Не станахме по-богати – обедняваме: Кило домати за 5 лева и нямаш избор!

Храната ни е по-скъпа, а и по-некачествена спрямо европейската
Обновена: 10 окт 2018 14:33 | 10 окт 2018 14:15, Петя Славова
137

Плащаме повече от ирландците за едни и същи хранителни продукти. Завишени ли са наистина цените на хранителните стоки у нас и с какво качество са?

"Проблем е, че преките ни впечатления от страните в Западна Европа са, че ние консумираме храни с далеч по-лошо качество. Големият проблем е, че ние не живеем по европейски начин. В същото време ни се обяснява как всичко е стабилно и заетостта се увеличава. Бедните работещи са нищо друго освен роби", изтъкна PR експертът Соня Момчилова.

Още по темата

Според нея не само, че не станахме богати, ами непрестанно обедняваме. Тя добави в студиото на "България сутрин", че темата за базов доход и директна демокрация трябва да влязат в речника на властта.

"Когато правим сравнение между държавите, трябва да се гледа по-отвисоко. В една развита икономика има избор какво да купиш и как да го купиш. У нас когато купуваш домати за 5 лева – ти нямаш избор. Или купуваш, или сам си произвеждаш. А в Германия имаш избор да си купиш и за 5 евро, и за 1 евро. Специализираните кадри в Германия са много по-добре платени от тези в България", отбеляза журналистът Владислав Прелезов.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от 1990 г. се говори за вдигане на жизнения стандарт на българина.

"Вече през 2018 г. нито финансовите ни възможности са каквито трябва да бъдат, нито шансовете пред младите са каквито трябва да са, нито живеем по-добре", настоя Прелезов.

"Някой забогатява в България, но повечето обедняват. В Германия се провежда истинска революция. "Движение 5 звезди" и организацията "Лега" въведоха частичен базов доход. Вчера в президентството ни никой не покани специалисти да коментират темата", посочи икономистът инж. Георги Неделчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
3
 
! Отговори
Арест за Борисов преди 5 години
Няма как да станем богати кокато нагли престъпници на власт начело с безрамеца Борисов ограбват народа с над 10 000 000 000 живи лева годишно /перат ги през нагло корупционни обекти по Оперативни програми и Еврофондове
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завишени ли са наистина цените на хранителните стоки у насзавишени са изкуствено и умишлено, без никкава икономическа обосновка за това, като увеличението стартира от март 2016 гКило домати за 5 лева и нямаш избор!как да нямаш изобр?! просто подминаваш доматите - да си ги заврат от зад!
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До я стига 126Ама ганчу иска хем розови,хем по левче!?Еми не става!--защо да не става? преди 2 години как ставаше - в "сезона на доматите" беше даже под 1 лев. с какво са се променили доматите за 2 години, за да поскъпнат 350-400%? ккакто са си расли тогава, така и сега растат, същите грижи искат, каквито искаха и преди 2 и преди 32 години?какво се е променило, освен алчността на некои, и то даже не е алчността, ми желаните за един вид "наказание на масите",заради "непослушание" 5 лв? .!.
121
5
 
0
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Ами аз ставам по-богат. Но си иска акъл и работа.
120
4
 
2
 
! Отговори
я стига преди 5 години
Домати 5 лв!?Ми и по 10 може да станат!А домати по 2 лв колкото щеш!Ама ганчу иска хем розови,хем по левче!?Еми не става!
119
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА в САЩ що стрелят по границата? Опитай да пресечеш нелегално границата в САЩ и да не се подчиниш на охраната? Предупреждаваше се три пъти "Стой кой идва", после "Стой ще стреялям", после предупредителен изстрел във въздуха и едва тогава на месо. Само престъпници които имаха големи проблеми със закона се подчиняваха. *** КППтата не са стреляли ако имаш документи и виза, както е навсякъде.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завишени ли са наистина цените на хранителните стоки у нас-завишени са изкуствено и умишлено, без никкава икономическа обосновка за това, като увеличението стартира от март 2016 гКило домати за 5 лева и нямаш избор!-как да нямаш изобр?! просто подминаваш доматите - да си ги заврат от зад!
117
1
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Ааа - винаги има избор. минавам, гледам мизерниците дето продават доматите по 5 лева и им казвам fu.ck yourself motherfuckers и ги оставям със скапващи се домати. И със други стоки така. Правете го и вие и ще видите как факаняците ще клекнат. търсене и предлагане шъ знайш!!!За съжаление не мога да кажа същото и на факаняците от електроразпр. дружества, на водните вампири и пр. - а така да ми се иска...
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не ме интересува крадливият български измекяp какво яде. Аз си купувам качествена храна, плащам четирицифрени данъци месечно (в София), издържайки с тях първия, който взима заплатата си в плик и се мисли за велик далавераджия. Айде марш да ядете ирландските зеленчуци да видите какво е мизерия (по-вкусна е смеска на латекс с глина). Купих земя от един от тези, по които плюя, взех кредит от ЕС по програма (той не искаше, мързеше го). Развих я и произвеждам- малко, но от сърце.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо ядем скъпо и некачествено ли-защото вече не си произвеждаме,защото селата изчезнаха и хората,които произвеждаха вече ги няма,преди всяко семейство си имаше парче земя за тази цел,някои му викаха конфу,други бостан,трети градината,бахчата и т.н.,но традициите умряха,разви се консуматорско а не производствено общество,тук таме все още се намира по нещо но не е масово а регионално и рядко срещано
114
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиша от ню йорк сащ до любителите на соца при тато.господа другари напълно съм съгласен с вас само не разбирам щом е било хубаво що стреляха на границата будалите като мен дето искаха да живеят в мизерия на вън.защо бай ви тодор не отвори границите като тито и вие да сте в рая пък аз в американската мизерия...рс.аз все пак избягах 87 и още не мога да спа от яд.....че не успях по рано
113
2
 
