Цената на изхода от богат Берлин. ?1200 за "свободно завръщане"

Германия поде кампания, убеждава бежанци да се върнат
Обновена: 24 ное 2018 19:18 | 24 ное 2018 19:15, Веселина Йорданова
93
Цената на изхода от богат Берлин. ?1200 за "свободно завръщане"
Мярката изключва страни на конфликти като Сирия. Снимка: архив, БТА

Изглежда почти като нормална реклама, но не е. Германското министерство на вътрешните работи поде кампания, адресирана към бежанците: с плакати и допълнителни финансови бонуси пришълците трябва да бъдат убедени да се върнат доброволно в родните си страни. Едно от тези послания гласи: "Твоята страна. Твоето бъдеще. Сега!".

Такива плакати на седем различни езици ще бъдат разлепени из цялата страна, пише "Дойче веле". Организаторите на кампанията предвиждат и финансов стимул - всеки, който доброволно реши да се върне в родината си още до края на тази година, може да разчита на парична помощ до 1200 евро. Точният размер на паричния бонус ще зависи и от статута на всеки бежанец. Едно четиричленно семейство, например, може да получи до 3 000 евро.

Програмата StartHilfe Plus („Помощ за ново начало плюс“), се базира на две подобни програми, съществуващи още от 90-те години на миналия век: REAG (Reintegration and Emigration Programme for Asylum Seekers in Germany) и GARP (Government Assisted Repatriation Programme). Важно е да се отбележи, че мярката изключва страните, в които бушуват войни и граждански конфликти, като Сирия, Либия или Йемен.

Остра критика

Кампанията на правителството обаче се натъква на остри критики. Заместник-председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Константин фон Ноц оприличи начинанието с "реклама за зимна разпродажба" и го нарече цинично. По думите му, кампанията изглежда цели да прикрие пропуските на самите управляващи, за да бъде подобрена официалната статистика за бежанците в края на годината. Защото броят на онези, които доброволно решават да напуснат Германия, все още е твърде незначителен.

Идеята на вътрешното министерство се натъква на много критики и в социалните мрежи. В Туитър, например, се появи хаштагът #Свободно завръщане. Под него са се натрупали толкова критични мнения, че от министерството решиха да започнат да отговарят лично на някои от тях.

Досега едва около 300 души са се възползвали от новата програма. До края на октомври малко над 14 000 души са решили доброволно да се върнат в родните си страни. В края на тази година броят им навярно ще е значително по-нисък, отколкото през 2017, когато общо 29 000 души са се възползвали от програмите за доброволно напускане на страната. Може да се предположи, че това е една от причините за сегашната кампания, която ще струва близо 500 000 евро, както научи ДВ от организаторите ѝ.

Нежелани в страната?

Как се възприема инициативата от тези, към които е насочена тя? Фатах от Афганистан, който не желае да назове малкото си име, за да не си навлече проблеми със Службата за чужденците, има усещането, че е нежелан в Германия. "Чувствам се така, сякаш искат да ме купят", казва той за ДВ.

Афганистанецът живее в Германия от 2015 година. В родината си той е бил заместник-ръководител на една фирма, но в Германия не може да упражнява професията си. В Потсдам, където се е установил, изкарва прехраната си като работник в складова база. Фатах се гневи на кампанията на министерството: "Не съм дошъл в Германия заради парите - бях принуден да напусна, защото животът ми бе застрашен. В Афганистан си имах хубава работа и изкарвах добри пари", добавя той.

Афганистанецът изобщо не може да си представи да се върне обратно, защото предстои да сключи брак с жена от Германия, с която чакат и дете. Ето защо въпросните 1200 евро за доброволно връщане в родината едва ли могат да бъдат някакъв стимул за него.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
копиран Текст преди 5 години
Автора от Дойче веле пропуснал да напише най важното от тази Програма че има 5 различни нива с различно заплащане за тези които желаят да се върнат обратно , от 1200 до 500 Евро според нивата на Програмата , така че не са само 1200 евро твърдо
61
0
 
3
 
! Отговори
копиран Текст преди 5 години
В немския онлайн Ди Велт пише за Приемни семейства в Германия на които им се дава 6000 Евро ако приемат някой Бежанец , четете директно от немските Източници на информация ,там е интересно , какво пише в Дойче веле само сглобени неща
60
0
 
