Кацането на "Чанъе-4" – пробив в космическите стандарти

Германски вестник: Китай вече е сред световните космически сили!
4 яну 2019 14:30, Елка Василева
40
Кацането на "Чанъе-4" – пробив в космическите стандарти
Снимка: Reuters

Успешното кацане на китайска сонда на обратната страна на Луната е знак, че Китай се нарежда сред световните сили в космическата надпревара. Това пише в редакционна статия левият вестник "Франкфуртер рундшау", цитирана от ДПА.

Още по темата

"От тази мисия става ясно, че Китай - вероятно незабелязано за мнозина - настига и отчасти изпреварва големите космически агенции на САЩ, Русия и Европа, твърди изданието. Според него кацането на космическия апарат "Чанъе-4" представлява "пробив в космическите стандарти".

Вестникът отбелязва, че скоро китайски "тайконавти" ще летят до Луната, а в близко бъдеще и до Марс. Такива планове се обсъждат също в НАСА, ЕСА и "Роскосмос", но нещата не напредват и не поради липса на политическа воля, финансиране или технологии, а заради рисковете за здравето на екипажа, констатира "Франкфуртер рундшау".

"Китайците заслужават признание за своя успех. Но бъдещето на пилотираните космически полети до голяма степен е в рамките на международното сътрудничество", заключава изданието, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да даде информация за някакви планове на Роскосмос да праща хора на Марс? Аз поне не съм чул, но ако някой напише нещо конкретно ще съм му благодарен.
10
3
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Жълтугите успешно са крали технологии. Ще им е до време!!!"Все едно великите САЩ не са крали технологии. Стига повтаряхте на Тръмп глупостите.Сетете се кой е основателя на НАСА- Фон Браун, виш нацистки инжинер.От къде са си взели технологията за индустриализацията? Не е ли от един тон емигранти дошли след 2-та световна.Отделно технологията я продадоха корпорациите на САЩ, понеже ламтяха за повече пари и евтино производство. Квото си направиш сам, никой не може да ти го направи.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако зуумнете снимката, ще видите извънземната база в далечината.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците са хитри раздадоха кредити на африканските страни и сега като не могат да ги погасят им взимат прородните богатства и пристанищата. Не са като европейците всяка година се дават десетки милиарди евро безвъзмездно.
7
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Стига сте манипулирали примитивните мозъци !!! Зеленчуци няма да се сеят в Лунната почва.Зеленчуци ще се съдят вътре в сондата с почва от земята ,вода от земята и условията на които ще бъдат подложени растенията ще са точно като на земята !! Сега *** се бият в гърдите ,че видиш ли Китай отгледали зеленчуци в лунна почка!!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СмехуркоЩе отнеме години запада да отстрани шпионските чипове на електрониката прозведена в Китай даже САЩ арестуваха дъщерята на шефа на Хуауей.
5
3
 
5
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
До АнонименМарс е съвсем близо и не са необходими двигатели, които работят на "други физически принципи". Нужни ще са когато човечеството започне да покорява други галактики!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така като гледамТака е колониализирали са и Африка и държат също редките метали на Афганистан.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай са пред САЩ и в изкуствения интелекст.
2
3
 
8
 
! Отговори
Така като гледам преди 5 години
скоро и Тайван ще си вземат и вече стават първа световна сила. Браво на китайците!!
1
11
 
10
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
Жълтугите успешно са крали технологии. Ще им е до време!!!