6
 
! Отговори
ваньо костов преди 5 години
бех тая година 10 седмици в холандия, та да ви кажа за доматите - най евтините 1 евро за половин кило, местни, не се ядат! като бг розови градински - нема, купувах и от 3 и повече евро - не стават! всички плодове са 3-4 по-скъпи от бг, от зеленчуците по-евтини са спанак и броколи! чушките се продават на бройка, сладките картофи, тиквичките, и те! авокадо, киви, *** са по скъпи от месото! една марка банани върви по евро за кило и никога не свършва, но има и двойно и тройно по-скъпи! хубави пра
112
3
 
5
 
! Отговори
до ...Евтаназия преди 5 години
..... Не се коси.... Няма кой да се замисли над думите ти... Тук не е Народна Република България.... Тук е Тиквостан....
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета глупостите в статията и на тези отдолу се сещам за оня виц дето двама плували и единият помислил че риба му е влезнала отзад.другият му казал да плува и че не е риба.абе кияци вие наистина ли се надявате живота ви да се подобри в б...я.плувайте срибата в дивия.абе тъ паци де се е видяло кому няга да даде нещо на някого.ами той тогава няма да е ко муне бре...а сега бягайте да гласувате за *** ите от всички партии на дс.свободата е само за хора готови да умрат
110
6
 
3
 
! Отговори
Евтаназия преди 5 години
Да узаконяват евтаназията.да останат умните и красивите.Продавам си съборетината, почивка, отивам си спокоен, безболезнено от този свят.Нищо, че не било християнско!Няма да търпя унижение в болниците и да плащам скъпи лекарства.Няма да ям храни второ качество.Няма да дишам мръсен въздух и да се превръщам в богат стресиран и уморен човек в задръстванията.Не пуша - не плащам акциз 4 лв на кутия цигари.Не пия.Узаконете евтаназията за възрастните хора и няма да има проблем с пенсии.
109
2
 
8
 
! Отговори
А сега де? преди 5 години
Оня с мазния със синята каска каза: И пилотите искат да карат нови самолети, не втора ръка.И мнозинството българи също искат нови коли, ама .... първо да платим самолетите и комисионната на дебелака.
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по 6лв ги видях а ги изкупуват по 80стотинки ,същото е като с контрола на строителството -една фирма надзор друга фирма надзор трета фирма надзор четвърта фирма надзор и накрая оскъпяване с хиляди .Обедняваме точно поради тази верижна структура с една назцинка после още една после трета и накрая пета и така докато ние пълним джобовете на тези уж дето се грижат да установят закон , а всъщност настава беззаконие .ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМЕ!!!!
107
5
 
16
 
! Отговори
Тойота Ярина преди 5 години
Колкото и да си правим течение в устата,при лошия соц обикновения човек живееше 10 пъти по-добре от сега. Сега е гот за олигарси и крадливи кметове,като почнеш разни селски Чоковци та чак до руси фризьорки в София. Куче влачи рейс диря няма.........
106
2
 
8
 
! Отговори
Соца преди 5 години
Участвал съм на кръглите маси, когато си бил замисъл в очите на баща си! Бързо се разочаровахме, в политиката останаха другарят Костов политкомисарче в Карл Маркс, другарката Пръмова - Кунева - женена за виден комунистически партиец, Росенчо - бивш комсомолски секретар на Благоевград, Цеци завършила Рабфак и партиен секретар.Ти ли ще ми говориш за "демокрация", ТИ ЛИ, където съм седял с Нешка Робева и Радой Ралин на една маса.Извини се бе, извини се на тоя народ.ИЗВИНЯВАМ се на България!!!
105
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 5 години
Затова не им пречи да потъва един дълг от соца в здравната каса годишно ...