3
 
! Отговори
копиран Текст преди 5 години
Пак ли копирахте от сайта на Дойче веле , само това можете , не знам този автор в Дойче веле в Бон който се казва Фридел Таубе дали е българин или само знае български , какво знае за Бежанците в Германия но едно 4 членно семейство получава около 3000 евро всеки месец от Гермнаския Социаламт така че само глупави Бежанци биха се върнали обратно , умните остават в Германия завинаги
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Германското министерство на вътрешните работи поде кампания, адресирана към бежанците: с плакати и допълнителни финансови бонуси пришълците трябва да бъдат убедени да се върнат доброволно в родните си страни."Трябва да си изключително глупав първо да пуснеш всичко живо в държавата си, Да харчиш милиони за издръжката, а после да харчиш още една камара пари да ги връщаш по родните им места.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След години Меркел ще бъде анатемосана за безобразието с мигрантите. Не може да пуснеш милиони талибани , а сега да ги молиш и да им плащаш да се върнат в родината си. Това просто е малоумие .
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се връщат сирийците?Асад им дава амнистия, в Сирия има мирни области. Незнайно защо всички ислямистки емисари, нахлули незаконно в Европа имат хубава работа, хубаво образование в родината си, а като дойдат в Европа забравят всичко.По данни на немски сайтови, сирийците претендиращи, че са завършили 10 клас знаят единствено таблицата за умножение и нищо повече. Това са ислямистките кръстоносци, които нямат бъдеще в родината си(без образование, без наследство).Съжалявайте ги!!!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справедливо е всички мигранти, дошли в Европа с лъжата, че са нещастни сирийци да бъдат върнати в родните им страни.Тези, които бяха финансирани от знайно кого, които минаваха незиконно граници трябва да разберат, че трябва да спазват законите, а не да нахлуват в чужди държави. Затова трябва да бъдат върнати в родните им страни и които не искат да получат помощите за устройване в родината им да бъдат лишени от всякакви социални помощи, социални придобивки като жилища с ниски наеми.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шокиран съм че този Фахад с уж застрашения живот е обиколил половината размирен свят та да се окаже разгеле в Германия. Имал работа, която не може да упражнява в Германия. Каква ли е па толкова тая работа? Да не би да е нещо забранена? Или тайна? Не можел и да си тръгне, щото уж бил заплодил някаква. Ама тя още не знае.
54
1
 
7
 
! Отговори
пакнаСоросмизерията преди 5 години
Ми дедко Сорос, загрижения нема ли да поеме разходчета.Щото Сорос и активистите му " ореваха орталъка", че Европа им е длъжна, пък разходи за емигранти йок. А беше налял у " белите каски" той, англичаните и демократите на Хилъри и Обама над 200 млн $ да се пръската с вода и правят пропагандни " клипчета".Щото активистите на Сорос се снимаха с емигрантите пред медиите, и после беж, нали Европата им е длъжна, щото те са " шпиц командите на Сорос".
53
1
 
22
 
! Отговори
е? преди 5 години
Досега им плащахме да идват в ЕС и да живеят на гърба ни, да получават помощи ей така, както си лежат. Сега ще плащаме да се изнасят. Тая Меркел само в разходи ни вкара. Да си отива изкуфялото бабе че ми писна от него.
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашенци с подобен статут? Ами не съм чувал за масови нападения върху жени , убийства , грабежи и то посред бял ден извършени от българи!А сега въпросът вече стои по друг начин - не да им дават пари, а да не ги пускат в Германия. Но какво да се прави, германците продължават да са най глупавата нация в Европа, това е. Най -глупавата , защо ли, защото наистина трябва да си *** за да нападнеш Русия. Ако имат нещо в тиквите си щяха да се поучат от историята с глупавия Наполеон...
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска,никой не ги принуждава,това е пожелание.Но когато си платят пътните,колко ли ще им останат?
50
5
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 5 години
До ДоживяхмеTи си типичен български napцaлaн, каращ на купони и подаяния.Да ти nикaм на ценностната система..
49
12
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Между спасяват и канят има разлика.Бързо забравихте 90те , когато милион нашенци бяха със същия статут в Германия.
48
13
 
6
 
! Отговори
Доживяхме преди 5 години
Бай *** да съжалява бедните германци.Ей , *** , кога ще разбереш , че Германия е истинска държава и България е на светлинни години от нея.Там социалната пенсия е по висока от тавана на родните пенсии.А за другите помощи , като купони и жилища тук само сънуваме.Но важното за *** е , че в София има повече С класи от колкото в Берлин.
47
1
 
18
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Първо ги канят, пък после им викат - ходете си, на ви джобни за из път.
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко хора в Германия изобщо знаят сметката по разходите за т.нар. "бежанци". Социалните фондове са опоскани. Старите германци да забравят за грижи. Нищо, че те работиха за да напълнят фондовете. Защото германските политици мразят от дъното на душата си белите хора и фанатично обичат генетичната плява на човечеството, която освен да граби, краде и изнасилва не може нищо друго! Просто другото не им е в ДНК. Само военни трибунали и бързи присъди с моментално изпълнение могат да спасят Германия.
45
0
 
10
 
! Отговори
Бекир от Заир преди 5 години
Дойдох,видях,останах - въпросът е приключен,точка!
44
0
 
16
 
! Отговори
Ходейки,да попитам преди 5 години
Пак не разбрах - защо им бяха притрябвали?!
43
1
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
ооо ЦРУ плати повече на калпак да стигнат до Германия, няма как да минат толкова тънко