Кои са ползите за здравето от веган диетата?

С нея се регулират нивата на кръвната захар
Обновена: 29 дек 2018 13:38 | 29 дек 2018 13:28, Михаела Лазарова
20
Кои са ползите за здравето от веган диетата?
Снимка: istock

В желанието си да подобрим здравето си и фигурата си, пробваме различни хранителни режими. Няма универсален хранителен план, който да постигне положителни резултати при всеки, но веган диетата спазвана в рамките на седмица-две, месец (вие определяте продължителността) може да помогне да подобрите здравето си в известна степен и да постави началото на едно по-здравословно хранене като цяло. Какви са основните ползи от нея?

Естествено се повишава приемът на хранителни вещества

Веган диетата ни позволява да консумираме в изобилие свежи продукти, като плодове и зеленчуци, ядки, също така и пълнозърнести храни. Нашето тяло извлича максимума от тези полезни храни под формата на витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини и други хранителни вещества.

Така например:

Магнезий – Съдържа се в листните зеленчуци, ядките и семената. Този минерал спомага за усвояването на калция, който подобрява здравето на костите, косата и кожата.

Калий – спомага на бъбреците да прочистят тялото от токсините, свободните радикали. Калият е важен за калиево-натриевия баланс.

Фолиева киселина – тя е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, както и за поправянето на увредените клетки в тялото.

Витамин С – антиоксидант, който стимулира имунната система, подпомага синтеза на колаген, поддържа здравето на костите, венците и зъбите.

Способността на тялото да се предпазва от болести се подобрява

Веган диетата може да намали риска от развитието на сериозни заболявания като диабет, заболявания на сърдечносъдовата система. Според доклад на Световната здравна организация от 2014 година 80% от сърдечните атаки са резултат от начина на живот на човек.

По време на веган диетата се елиминират храни с високо съдържание на мазнини като меса, млечни продукти, което спомага за намаляване на високото кръвно налягане, сърдечните заболявания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Абе Ема, ти нали знаеш, че в чужди култури, кучета и котки се ядат. Всички милеят за домашните си любимци и не си дават сметка, че пържолата, която ядат е било живо, мислещо и чувстващо същество. Също така единственият витамин, който се набавя по-трудно във веганството е Б12. Да не говорим, че често го пробутват и на животните под форма на хапчета. А за хранителната верига, ако смяташ, че тя представлява това ти да даваш пари на някой да избива животните зад 4 стени, изключително мн. съжалявам
15
4
 
1
 
! Отговори
Ема преди 5 години
Мария, никой не си яде котките и кучетата. Но има нещо друго и се нарича баланс в природата и ако веригата се наруши, ще стане страшно. Освен това човекът е животновъд от хилядолетия. Да не говорим, че нашият организъм не е устроен като този на тревопасните и в месото има незаменими аминокиселини, които са жизненоважни за човека.
14
3
 
5
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Вегетарианец съм, но имам страшно много вегански дни. Месо не съм яла от години, а все си имам енергия и не съм се разболявала също така от супер много време. Веганството не е култ! Ок, ще ви попитам нещо. Обичате ли домашните си любимци (котките, кучетата) и осъзнавате ли, че както те, така и останалите живи същества имат чувства? Да, не са интелигентни колкото нас, но това оправдава ли тяхната смърт? Защо да не се стремим да ядем по-малко животински продукти? В полза е за всички вклю.природа
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веганизма е болест на ума и поведението.Човек не е коза, а всеядно ;)
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ползите и вредите ще ги видим след десет - петнадесет години, като Ви порастнат децата
11
8
 
23
 
! Отговори
Ема преди 5 години
Веганите са промити мозъци. Познавам няколко и не са наред с главата. Освен това всички са бледи като платно и нямат никаква енергия, едва говорят... като в летаргия са. Идва ми да им кажа да вземат да изядат по една пържола и да живнат малко
10
4
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Тази статия е доказателство, че книгата "Вегетарианството и неговите вредни последици" трябва да се изучава задължително!
9
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веганите са xoмoceкcyaлисти.
8
2
 
17
 
! Отговори
Е до Ханс преди 5 години
Животинските мазнини са полезни дори. Вредни са повечето растителни мазнини като маргарин, палмово масло и т.н - организмът не може да ги усвои и разгради добре и се отлагат по съдовете. За съжаление ги блъскат в много от храните...
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ползите са за обществото: веганите лека-полека ни освобождават от присъствието си.
6
3
 
21
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Ако мазнините са вредни, що всеки хищник на свобода първо опрасква мазните мръвки ?
5
3
 
21
 
! Отговори
Е преди 5 години
Веган диетата е вредна. Човешкият организъм не е устроен като този на тревопасните. Полезната диета е разнообразно хранене в умерени количества и избягване на пържено, много мазно, газирано, много хляб и прясно мляко, както и алкохол. Повече хубаво, чисто месо, риба, яйца от пъдпъдък, зеленчуци, варива и чаша хубаво домашно вино :) и да не забравяме движението
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вегетарианството, включващо консумиране на млечни продукти и яйца има смислен резон, но веганство за цял живот е мазохизъм, който граничи с лудост. Да, хората са експериментирали през годините, в зависимост от текущи проблеми, но веганите лишават организма си от необходими за живота и нормалното му функциониране вещества. Много са, трудно е да се изброят, но най-важните са порфириново желязо, сяросъдържащи аминокиселини и такива с разклонена верига.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е православен и без това пости всяка сряда и петък, отделно постите през годината, така че явно постите са полезни не само в духовно отношение, а и телесно.
2
4
 
22
 
! Отговори
АсанкУ преди 5 години
Кой туй нещо ВЕГАН?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете заглавието. Журналистиката не е за разсеяни хора.