От ад в ад: Пътят към спасението от Северна Корея – проституцията!?

Две момичета решават да избягат от Северна Корея, но стават жертви на трафик на хора
21 яну 2019 22:00,
29
От ад в ад: Пътят към спасението от Северна Корея – проституцията!?
Снимка: Pexels

Мира и Юн - две жени с един и същи произход, почти идентично минало и еднаква съдба. Две млади жени, които искат да избягат, да намерят по-добър живот, далеч от потискащото ежедневие в Северна Корея. Две жени, които попадат на грешното място, в грешния момент, дооверяват се на неправилните хора и свършват като секс робини в Китай.

Да избягаш от режима в Северна Корея е напълно незаконно, но въпреки това мнозина поемат огромния риск. Ако бъдат хванати, ще бъдат незабавно изпратени зад решетките и ще бъдат подложени на жестоки мъчения от страна на севернокорейските власти.

В съседната Южна Корея има добра база за бежанци, където хорат, потърсили убежище, могат да се чувстват в безопасност. Военната зона между двете държави е силно милитаризирана, пълна с мини, а по границата на Северна Корея има засилена охрана. Почти невъзможно е да избягаш от там.

Затова мнозина избират Китай. Там обаче техният статут е съвсем различен, те са нелегални емигранти. Ако бъдат хванати от властите, ще бъдат върнати обратно в Северна Корея, където ще бъдат съдени за измяна към отечеството. Затова бягството се случва изключително трудно и единственият ти шанс да го направиш е с помощта на посредник. 

След идването на власт на Ким Чен Ун през 2011 г. броят на мигрантите намалява почти на половина заради засилените мерки. Освен това, посредниците вдигат цената си твърде много и за бедните жители на Северна Корея става още по-трудно да избягат.

И все пак някои намират начин

Мира бяга, когато е едва на 22. Тя е част от новото поколение, което има достъп до голяма част от външния свят, благодарение на черен пазар, на който могат да бъдат намерени дискове с музика и филми от "забранения свят". Така младежите научават средата, която е на светлинни години от тяхната собствена и се мотивират да избягат от терора на родината си.

Китайското кино запалва искрата у Мира. Момичето започва да си мечтае за семейство на север с прекрасен съпруг, точно както във филмите. Самата тя е от много проблемно семейство - баща и член на партията, изключително строг мъж, който държи правилата вкъщи да се спазват, а освен това често бие дъщеря си и по никакъв начин не уважава желанията и. Искала да стане лекар, но мечтата и била избита от главата с няколко шамара. 

И така започва да си търси посредник, който да и помогне да прекоси река Тумъндзян. Семейството на Мира обаче има много силни връзки с правителството, а това плашело голяма част от хората, които се занимавали с това.

И така, четири години по-късно момичето най-накрая успява да намери човек, който да и помогне. Проблемът бил, че нямала достатъчно пари, за да плати за услугата. Затова се съгласила да бъде "продадена" и да си си изработи парите. Мислила си, че ще мие чинии в ресторант. Пътят към ада е осеян с добри намерения.

Не се случило така

След като прекосява границата, Мира директно е предадена в ръцете на мъж, известен като "шефът". 22-годишното момиче било вкарано в апартамент в сърцето на град Янджи, който се превърнал в търговски хъб със Северна Корея и бил пълен с етнически севернокорейци - един от градовете, заселен основно с бежанци.

Мира започва да работи като онлайн проститутка. Разполага с лаптоп и се съблича пред камерата срещу пари. В секундата, в която момичето покаже някакъв признак на страх или колебание, директно била заплашвана, че ще я върнат обратно, а това било далеч по-лоша съдба.

В апартамента, в който била настанена 22-годишната Мира, имало още 9 души. Две от момичетата успели да избягат и така Мира била преместена в друга стая. Там среща Юн.

Самата Юн бяга от Северна Корея през 2010 г., когато е едва на 16. Родителите и се развеждат, когато е на 2 години, а семейството и изпада в крайна бедност. Спира да ходи на училище, когато е на 11, за да може да работи и да помага вкъщи. Решава да замине за Китай на гурбет, за да изкара достатъчно пари за семейството си.

Също както Мира – Юн е била измамена от трафиканти. Никой не и казал какво всъщност ще работи, когато отиде в Китай и така 16-годишното момиче застанало пред секс камерата.

Въпреки работата си, Юн не искала да се върне обратно у дома

"Презирам работата си, но рискувах живота си, за да дойда в Китай. Не мога да се върна обратно с празни ръце. Мечтата ми е да нахраня баба си и дядо си с ориз, преди да си отида от този свят", споделя Юн пред BBC.

И затова работи здраво с мисълта, че "шефът" ще възнагради усилията и. Започва да печели повече пари от останалите момичета и се надява, че началникът и ще спази обещанието си и Юн ще може да се свърже със семейството си и да им изпрати част от заработената печалба. Спи по четири часа на денонощие.

"Шефът" бил щастлив, когато печалбата била висока. В момента, в който парите станали по-малко, изражението му коренно се променило.

Апартаментът, в който работели момичетата, бил строго охраняван от цялото семейство на "шефът". Родителите му спели в хола. Брат му живеел съвсем наблизо, а входната врата се заключвала. Момичетата имали позволението да излязат навън веднъж на 6 месеца. Нямали право да говорят с когото и да било. Било по-лошо от затвор.

"Шефът" обещал на Мира, че ще и намери много добър съпруг, ако работи достатъчно усилено.

Обещал на Юн, че ще и позволи да се свърже със семейството си, ако спечели още малко пари. Първо били 53 000 долара, които да покрият пътните и разходи. После станали повече. След това не можели да намерят посредник, който да я върне обратно.

И така Мира прекарва 5 години. Юн - 8. И след дългото падане, усетили дъното...

