Израелският проект EastMed - конкурент на "Турски поток"

Очаква се бъдещият газопровод да има капацитет от 20 млрд. куб./м годишно
Обновена: 2 дек 2018 18:07 | 2 дек 2018 17:25, Анисия Иванова
229
Израелският проект EastMed - конкурент на "Турски поток"
Снимка: Дойче веле

Израел става износител на газ, един от големите доставчици на синьо гориво за Европа и конкурент на руския "Газпром". До преди десетина години едва ли някой би взел насериозно подобни приказки. Но това се промени коренно след откриването през 2010 г. близо до израелския бряг на огромното находище "Левиатан" и след като през 2013 започна промишленият добив на съседното находище "Тамар", коментира Андрей Гурков от "Дойче веле".

Междувременно идеята вече се превърна в конкретен проект, носещ работното име EastMed (Източносредиземноморски газопровод).

Даже вече са готови техническо-икономическите разчети, в чието финансиране се включи също и ЕС. Плановете са до края на февруари 2019 година да бъде подписан и договорът за изграждането на тръбопровода - от Израел, Кипър, Гърция и Италия. Израелският министър на енергетиката Ювал Стайниц потвърди, че съоръжението трябва да бъде пуснато в експлоатация в края на 2025 година. По думите му, постигнато е принципно решение за изграждането на нов голям газопровод за снабдяването на ЕС - нито повече, нито по-малко от това.

Предстои договореностите да бъдат облечени и в юридическа форма, да бъде намерено финансиране и да бъдат положени тръбите. От тази гледна точка посоченият срок изглежда твърде амбициозен. Освен това засега няма никаква яснота относно капацитета на новата транспортна магистрала - засега се говори за мощност между 10 и 20 милиарда кубически метра годишно.

Ето защо към момента можем да правим само най-общи изводи за това как проектът за нов газопровод ще се отрази на целия отрасъл, как той ще промени европейския газов пазар и какво ще означава той, ако бъде реализиран, за главния доставчик на същия този пазар в момента - руския полудържавен концерн "Газпром".

Три очевидни извода

Първият и най-важен извод гласи: независимо дали накрая EastMed ще бъде реализиран във вида, в който е планиран, или не, още един голям играч влиза в бранша - Израел. Трудно е да си представим, че тази технологично напреднала страна ще пропусне възможността да стане и износител на енергия. Още повече, че от това Израел би имал не само финансови ползи, но и геополитически - имайки предвид в какъв неспокоен регион на света се намира страната.

На следващо място трябва да отбележим, че Израел очевидно прави заявка за доставяне на тръбопроводен газ, а не на втечнен LNG. Третият извод, който се налага, е че не по-малко очевиден е и целевият пазар на бъдещите доставки на газ - страните от ЕС. Затова и EastMed се подкрепя политически и финансово от самия ЕС, както и от най-важния съюзник на Израел - САЩ, включително защото американски компании участват в добива на израелски газ.

Много показателен в този смисъл е избраният път на тръбата - от израелския шелф тя ще стига до Кипър, ще преминава през гръцкия остров Крит и през територията на Гърция, за да достигне накрая до Италия. Преди се обсъждаше и друг маршрут: от Кипър тръбата да влезе в Турция, а оттам да продължи към Гърция. Това би бил и по-евтиният вариант, тъй като тръбите по суша струват значително по-малко, отколкото по дъното на морето, особено на голяма морска дълбочина, какъвто е участъкът от Средиземно море между Кипър и Крит. Но, за разлика от Русия, която от "Южен поток" направи "Турски поток", Израел не желае да превръща мюсюлманска Турция в транзитна страна за доставките си за ЕС. Така Гърция, а не Турция, ще изпълнява ролята на газов хъб в Югоизточна Европа.

Много изгоден за ЕС, но донякъде и за Русия

Постигнатата договореност за EastMed е отлична новина не само за Гърция, която отчаяно се нуждае от нови инвестиции и работни места, но и за европейските кредитори на Атина, които имат интерес страната, която те дълго време спасяваха от банкрут, да се стабилизира икономически и финансово. Като цяло проектът е изключително добър за ЕС, защото е в съзвучие с желанието на Брюксел за диверсифициране на източниците и пътищата на енергийните доставки за ЕС. Той ще повиши енергийната безопасност на общността и конкуренцията, което пък ще спомогне за задържането на цените или дори за тяхното понижаване.

Затова пък EastMed ще конкурира "Газпром", и в частност неговия тръбопровод "Северен поток-2". В крайна сметка основната част от количествата пренасяно гориво, ако газопроводът бъде построен, ще бъде предназначена не за Германия, а за Италия, която е вторият най-голям в ЕС вносител на на руски газ след Федералната република. Така че битката за пазарни дялове, особено в Южна Европа, ще се ожесточава.

И все пак нека не преувеличаваме значението на бъдещия газопровод. Дори EastMed да има капацитет от 20 млрд. кубически метра годишно, "Газпром" сега изнася за чужбина 200 милиарда кубически метра гориво и планира да увеличи тази количества.

В известен смисъл появата на нов доставчик за страните от ЕС дори е добра новина за Москва, тъй като ѝ дава още един аргумент (включително срещу Доналд Тръмп) по темата за зависимостта на ЕС от руските енергийни доставки.


