Пластмасови, лъскави и лепкави: Домати, ябълки… Какво е това?

Производители използват дифенол, за да ги запазят свежи и апетитни
Обновена: 26 ное 2018 07:18 | 26 ное 2018 07:10,
52
Пластмасови, лъскави и лепкави: Домати, ябълки… Какво е това?
Снимка: Reuters

Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е възможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях. Ако те са лепкави, това означава, че са третирани с дифенол, за да се запазят по-дълго време, предупреждават токсиколози.

Обработените с него плодове обелете преди консумация независимо, че сте ги измили. Токсиколози съветват да се белят всички плодове, като круши, праскови, ябълки, смокини.

Картофите – всички нитрати в тях се събират непосредствено под кожата и в сърцевината. Затова е необходимо да изхвърлите първата вода, след като те започнат да врат. Оставете ги да се сварят напълно във втора вода. Повечето химикали извират при варене, но изчезват в по-малка степен при пържене.

Винаги белете горните листа на зелката и отстранявайте кочана. Така ще се избавите от нитратите максимално.

Екологично чистите краставици трябва да са в нежно тревист зелен цвят. Ако са тъмно зелени, значи са ги прехранили с нитрати. Белете ги преди консумация.

Тиквичките и патладжаните също обелете. Срежете ги по дължина и изрежете областта около дръжката, защото на това място се натрупват най-много от отровите, с които зеленчуците са наторявани в оранжериите през есента и зимата.

Салати, магданоз, копър и други зеленини трябва да се изчистват от жилките, тъй като нитратите се натрупват предимно в тях. Зеленините много бързо ги попиват. Преди да ги ползвате, ги киснете в продължение на час във вода.

Колкото по-дебела е кожата на доматите, толкова повече химикали има в тях. Белете ги. Никога не купувайте домати в оранжево-червеникав цвят. Бялата сърцевина и тлъстите белезникави жилки са сигнал за голямо съдържание на нитрати. Ако сте купили такива домати, накиснете ги за един час в хладка вода, съветват експертите пред "Монитор".

В Европейския съюз и САЩ препаратът дифенол е забранен заради силните му канцерогенни и алергенни свойства, но въпреки това има производители, които го използват, за да запазят свежестта на продуктите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
? преди 5 години
"Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е възможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях." Само аз ли виждам нещо не наред?
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-големи глупости не бях чел.Краставици има различни сортове, някои са с *** кори. Лично съм отглеждал такива без грам нитрати, изобщо не съм ги торил.Същото се отнася за доматите. Цветът може да е от сорта...Колкото до картофите, освен нитратите, и витамините също се трупат предимно в кората им. И също повечето витамини се разпадат при продължително варене.Краставици, ама на търкалета.
44
1
 
1
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Анонимен 41 Че то ако обелиш краставица на 6 мм. какво остава от нея. Само семките.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи хората не проявяват разбиране че държавата мисли за тях като им държи ниски пенсиите и заплатите - като нямат пари за ядене, няма да се натровят.
42
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Аз имам към 200 кг отлични ябълки за продан почти не пръскани с отрови и сладки кат шекер. А пред блока ми викат..... в магазина дядка ,ябълки ккккооолкото искаш.ама умните казват друго...
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парафин / восък/ използват за консервиране, а те са вредни
40
0
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Цялата тази статия може да се събере в 1 изречение: Тъй като тези на които плащате заплатите чрез данъците си ги мързи да приемат закони като хората и да си вършат работата, затова вие трябва след като им изработите заплатите да се приберете и да блъскате 3-4 часа за да си приготвите вечеря.
39
1
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Кратки инструкции как да приготвите зеленчуци в България:След закупуване на зеленчуците ги носите у дома, провеждате им кратък инструктаж какво да правят докато вие сте на работа (за да имате време).3 часа преди да се приберете от работа зеленчуците започват да се белят и мият. Когато се върнете от работа, трябва да ги накиснете във вряла вода. През следващите 2 часа трябва периодично да сменяте водата и да я чакате да заври отново (не, че тя е по чиста от зеленчуците) и към 12 може да вечеряте.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До То "едно време&Брат ми който е лекар кара по време на СОЦА специализация в ИСУЛ и ми казваше ,че на 6 мм под корите на краставиците са намирали пестициди .
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз немам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така като чета -киснене , белене , първи води втори води -по-лесно ми изглежда изобщо да не ям.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
И по лошо ще става.Прословутото ни и качествено зеленчукопроизводство се превръща в история.Направихме селяните граждани и резултата и в 2 страни е 0.Нито от тях станаха граждани/нужни са 2 поколения/,нито на село останаха селяни и в резултат ще идем е лай.... комшиите.
34
0
 
8
 
! Отговори
калпазанин преди 5 години
До То "едно време&Спомням си едното време на ЖП гарата пристигаха вагони с амониев нитрат, ние като деца хулиганчета, отваряхме вагоните, порихме чувалите и пресипвахме в торбички. После вкъщи с въпросното работническо дело кви димки ставаха.Е, един обир ни стигаше за цяла година, оставаха нитрати и за реколтата.
33
2
 
12
 
! Отговори
Четете своевременно преди 5 години
Не разбрахте ли, че няма нитрати? Още при правителството на Иван Костов допустимата норма беше увеличена 1000 пъти спрямо действащата до 1989 година по БДС. Яжте и се тровете спокойно. Не са виновни контролиращите, а тези които приемат лобистки закони. Така е и със задължителното каране на автомобилите и през деня. Няма никакво намаление на ПТП-та, но печалбите на производителите на крушки, акумулатори и продавачите на горива са доволни.
32
5
 
6
 
! Отговори
То "едно време& преди 5 години
Народа гледам пак изкука. Хибридните атаки работят перфектно. То едно време защото нямаще огромни купчини с торове по дворовете на ТКЗС-тата. Ама 30-годишните от къде да знаят. И кой тогава, ще пусне статия в Работническо дело със заглавие : Високи количества на торове в краставиците???
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя храната навсякъде е гадна. В Западна Европа е още по гадна. А най гадна е във САЩ. Там няма никакъв контрол и храните със бъкани със пестициди, нитрати и почти всичко е ГМО. Затова тама има хора по 250 кила. По цял ден набиват полуфабикати. В България има и качествена храна но не и във супермаркетите. Трябва да се ходи по пазарите и и да се купва само частни производители от селата.
30
1
 
18
 
! Отговори
Хахахааааа... преди 5 години
Пука им на контролните органи.Важното е, торбето и джобето да е пълно!Армия от торбалани! За това се работи ТАМ!!!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОНСТАНТИНОВ - акълът ти, антиуправленски, пречи да осмислиш каквото и да е! производителите са тия, които ни тровят, те пълнят отровите в храната ни. производителите получават от държавата субсидии да произвеждат продукция по определени стандарти. тези субсидии покриват разходите по производството на продукцията, която излиза на пазара вече платена и всяка стотинка от цената и е вече печалба! и въпреки това тия престъпници блъскат отрови в храните за по-голяма печалба! изберете българското!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са лабораториите за качеството на горивата и тия по храните?
27
1
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Къде са контролиращите органи за качеството на храните и вноса на вредни химикали?Това е престъпно нехайство на политиците,които си хапват еко храни."Тълпата" е на по ниско стъпало,за разлика от тия стъпили на Олимп!