За 1 г.: Имотите в страната ни поскъпнали със 7,5%

Страната ни е на 14-о място в света по ръст на цените
32
За 1 г.: Имотите в страната ни поскъпнали със 7,5%
Снимка: pixabay

България е на 14-то място в света по ръст на цените на жилищата според класация на консултантска компания на пазара на имоти за третото тримесечие на 2018 г. Имотите в страната ни са поскъпнали със 7,5% на годишна база и с 2,8% спрямо предходното тримесечие. През второто тримесечие на 2018 г. страната ни беше на 12-то място в класацията с ръст на цените от 8,2% за година.

Средната цена на жилищните имоти в 57-те страни и територии, включени в индекса, е нараснала с 4,9% за година. Ниските лихви и силният прираст на населението са стимулирали повишаването на цените на имотите, но по-високото предлагане на нови апартаменти и затягането на правилата за отпускане на кредити в някои страни забавят темпа на поскъпването.

Още по темата

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Централна и Източна Европа, която е представена с три страни в топ десет на класацията. Словения, Литва и Унгария отбелязват двуцифрен ръст на цените на имотите. Цените в региона са отбелязали средно покачване от 7,6%, докато в Западна Европа повишението достига 4,3% на годишна база. Сред факторите за увеличаването на цените на жилищата в региона на ЦИЕ са повишаването на заплатите и подобряването на достъпа до ипотечно кредитиране. Това са основните фактори за повишаването на цените на имотите и в България.

Хонконг заема първото място в класацията с ръст на цените на жилищата от 15,7% на годишна база, както и с 2,3% спрямо предходното тримесечие. Прогнозите обаче са ръстът на цените на жилищата в града-държава да се забави през 2019 г. заради търговските спорове, засилването на китайската валута и предложения данък върху незаетите жилища за предприемачите.

Малта отстъпва от първото място и остава втора след Хонконг, като цените на жилищата в островната страна също са отбелязали годишен ръст от 15,7%, но спрямо предходното тримесечие повишението е само с 1%, пише в. "Труд".

Словения запазва третото си място в индекса с ръст на цените от 13,4% на годишна база и 4,2% спрямо предходното тримесечие. Челната десетка се допълва от Литва (+11,5% за година), Унгария (+10,5%), Турция (+10,5%), Мексико (+9,9%), Холандия (+9,3%), Китай (+8,9%) и Сингапур (+8,8%). Преди България са също Латвия, Ирландия и Колумбия.

На другия полюс е Саудитска Арабия, която заема последно място в индекса със спад на цените на жилищата от 3,7% на годишна база. Сред десетте най-слаби жилищни пазари в света са още Финландия, Швеция, Израел, Украйна, Австралия, Бразилия, Италия, Мароко и Полша.

Само в осем страни е отчетено годишно понижение на цените на жилищата, а в Италия те запазват равнището си. Швеция попада в тази група за първи път от шест години.

Мексико се представя най-силно в Латинска Америка с ръст на цените от 9% на годишна база. Нова Зеландия, която въведе забрана за закупуване на съществуващи жилища от чужденци през юли, отчита забавяне на покачването на цените на жилищата от 6,6% на 4,9%.

САЩ отчитат най-бавния си годишен ръст на цените на жилищата от последното тримесечие на 2016 г. насам. Повишаването на лихвите по ипотеките е довело до намаляване на достъпността на жилищата. Продажбите на съществуващи жилища в страната са се свили с 9,3% на годишна база, докато спадът при новозапочнатите жилища достига 8,7%.

Очаква се цените на жилищните имоти в страната да нараснат с около 2-3% през 2019 г.

Още новини за недвижими имоти четете в Imoti.net


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Krali Marko преди 2 години
Работя в Лондонското Сити и изкарвам на година повече сигурно от 90% от Англичаните. Идеята ми е, че хора които разбират и имат пари няма да си вкарат парите в имоти в БГ. Мислех да си купя един мезонет за старините, но е лудост какви пари изкат сега. За какво?.. че на Бойко другарите са решили да стават бейове?Помислете защо има нулев интерес от чужденци към имотите в София и големите градове...
22
2
 
10
 
! Отговори
Строител преди 2 години
Братя не купувайте! Не купувайте! Не пълнете гушките на банки, брокери и строители! Тези цени са изцяло спекулативни! Кога прокуратурата ще се намеси? Свобода на пазара..! Да, ама не! Да проверят на един обект действителните разходи за изграждане и сравнят с продажните цени 100-200 % и повече завишени!
21
7
 
4
 
! Отговори
DIMITROV VD преди 2 години
При заплатите в София,няма как да очаквате цените да паднели двойно..а заплатите са такива,щото няма кадри,няма бе...Не че им се плаща на изедниците,ама сами трябва да си бачкат иначе....Та и от там...всичко нагоре....наеми,цени,данъци....а който му е скъпо,да си стой на село....и без това,вече се препълнихме....
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България е на 14-то място в света по ръст на цените на жилищата според класация на консултантска компания на пазара на имоти за третото тримесечие на 2018 г."София е на 119 място в класацията за най- добрите градове за живеене и на последно място в Европа и забележете на 14 място в света по ръст на цените на жилищата. Ужас
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше търсене и се купуваха надутите до пръсване имоти в София, Пловдив, Варна и т.н, дали щеше всеки ден да се публикуват подобни статии.Брокери разберете го, че балъците намаляха, даже са на изчезване.
18
10
 
5
 
! Отговори
The real Man 2 преди 2 години
В цяла България да поевтинеят,в София няма как....Половин страна е вече тук,другата половина е навън....млади , безсрамни миекъщи девойчета са готови на всичко за да са "столичанки".....абе отеба.ме се.....
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами виж първо колко реално квадрата си купил, и ще видиш, че е поне 1000Е за квадрат. За такава цена колега си купи къща в скъп квартал на Дрезден, с дворче и градинка. Но - тухла + изолация + тухла + външна изолация. Това е конструкцията на къщите в Германия. А провери сам какви са заплатите там. И сам ще разбереш, дали си се минал.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година купих на 700 евро квадрата в София, прее*ан ли съм?
15
0
 
11
 
! Отговори
anon преди 2 години
"според класация на консултантска компания" - всеки уважаващ себе си журналист би написал коя е компанията. да отидеме, да прочетеме, да сравниме...
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените растат за да се сринат. България намалява, София се държи но и тук ще се срива. Общината ще удари вторите и следващите имоти с високи данъци. Освен това пак ще дойде криза и цените ще паднат.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 изтрити коментара от 18
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трием неудобните коментари а?
11
17
 
1
 
! Отговори
Див инвеститор преди 2 години
Какъв спад ви гони вас, днес направих 10 бона в евро чиста пара,дори малко ме хвана яд,че не и поисках 1350 еврака на квадват...ако бях позамазал и протеклия таван сигурно и 1400 щях да чукна...ама трябвале да чакам поне още 3 дни (да позасъхне боята Леко).
10
0
 
20
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 2 години
14-ти по ръст на цените на имотите и 1-ви по намаляване на населението. Това да ви говори нещо?
9
1
 
13
 
! Отговори
селянин преди 2 години
Само в София ръстът а в провинцията падат
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че се очаква поскъпване с 2-4 процента през 2019 г го обясняват в 10-та статия. Сега купувачите отбиват брокерите, мотивирайки се, че очакват цените да паднат и то значително, а лъжите на брокерите, че сега е момента не вървят и тези статии идват в тяхна подкрепа обяснявайки, че ще има умерен ръст в тези проценти, а в действителност спада вече е започнал и ще е гладно време за брокерите.
7
14
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Имотите отразяват инфлацията. Тази година пак едни поне 5-6% ще поскъпнат. Всичко поскъпва, не само имотите. Вижте тока и водата например.
6
19
 
5
 
! Отговори
Див инвеститор преди 2 години
Оня ден каква панелка купих на 1100еврака квадрата в Младост.Някаква баба живяла там.Вчера викнах една фирма да я поизчисти за 200кинта (че понамирисваше на телесни течности и твърдости) и днес я продадох на 1300 на младо семейство от ломско..ей така се ловят шарани в мътни води.
5
2
 
39
 
! Отговори
Не купувайте имоти ! преди 2 години
Цените за завишени с над 50 % в големите градове на България.
4
2
 
37
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 2 години
Който има глава на раменете си не купува в момента. Балона оро жилищата в София, Пловдив, Варна Бургас е зверски надут.