 


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без ТЕЦ Марица ще трябва да дадем едни 8 млрд за нов АЕЦ, после още 1 млрд за нови жици до Южна България, .......
Марица-Изток 2 не може са се замвни с АЕЦ, това е централа която ползваме за отопление, а лятото за износ . Спре ли МИ2 просто ще спрем да се топлим на ток
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Клел се за България. Пък носи руско знаме.
Та това ли му се вика клетва. Стига глупости
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали това не е решено отдавна, още когато Италия се отказа от Южен поток.
206
2
 
1
 
! Отговори
Сат преди 2 месеца
Русофилът не може да бъде български патриот.
Идва момент, когато интересите на БГ и РУ се сблъскват и тогава мозъкът мъ почва да дава накъсо.
Защото той толкова не е учил.
205
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 202
Нали целта им е на Русия да и е добре, а на България зле.
.........
Ти ненормален ли си или да? Аз съм русофил до мозъка на костите си, но ще умра за България! На България съм се клел! А ти?
204
6
 
4
 
! Отговори
русофоб преди 2 месеца
По-добре Русия и Турция, отколкото Израел.
203
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 2 месеца
не само за Гърция, която отчаяно се нуждае от нови инвестиции и работни места - БЪЛГАРИЯ СЪЩО СЕ НУЖДАЕ ОТ ИНВЕСТИЦИИ И РАБОТНИ МЕСТА;
202
2
 
1
 
! Отговори
extremist преди 2 месеца
А ЗА БЪЛГАРИЯ КЪДЕ Е ИЗГОДАТА ???
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гърция се стабилизира като става "хъб" , а за на беше зле и избрахме да не ставаме такъв...
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако намалее дори с малко пазарът на руския газ, или България успее да се уреди от някъде с по-евтина газ, русофилите ще полудеят от яд. Нали целта им е на Русия да и е добре, а на България зле.
199
2
 
1
 
! Отговори
Миньорите преди 2 месеца
Мърсите ми въздуха, и ви плащам глобите.
Да си ги плащат от собственият джоб, а не НЕК и ТЕЦ 2 да фалират, заради тях.
Що за наглост?
Да ме тровите, да ми отнемате чистия въздух.
Да плащам по болници.
Накрая да ви плащам и глобите.
Защо не построи държавата нов ТЕЦ с пречиствателни технологии, като се е загрижила за миньорите.
Защо сеете омраза м/у различни слоеве?
По-лесно е да не строите, а да продавате на Концесии, народът да ви плаща
Всеки човек има право на чист въздух, чиста вода и топлина
198
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Незабавна мъчителна смрт за всяка русофилска ГАД е пътят към СПАСЕНИЕТО!
197
0
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Без ТЕЦ Марица ще трябва да дадем едни 8 млрд за нов АЕЦ, после още 1 млрд за нови жици до Южна България, после всяка година по 200 млн на руснаците за гориво, а нашите хора да седят без работа и да гладуват.

Усещате ли как русофилските гадове почнаха да плюят българските миньори?

Искат да пълним джоба на руснака, да фалираме и да ни продадат за губерния на Путин.
196
2
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 месеца
За управленията Борисов може де се каже:""За да тържествува злото ,достатъчно е добрите хора да не правят нищо""-Не е от мен ,казал го е преди много години Едмънт Бърк
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако България забие тримилиарда евро в газопровод към турски поток ,ще неще трябва да купува руски газ ,защото иначе не може да плати само амортизациите и поддръжкатал Дори израелския газ да е два пъти по -евтин от руския .
194
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В БГ също има огромни количества нефт и газ, но всичко се крие, за да не се наруши зависимостта на страната от руското влияние!
Няма такива долни управници като нашите, продали интересите на народа за руски долари!***!!!
193
1
 
11
 
! Отговори
Въпрос???? преди 2 месеца
Октомври 2018 г. БГ договорила ли е с ОАЕ продажбата на ЕДИН МИЛИОН ДЕКАРА земеделска земя?
Ако е договорено на последвалата ноември в БГ среща, кой без обществен дебат е позволил подобно нещо?
Демокрация ли е БГ, или еднолично някои по върховете ни продава, ако е постигната подобна сделка?
Да не забравяме лобисткият Закон, че ако обработваш земя десет години имаш право да я придобиеш.
Чакам?
192
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Израелски тръбопровод няма как да конкурира Северен Поток. По - скоро ще конкурира Турски Поток. Не е ли очевадно? Освен това тръбите ще са поне 100 км по - дълги от северния. А и средиземно море там стига до 4 километра дълбочина, докато Северен Поток 2 е на по - малко от 150 метра. Тоест, инфраструктурата е по - евтина, съответно по - малки инвестиции, по - малка сложност и рискове за проекта. Турски Поток е на макс дълбочина 2 км и поне 200 км по - къс. Все пак са съпоставими някак...
191
10
 
19
 
! Отговори
Мдаа преди 2 месеца
Когато си зависим от природни ресурси, когато най-близкият съсед разполага с такива: е безумие да защитаваш политически, а не икономически интереси.
Какво очакваме икономически от Украйна, че я защитаваме - нищо. Какво икономически очакваме от САЩ - пак нищо, чехите ги изгониха, опитаха с втечнен газ и казаха - скъп с 30%.
Костов - Син поток нямало да го построят, а той трябваше да минава през БГ, построиха го. ЮП - същото. Белене - нямало реактори - пристигнаха.
Резултат - провалена държава БГ
190
0
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 месеца
До Конкурент/ЦИТАТ "тогавашният вицепремиер Румяна Бъчварова заяви с апломб по повод отминалата визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери:„Нека не забравяме, че Борисов е премиерът, който спря три големи енергийни проекта – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия."