Българинът не закусва, но пък не пропуска вечерята

Вредните навици коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова
25 яну 2019 10:00, Петя Славова
38

Закуската ни дава енергия и кондиция за целия ден. Оказва се обаче, че 43% от българите не закусват, докато в същото време 95% не пропускат вечерята. А ако закусваме, в повечето случаи приемаме тестени изделия.

"Измислено е от природата. Човеците имаме биологичен часовник и той е съобразен със светлата част на денонощието. Няколко пъти през деня физиологично изливаме стомашни сокове. Ако не подадем храна, тези стомашни сокове агресивно атакуват лигавицата и правят възпалителни процеси", обясни диетологът проф. Донка Байкова в "България сутрин".

Специалистът по хранене и диетика посочи още, че чрез закуската организъм се енергизира, а и човек не качва килограми. Между 8 и 10 ч. сутринта сме в най-висок интензитет на разграждане на храна. Каквото и да изядем, няма да го превърнем в мазнини, стана ясно още от думите ѝ.

Обратното се получава при късна вечеря, когато организъм ни е насочен към резерви и трупа мазнини. Закуската е добър начин човек да поддържа добро здраве и да не е толкова гладен късно вечер. Задължително трябва да има плод или зеленчук в закуската, като трябва да преобладават зеленчуците, коментира проф. Байкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че няма нищо лошо в пиенето на кафе сутрин на гладно. Все пак уточни, че кофеинът подтиска апетита ни, но препоръча да пием кафето си с малко мляко или мед. Често пием кафе като десерт, но по този начин наличното желязо от месото не се усвоява правилно от организма, разясни експертът.

По-физиологично е петкратното хранене на ден, но в определени часове, а не хаотично, препоръча проф. Байкова. И добави, че не е удачно да ядем повече от 30 грама ядки на ден, защото са висококалорични.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз закусвам,и после чак вечерта хапвам.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се наям сутрин, нямам ищах за работа въобще целия ден. От четвърт век не закусвам. И се чувствам превъзходно. Зле ми е само събота и неделя, понеже похапваме у нас с фамилията. От закуската ми се отваря голям апетит и ми се доспива. Ако не я поема си работя добре и до края на деня не изпитвам такъв глад, както когато се наям на ранина.Хората са казали и друго - "Апетитът идва с яденето.".Въобще подобни теми са доста повърхностно обсъждани, вкл. от тия, дето се имат за големи капацитети.
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора са пък на мнение,че закуската прекъсва естественият процес на очистване на организма,започнал през нощта и че преди 12 часа тя не следва да се поема,особено ако преди обяд човек не се движи много и няма без друго апетит. Най-вредно е храненето насила,защото "така трябва" според нечие чуждо решение. Нормално е хората да не пропускат именно вечерята-в края на деня човек е уморен, изразходил е енергия и тогава е често пъти единственият шанс да се види със семейството си.Нищо лошо няма.
8
7
 
22
 
! Отговори
Край преди 5 години
Най-правилната за хората след 30г. е войнишката диета. Сутрин - нищо. На обяд малко. Вечер обилно. И да спрат хляба и захарта напълно.Така са го карали римските войници. Нахранен не се работи - вечер се набабанчваш и полягваш. Нищо по-естествено от това.
7
4
 
8
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Човек трябва да има от 3 до 4 хранения на ден /в зависимост от това възрастта, натовареността и начина на живот като цяло/, да са по едно и също време всеки ден, да не е обилно количество храна а нормално и да вечеря поне 3 часа преди лягане. Храненията трябва да се през четири часа, не по-малко.
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закуската е много важно ядене.
5
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова Българите масово имат ниска производителност. Защото пропускат закуската.Но пък винаги по график си пафкат цигарките и си пият кафенцата.От такъв човек не чакай да ти свърши работа..... То как се работи на гладно? А в Германия например закуската е важна. Цялото семейство още сутринта сядат на масата и си хапват стабилно. Сандвичи или овесени ядки, или корнфлейкс с мляко. нокой плод. И децата са научени от малки. Затова немците имат висока производителност, богати са и живеят дълго
4
4
 
31
 
! Отговори
Диета преди 5 години
До обяд даже от леглото не трябва да се става, докато не ви е минал махмурлука от снощи.В тези случаи диетолозите препоръчват студена бира, но не повече от литър.
3
6
 
26
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 5 години
А,аз пропускам и вечерята !!! С тия 207 лева пенсия...
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според парите си се хранят хората... Всеки знае как да се храни пълноценно и здравословно, но при тези постоянно растящи цени....
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емилова казва, че до 12 ч. на обяд нищо не трябва да се яде. Организмът да си почива.