концентрираме върху това което сме добри или в случая бяло саламурено сирене и кашкавал Витоша.
33
2
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Пармезан е сирене произведено единствено в италианската област Емилия Романия, така че Бай Пешо такова сирене не може да произведе. Вместо да се мъчим да произвеждаме разни чуждоземни продукти, ще е добре да се концентрираме върху това което сме добри или в случая бяло саламурено сирене и кашкавал Витоша.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наш *** изса да си купи пармаДЗан произведен от ЕТ "Бай Пешо" с разредено млекце от краватя Пенка за 5 лв. кг. но да не отстъпва по качество на италианското пармеджано...Е, няма как.
31
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Хлябът е 100% български!Затова ядем най-некачественият и скъп хляб в Европа!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 4 години в чужбина и ресторантите в чужбина, започва да ми се повръща, само при идеята за родна кръчма и родни хранителни продукти.
29
1
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Хляба български - то пък един ляп , ум да ти зайде. Също като в оня виц , че у нас децата са хубави, щот са единственото , което правим без ръце....Жалкото е че масовата практика е да излезе качествен продукт и до две години вече няма нищо общо с първоначалния вкус.
28
2
 
7
 
! Отговори
Необичащ съджук преди 5 години
Вие наистина ли вярватвче на данните представени ви от ,,огициални,, източници на Герб...?!? Наивници сте, да знаете.....
27
6
 
6
 
! Отговори
От Берлин преди 5 години
В Лидъл от 2-години продават кашкавал, който е на добра цена и хубав вкус... Правил съм експеримет, като купих от България четири от най-добрите родни: Пършевица, на Баба , био и т.н. .... Еми -не стават! Със семейството само от био, може би бихме взели пак.... Нашенските са пълни с ***, и имат лош вкус... Веднъж си взехме от Юндола, домашно направен- вкусен, но рисковано, впредвид неговото производство!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МнениеОбяснението е много просто!Когато една стока се купува рядко,слагаш по - висока надценка и печелиш от цената.Когато се купува често,слагаш по-малка надценка и печелиш от оборота.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам си храна,която АЗ СЪМ СЕ УБЕДИ,ЧЕ СА КАЧЕСТВЕНИ!Изобщо не ме интересува дали са български или чуждестранни!Ако българските производители искат да им купуват стоките,да си повишат качеството и коригират цените.
24
1
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До АнонименМного добре съм прочел грамажа на етикетите и съм го описал в коментара си - става въпрос за 250гр масло. Влез във веригите и виж колко струва 250гр Президент и тогава пиши глупости. Дори пусни търсене в гугъл за цената му и виж, че е над 8 лева 250гр.
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МнениеКъде по дяволите има малсо президент 8 лева ве що говорите глупости
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МнениеЗащото не четете грамажа на етикетите. Аман с тази глупост.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските стоки не струват. Стига сте ни ги натрапвали сякаш е някаква виша форма на патриотизъм да купувам български ***!
20
1
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Някой може ли да ми обясни две неща:1. Защо масло Президент 250гр струва 2 евро в чужбина, а тук е над 8 лева? И защо другите масла 82% масленост 250гр (немските дето ги продават в Кауфланд и ЛИДЛ) в Германия струват 1 евро, а тук са по 5-6 лева, а на промоция са 4 лева? С куриери едно по едно ли ги доставят във веригите?2. Защо нашите производители произвеждат масла пълни с вода - като го сложиш в тигана и цвърчи, също имат и друг мирис от немските?