"Господ беше българин" – преди 25 години

Да си припомним най-сладката победа на националния ни отбор
17 ное 2018 12:28, Елка Василева
66

 

Днес се навършват 25 години от може би най-великата победа на националния отбор по футбол на България. На 17 ноември 1993 година България победи с 2:1 Франция на "Парк де Пренс" и се класира на световните финали в САЩ 94.

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов, Лечков, Стоичков и компания обръщат "петлите" и хвърлят в дива радост всички българи.

Както е известно, Франция повежда в този мач след попадение на Кантона, но Костадинов с два невероятни гола ни донесе победата и класирането за САЩ.

Въпреки изминалите години няма как всеки един футболен фен да забрави тези мигове и най-вече второто попадение на Костадинов, което падна в 90-ата минута на срещата.

Всичко около и за този много велик момент в историята на футбола ни е написано и казано, но нека още веднъж да си припомним тези уникални моменти.

Съставите и голмайсторите от мача вижте на Gol.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ай стига ве. преди 25 години, а след това. нищо. нула. и основна заслуга за нищото имат великите герои от 94. някой им каза и елементарните момченца си въобразихс, че наистина са велики треньори, бизнесмени, администратори и т.н. оказа се обаче, че купените дипломи акъл в главата не наливат а само уисчета.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик мач. Изтървах втория гол, щото бях в *** и като чух баща ми как изригна в див крясък, не мога да сваря да бягам да хвана повторението.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях на 12 години тогава и не гледах футбол, но баща ми беше събрал към 5-6 негови приятели на маса и се започнаха от следобяд на ракии..заради този мач. След този гол къщата беше в хаос, майка ми не знаеше какво да прави...да пече пържоли ли, да налива в чашите ли...цялата хунта на баща ми беше в екзалтазия, а аз просто не осъзнавах какво се случва след този гол.След това всичкото- просто станах фен на футбола!
34
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
32 Благодаря, че ми каза, че Баджо е вкарал 2 гола на Перуката...не го знаех!Благодаря, че ми спестяваш подробността за 100%-та дузпа второто полувреме за играта с две ръце на Костакурта при 2-1 за Италия след удара на Емил!Благодаря!Лек ден!
33
10
 
3
 
! Отговори
д преди 5 години
Сточиков е приет само в двете гета-Маями и България .Навсякъде другаде му се смеят на този *** .
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34честно казано, пич, на кого му пука?
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 31 А бе смешен, Франция си е световна сила от край време... Те и затова не можаха да повярват че ги победихме у тях тогава. Къде сравняваш Франция с България на световни финали? Акъл имаш ли?А Гърция като стана европейски шампион какво стана? Да не би Ото Рехагел да го заклеймяваха след това гърците? Що плюеш по Стоичков, бе? Ако не беше Стоичков нямаше да излезем от групите на световното...камо ли да бием на осминафинала Мексико и на четвъртфинала Германия.Неблагодарен добииитъъък!
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оттогава Дешан вдигна два пъти световната купа,а Стоичков провали национала и стана журналист . И там се окенза и вече е персона нон грата в Испания .
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АТАКИСТБаджо вкара 2 гола на Перуката и отпаднаха с грешки в защита.
28
4
 
4
 
! Отговори
смях преди 5 години
От тогава Дешан стана два пъти световен като играч и треньор.Стоичков се провали накрая като треньор и съсипа всичко . После стана такъв дето уж ненавиждаше и бягаше от българите-журналист .
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте, франсестата са имали бели в националния отбор тогава! :)))
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йеее!Жалко само, че не гледам, като играя на топка, ама честито!
25
3
 
12
 
! Отговори
Песен съчиних преди 5 години
тогава,в 1994...България спечели Балканската война...Гърците развяват черни знамена...Всичко е премазано,прегазено е всичко...От Първа Конна Армия на генерал Стоичков...Щото като изгубихме от Нигерия и нашите се развилняха като опълченците на Шипка! Вечен покой за душата на Трифон Иванов - Пирата...
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до АтакистаСтоичков много пъти е казвал че френският съдия се е подиграл с цяло едно поколение и труда му след като не отсъди тази дузпа срещу Италия. Наистина голяма гавра.
23
4
 
17
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СЛУЧИ се уникално поколение от футболисти- Стоичков, Михайлов, Балъков, Лечков, Костадинов, Сираков, Пенев, Туньо, Хубчев, Златков, Боримиров, Кременлиев и др.Малко отбори можеха да се похвалят с толкова елитни футболисти. Победите на "Пеневата чета" не бяха случайни. На световното можехме да бъдем финалисти, но ФИФА не ни допусна по финансови причини. Немските фенове отпътуваха от САЩ.Колко българи щяха да присъстват на финала?А колко италианци? Сигурно десет пъти повече.Затова ни прецакаха
22
2
 
14
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 години
Не е важно на мен да ми е добре, по-важно на Вуте да му е зле!Ей, това сме ние-българите, завистливи, егоисти и лицемери! Никога много от нас не могат да отдадат и малкото почести и уважение към някого, направил така, че да се гордеем поне в един аспект, че сме българи! Защото тези момчета, тогава, показаха на света, че имаме футбол, с който другите трябваше да се съобразяват! Прочуха ни по света, повече от който и да е друг! Покажете поне веднъж уважение, към такива паметни за нас събития!!!
21
6
 
7
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Годпод никога не е бил и няма и да бъде Българин. Слава Богу!
20
3
 
6
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Ами верно е че е Българин. Българите ненавиждат света, себе си и най-вече сънародниците си.. т.е Господ ни мрази, щото е Българин и той.
19
3
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 21 Е кой да е виновен при удара на Костадинов към вратата на Италия и Костакурта парира топката в наказателното си поле с ДВЕ ръце, ако не съдията?Стринка ти ли, кълвач?
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сегашните ни футболни звезди ни радват в брадъра...