След "6 минути на терор" InSight разкрива до часове тайните на Марс

Апаратът ще изследва "колко жива е Червената планета"
26 ное 2018 15:00, Нели Христова
41
След "6 минути на терор" InSight разкрива до часове тайните на Марс
Снимки: Reuters

След Земята, Марс е втората най-изследвана планета от човечеството. Но въпреки че имаме снимки на повърхността й и проби от почвата й, ние не знаем почти нищо за това какво се случва дълбко в недрата на Червената планета.

Всичко, което астрономите имат са модели и теории, но не конкретни доказателства. Ала по-късно днес или по-точно в 22 часа българско време, модерната сонда на НАСА InSight ще достигне своята цел и ще започне малко по малко да отговаря на въпросите на учените.

Но Марс е труден и летателният апарат ще трябва да мине през "шестте минути на терор", преди да докосне повърхността на планетата. Всяко изпращане на сонда в Космоса представлява риск, но InSight наистина ще опъне нервите на НАСА. На 125 км. от повърхността – 400-килограмовият апарат ще трябва да забави скоростта си и за това ще премине през 3 етапа преди да кацне на Марс.

Първо, захранвано от двигатели пътешествие до горната атмосфера на Червената планета, където капсулата така ще се позиционира, че щитовете й да посрещнат горещината. InSight ще се нагрее до 1000 градуса по Целзий. На 16 км от повърхността ще се отвори парашут,  щитът ще поеме топлината, а крачетата на сондата ще се удължат, за да поемат енергията на удара.

На 2 км. парашутът ще се отдели и 12 двигателя отново ще се задействат, за да може машината да кацне бавно на Марс. Всичко това ще трае 6 минути, толкова дълги за екипа на Земята, че носят името "шестте минути на терора". 

InSight буквално ще премине през ада, а НАСА няма да знае нищо за него докато не кацне на повърхността. Тогава ще дойде и първото съобщение до учените, но то може да е негативно и да обявява сондата за "мъртва".

Оживее ли InSight обаче, истинското приключение за него започва. Ще се отворят соларните панели, които да го зареждат и ще се активират инструментите му. А те са добре планирани – сеизмометър ще "слуша" дори и най-малките вибрации на планетата. Той ще следи за земетресения (или марсетресения), удари от астероиди и дори магма, която бълбука под повърхността на планетата. Тези данни ще помогнат на учените да създадат 3D карта на вътрешността на Марс.

Друг инструмент ще пробие кората на Червената планета и ще навлезе на дълбочина от 5 метра.  Макар да изглежда малко, тази дължина е достатъчна на астрономите, за да измерят температурата на Марс и да установят точно колко е активен. Така например, магмата под повърхността на Земята движи тектонските плочи и затопля планетата.

Благодарение на данните от InSight, учените ще могат да сравнят родното ни космическо кълбо и неговия съсед и да установят, дали двете са изградени от едни и същи материали и ако не са – защо?

За две години InSight ще следи жизнените функции на Марс. Неговият сърдечен пулс  За две години учените ще открият какво контролира формиралите се планети.

Всъщност, само 40% от мисиите до Марс са били успешни. И именно заради това, кацането на сондата държи под напрежение НАСА. Досега само САЩ са успявали да стъпят на Червената планета, а последния апарат пратен там бе "Кюриосити" преди 6 години.

Тогава астрономите преживяха цели "7 минути на терор", а когато машината кацна, в контролната зала освен обичайните прегръдки и ръкопляскания, можеше да се видят и сълзи в очите на учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
На-са-то преди 5 години
Наса снимки -Нато смърт.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Е поне НАСА ни показва анимации, РосТакси и толкова не пускат.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахахаАко не мислеше с малкото си гръбначен мозък щеше да знаеш колко много технологии които използваш ежедневно. Като започнем от телефона ти в джоба до ГПС системи, компютърни технологии, дори пътни настилки против хлъзгане (проектирани за кацането на совалките)и тн и тн. Всички иновации започват от НАСА. А колкото до анимациите, да в повечето случай гледаш примерни анимации защото няма как реално да бъде снимано как една сонда лети в космоса и тн. То трябва малко да помисли човек.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До руска сонда на МарсРуска сонда на Марс има само на малки парченца. Русия няма успешно кацане на Марс.
30
8
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
Тия съвсем ни взеха за мезе. Ама нали трябва да се усвоят едни пари. Сега към 20 милиарда годишно усвояват тия хитреци. От 1958г до днес НАСА е усвоила 601.3 милиарда долара. И какво имаме? Едно голямо нищо! От 50 години човек не е напускал околоземната орбита!За последно 1972г Аполо 17. от тогава само гледаме анимации и картинки и слушаме теории.А едно време ни лъжеха че до 2000г ще пътуваме в слънчевата система.Тая организация съществува само за да храни учените които работят там.
29
5
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Боби: Touchdown confirmed :)Каквото и да си говорим САЩ са единствената нация кацала на МАРС. Другите нека имат бомби и ракети.
28
8
 
3
 
! Отговори
руска сонда на Марс преди 5 години
Ееееее, най-сетне ! От кога си чакам колежката.
27
6
 
4
 
! Отговори
руска сонда на Марс преди 5 години
Еееее, най-после ! От кога си чакам колежката.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще изпратят ли и шлосерски тезгях за заточване на свредела ако се затъпи?
25
1
 
9
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 5 години
Б.а.с.и превода, ич да не го бехте превеждали, на ингилизки требаше да си го оставите тексто... Заболе ме кратуната от *** словореди и думи иностранни.
24
1
 
4
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Анонимен25къв им е руския, такъв им и английския. читалищна работа.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Шестте минути на УЖАСА" е правилният превод. Поредна издънка.
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Питам"Чий го търсят на Марс ?"Търсят петрол мноо ясно
21
12
 
6
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Чий го търсят на Марс ?
20
1
 
7
 
! Отговори
Терор преди 5 години
(български)Съществително нарицателно име, мъжки род1. Страх, ужас, предизвикан от заплашителни и жестоки мерки от страна на властта или на частни лица.2. Управление, което си служи с насилие
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123терор и хорор и двете се превеждат като ужас, но имат доста голяма вариация в значението
18
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 5 години
За все още говорещите български - терор значи "ужас".
17
6
 
3
 
! Отговори
Ку-Ку преди 5 години
Мъск отново е смалил бъдещата си "гигантска" си ракета. Сега щяла да може да изстреля на орбита нещо с тегло само колкото на кучито Белка.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСлед време когато слънцето започне да се уголемява и оптималната зона за живот се измести към външните планети може и да става за живот. Разбира се до тогава ще сме се преродили по милион пъти
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марс не става за живот. Слънцето там свети като крушка. Някога, Марс е бил жизнена планета, когато Слънцето е имало по-висока интензивност на светене. Но сега не става.