"Никога не съм си и представяла, че ще мисля за самоубийство. Опитах свръхдоза наркотици. Опитах да скоча от прозореца", разказва Юн.

Спасението дошло от много неочаквано място. Редовен клиент на Мира, който ползвал услугите на онлайн бордея, съжалил момичето. Свързал я с пастор Чун Киуон, който се занимавал с прекарване на хора през границата на Северна Корея през последните 20 години. Самият Чун бил известен в мигрантските среди. Създава своя собствена организация през 1999 година и успява да помогне на близо 1200 жертви на трафик.

Чун поддържал връзка с двете момичета в продължение на месец. Преструвал се на клиент. Така Юн и Мира се престрували, че работят, докато реално планират собственото си бягство. От организацията съумяват да разберат за точната локация на Юн и Мира и така един доброволец отива да спаси двете момичета.

Но нещата не стават толкова лесно. Да напуснеш пределите на Китай, без документи за самоличност, се оказва трудна задача, особено в днешно време. Властите разполагат с електронни устройства, които могат много лесно да разпознаят истинските от фалшивите документи.

Юн и Мира успяват да избягат от апартамента с помощта на доброволци от организацията на пастора. В продължение на няколко дни спят по влакове и ресторанти, защото не могат да рискуват да отидат в хотел. 12 дни по-късно Юн и Мира вече са свободни и успяват да стигнат до посолство на Южна Корея, откъдето ще летят към спасението си.

След дългите години на мъчение, което е далеч по-доброто убежище за мнозина, решили да се измъкнат от кръвожадните ръце на Северна Корея, Мира и Юн най-накрая ще намерят място, което да нарекат свой дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв ли рай е в Сев. Корея щом предпочитат да са жрици вместо да се върнат? Мдааа, явно наистина се живее прекрасно под управлението на другаря Ким.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от Русия бягат по същия начин.
14
3
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Жен Мин ЖибаоБрееей, човек като те чете и ще каже че си живял там и с очите си видял тези полуции, дето ги сънуваш :) А венчета на главите от свежи китки нямат ли на главите :))) Ха-ха-хахахахаха :)))))) Това да препочетеш да си проститtуtka, но да не те върнат не ми се струва да си пееш в цветна поличка след работа с весели подскоци :) Направо пенсиите сте големи олита, ще ме извиняваш...
13
14
 
11
 
! Отговори
Жен Мин Жибао преди 5 години
Да плюеш по Северна Корея е блага работа. Ами ако се проучи колко милиона южно корейки проституират извън страната? Ще се окаже, че при капитализма жените са много по-нещастни. Вижте българките, те са точен показател, че лъскаво лустро на запада ги привлича, а после дават мило и драго да се върнат в БГ. ФАКТ- северно корейките след работа удрят един душ, обличат пъстрата рокличка и по две по три се прибират и си пеят. А децата им са на пълна издръжка и грижа на държавата. Но това не се казва.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V BALGARIA NE SASHTESTVUVA SEKSUALNA EKSPLOATAZIA.BALGARKITE SA SHTASTLIVI GENI ZASHTOTO MAGETE GI BOGOTVORYAT
11
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Пасторът "се преструвал" наклиент на ***. Голямо "преструване" ще да е било.
10
5
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
значи госпоица Чун е била извесна плеймейтка, бръмчала е по чужбината
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Корея - раят за нашите сидерастоиди!
8
6
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
За Украйна и България не само може да се каже, а е самата истина.Докато за СК бие от всякаде на пропагандна статия.
7
29
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнат ли им санкциите Южна Корея ще им диша праха на севернокорейците. Социализъм без демокрация с диктатура на една партия е най-ефективната система - Китай е номер 1 в света. Дори и сега под санкции СК са световна сила с която дори САЩ са принудени да се съобразяват. А демократична България, демократична България - смех, жалка работа, оскотяваща бедност и мизерия.
6
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То модерно бе, избягала и директно уредила модерна кариера - момите от "свободния" свят го правят това напълно доброволно, и даже много се забавляват...До 5 - до 80-те години СК има стандарта на живот на ЮК, и даже я изпреварва икономически. СК почва да се влошава когато ФАЩ изнудват Русия и Китай да спрат сътрудничество със СК в замяна на "приятелство". 2 пъти в годината тренират "инвазия на СК" на 2 км от границата. Санкции, изолация, безумни харчове - всичко това е от ФАЩ не от комунизма...
5
8
 
42
 
! Отговори
do 5 преди 5 години
Не е вярно, северна Корея е била по-развита заради ресурсите си, много японски фирми са имали съвместна дейност там, а южната е била земеделска. Но си прав, където въртоглав комунист стъпи трева не никне и нашите го доказват.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмпе, Тръмпе, и ти се срещаш с тези хора... клоун.
3
13
 
44
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ СЕ РАЗДЕЛЯТ ПРИ РАВНИ ПОКАЗАТЕЛИ!!ЕДНИТЕ ТРЪГВАТ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПЪТ А ДРУГИТЕ ПО ДЕМОКРАТИЧНИЯ!!!ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ ВЪВ ЮЖНА КОРЕЯ Е 100 ПЪТИ ПО-ВИСОК ОТ ТОЗИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ!КОМЕНТАРИТЕ СА ИЗЛИШНИ!
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли Тръмп се умилква на другаря Ун и на крака му ходи да се среща с него, а България САЩ я третират като васал дойна крава и им подаряваме ТЕЦове и купуваме страри самолети за 2 милиарда.
1
16
 
39
 
! Отговори
И за Украйна преди 5 години
може да се каже абсолютно същото спасението от "демократична" Украйна за повечето украйнки е проституциятаза България също важи с пълна сила - голям процент от българките на запад от това живеят