Унгарците на протест срещу закон за "робския труд"

Текстовете предвиждат 400 часа извънреден труд годишно
49
Унгарците на протест срещу закон за "робския труд"
Снимка: БТА

Хиляди унгарци протестираха днес срещу проекта за нов кодекс на труда, който дава възможност на работодателите да изискват 400 часа извънреден труд годишно, предаде Ройтерс. Критиците на законопроекта го наричат "проект за робския труд".

Представители на синдикатите и техни привърженици се събраха на шествие с лозунги: "Протестираме срещу закона за робския труд" и "Накарайте майките си да работят извънредно".

Министър-председателят Виктор Орбан предизвика негодувание в Европа, като изгради система, смятана от критиците му за автократична и налагаща неговите правила в бизнеса, академичните среди, съдилищата и медиите, отбелязва Ройтерс.

Промените в кодекса на труда, внесени в парламента миналата седмица, породиха силни критики и предизвикаха най-големия уличен протест от близо година. Текстът предвижда възможност да се прибавят два допълнителни часа труд към средностатистическия работен ден или еквивалента на един допълнителен работен ден седмично.

Законопроектът гарантира на работодателите 250 часа извънреден труд на работник годишно, а за останалите часове ще се иска съгласието на работещите. Текстът, внесен от депутати от управляващата партия Фидес, допуска правителството да избегне предварителни преговори със синдикатите и с други заинтересовани страни. Очаква се текстът да бъде гласуван в сряда, когато синдикатите обмислят нов протест, посочва Асошиейтед прес.

Полицията блокира площада до парламента, към който се насочи шествието, то заобиколи централната зона на столицата и изпълни булевард "Конституция", водещ към парламента.

"Това правителство прави закони почти без да се консултира със засегнатите. Здравният ни статус и без това е катастрофален. Хората, които правят подобни закони, работят против обществото. Ще им покажем, че можем да вземем в ръце съдбата си", каза представител на профсъюза на металурзите.

Правителството твърди, че е необходим гъвкав трудов кодекс, за да се удовлетворят изискванията на инвеститорите - като германските автомобилни компании, които помагат за икономическия растеж на Унгария - както и да се даде възможност на хората, които искат да печелят повече, да работят извънредно, отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Унгарияробски труд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Старият машинистВсичко това, което си написал паказва, че е напълно възможно да се създаде една много добра организация на транспортирането на хора и товари, чрез използването само на масов транспорт. Хем няма да се замърсява толкова околната среда, хем ще се осигури възможност за внедряването на автоматизирани системи за управление в автобусите и камионите. Във влаковете вече отдавна имаме такива! Само, че елитът не иска това да се случи! Защото ще се лиши от все по-големите печалби...
39
4
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
До Анонимен 20,хахаха,те българите на едно място не работят,ти на няколко,кажи не на наркотиците,аз българин да работи в истинския смисъл не познавам,назначени са някъде и се водят на работа от някой роднина,но дори и не стъпват,само им тече заплата и стаж
38
8
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
АВТОКРАТЧЕТО ОРБАН Е ПЪТНИК! КАТО НЕГОВОТО ПРИЯТЕЛЧЕ ТИКВАТА
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неее, не може да бъде, Орбан е ГОЛЯМА РАББОТА!Така слушах тук троловете да го величаят толкова много време!
36
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
УНГАРИЯ, БЪЛГАРИЯ И ПОЛША СА ПОСЛЕДНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ БАСТИОНИ НА РУСИЯ В ЕС!
35
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"...за да се удовлетворят изискванията на инвеститорите..."Ето истинската причина за робския закон!
34
2
 
12
 
! Отговори
Старият машинист преди 5 години
ДЪРЖАВНАТА политика през 70-те години беше- основен начин на придвижване е ЖП транспорта. Автобусните линии докарваха хората до най-близката гара. Леките коли бяха малко и повечето хора бяха принудени за пътуват с влак. Карал съм влак за морето, 15 вагона претъпкани с 1500 пътници.Заводите бяха задължени да ползват ЖП транспорт за суровините и за готовата продукция.Машинистите правехме между 50 и 100 часа извънреден труд всеки месец, годишно това прави средно 900 часа извънреден труд.
33
2
 
11
 
! Отговори
не става преди 5 години
До Анонимен 32За 10 часа труд-заплата и половина!За 12 часа-две заплати!Така е в Германия!
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ми платят 2 заплати допълнително и няма проблем.
31
3
 
10
 
! Отговори
дядо Поп преди 5 години
проблема е че като си на мин. заплата не е оправдано да работиш извънредно................а тия с дебелите заплати чорбаджийте не допускат извънреден труд познаите защо?..................
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че има минимален праг на заплатите от 560 лв, защото държавата плаща толкова за 8-9 часов работен ден, напрегнат, стресов труд без възможност да си отклониш вниманието изобщо, а допускането на грешка, има сериозни последици.
29
6
 
6
 
! Отговори
Чужденец преди 5 години
До 65:Кьорав ли си или обикновено тъn? Майките да кьопавите деца нали протестираха колко време беше? Например.Проблемът при вас е, че нямате лидери. Толкова си можете..
28
10
 
10
 
! Отговори
Мачкай Орбане! преди 5 години
Ти си унгарският народен валяк,мачкай шорошкият асфалт - това е функцията ти!
27
3
 
38
 
! Отговори
65 преди 5 години
И унгарците,и талибанците и папуасите дори ще протестират ама ние -не
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе той Сорос е подшушнал на Орбан да ги върши такива.
25
9
 
48
 
! Отговори
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ! преди 5 години
елитът трябва да се унищожи !Държавата принадлежи на хората а не на тези 0.1% гадове !!!Ние не сме роби на елита !!!5 часов работен ден !4 дневна работна седмица !цалата печалба на гадовете трябва да се национализира и разпределя между хората !
24
19
 
31
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
Не познаваш хора работещи на две места в България? Че те половината хора в България работят поне на две места..
23
41
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв ,,робски труд" говорят?Всичко извънредно се заплаща,в противен случай ще се наложи да си внасят талибани да покриват нужните часове труд!Социалисти и либерали ,пуснали пипалата си в синдикатите са организаторите на протестите!Орбан трябва да приеме закон срещу саботажа на икономиката!
22
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе откъдето и да го погледнеш - дишаме им прахта на унгарците.
21
27
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен25Имам стотици познати и приятели, не познавам хора работещи на две места.Отде си го измисли?