Венецуелската криза: Дойде ли краят на Мадуро?

Президентът социалист ще се задържи на власт, но ще загуби играта
28 яну 2019 10:30,
102
Венецуелската криза: Дойде ли краят на Мадуро?
Снимка: Reuters

Политическата криза във Венецуела изглежда достига точката на кипене, а усилията на опозицията да свали от власт действащия президент Николас Мадуро не престават.

След масови протести срещу властите във Венецуела на 23 януари лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент, а действащият държавен глава Николас Мадуро нарече това опит за преврат и скъса дипломатическите отношения със САЩ, които подкрепиха Гуайдо

Венецуелското външно министерство съобщи, че има договореност за преговори със САЩ, насочени към отваряне на офиси в двете столици, "които да се занимават с миграционните процедури и други теми от взаимен интерес при спазване на международното право", пише руското издание “Независимая газета”, цитирани от БТА.
Руски политически анализатори са на мнение, че макар създалата се политическа криза, Мадуро все пак има шанс да запази властта си и е твърде рано президентът социалист да бъде "отписан".

Още по темата

"За правителството му днес е критично важно да се задържи още няколко седмици" - тогава "протестът най-вероятно ще мине в бавнопротичаща форма", твърди Дмитрий Розентал, експерт по Латинска Америка.

По негови думи, обаче, напрежението ще бъде потиснато временно и след време проблемът отново ще ескалира. Изявленията на висши военни в подкрепа на Мадуро не му обещават стопроцентова лоялност от страна на армията, която е твърде нееднородна, смята Розентал.

Действащият президент има подкрепа сред народа - близо 30 на сто от избирателите. Това е "доста сплотен електорат", докато избирателите на опозицията са повече на брой, но разединени. А при сегашната продоволствена криза и тотална липса на стоки от първа необходимост разпределител на благата в страната все още е действащата власт. Това е доста силен лост, за да запази Мадуро народната подкрепа, изтъква експертът.

Според него във Венецуела "са невъзможни" нови избори, за каквито приканват ред европейски страни, тъй като подобен вот не е предвиден в конституцията на страната. Въпросът обаче "не е в това как ще минат изборите, а кой ще ги провежда, кой ще ги наблюдава", затова за Мадуро ще е крайно трудно да се разбере с опозицията и международната общност, пояснява руският експерт.

Самият Мадуро официално заяви, че европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване на извънредни избори във Венецуела.

"Европа отново прави грешка спрямо Венецуела. Те игнорират нашата история, независимо от 200-годишната ни свобода. Ние се гордеем с нашата свобода, в нас тече кръвта на нашите освободители. Те са длъжни да се откажат от ултиматума, никой не смее да ни поставя ултиматуми", заяви Мадуро пред турската телевизия “Си Ен Ен Тюрк”.

 По думите на руския анализатор Розентал американците най-вероятно няма да се решат на пряка военна намеса във Венецуела .

"В момента на практика всички страни от региона се обявяват против подобни действия. В Латинска Америка е натрупан голям опит от американска интервенция и отношението към тези събития там е категорично отрицателно. Пък и защо им е на САЩ да се карат с целия регион?", риторично пита руският американист.

След скъсването на дипломатическите отношения официален Каракас няма да запорира дипломатическата собственост на САЩ и принудително да експулсира американските дипломати. Това заявява в интервю за "Известия" посланикът на Венецуела в Русия Карлос Рафаел Фариа Тортоса.

"САЩ търсят какъвто и да било повод за конфликтна ситуация - те ще чакат да дадем повод за обвинения, че нападаме техни дипломатически служители", пояснява той и заяви, че категорично отхвърля възможността сегашното венецуелско ръководство да подаде оставка.

По думите му страната не е докарана до това положение от самия президент МАдуро, а напротив - именно президента социалист заедно с правителството си е подготвил план за икономическо възграждане, разработван заедно с експерти от Русия, Китай и Турция.

Дипломатът обвинява за създалото се положение "безпрецедентното влияние и натиск на САЩ, които са собственик на международната финансова система".

Назначаването на Гуайдо за президент бе задължително условие, за да могат САЩ да минат към втората фаза от своя план - създаване на успоредно правителство, казва посланикът. Идеята е била те да признаят Гуайдо за президент, всички ресурси да се насочат към него, а те да запазят за себе си богатствата на страната.

"Армията и въоръжените сили остават основна опора на властите. Това означава, че независимо от неутешителните резултати от политиката му режимът на Мадуро може би ще запази способността за съпротива срещу промените", прогнозира пред "Комерсант" Харолд Тринкунас, експерт от Центъра за международна сигурност към Станфордския университет.

"В политически план Мадуро може да се задържи още няколко седмици, но все едно ще изгуби играта", смята обаче политологът Даниъл Хелингър от Уебстърския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е дошъл краят , нитопък се вижда на хоризонта краят на венецуелскиясоциализъм . Повърхностнихора съчиняват врели-некипели .Какво предлага опозицията ?Едно голямо нищо , което говиждаме в България .
85
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краят на Мадуро се знае,ами иде края и на финансирането от Русия,която ще цамбурне с едни около 20 млрд.,хвърлени в петролната индустрия и въоръжаване! Най-лошото, което чака Путин е поевтиняването на петрола,след като приключи каубойското управление на дон Николас.
84
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за има няма 20 години чаветата направиха невъзможното и докараха най-богатата държава в Латинска Америка до просешка тояга.
83
0
 
5
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН 92 преди 5 години
НЕ МИ ДРЕМЕ НИТО ЗА БОРИСОВ НИТО ЗА МАДУРО....ВЪПРОСА Е ПРИНЦИПЕН И ГОВОРЯ ЗА ДВОЙНИЯТ АРШИН.АКО Е ДЕМОКРАЦИЯ ,ТЯ Е ЕДНА А НЕ СА НЯКОЛКО И КАКВИТО ИМ ОТЪРВА НА НЯКОЙ ЗАЩОТО Е ПО СИЛЕН
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФФФДа? Какво невероятно виждаш в това да признаят когото им отърва и да дадат на ББ дни да си ходи? Само че нема са 8. ВЕДНАГА ще го махнат. Той не е Мадуро, а Мадуря, а в Бг няма петрол, така че решат ли хамерито - веднага са намерили някой на тяхна хранилка - ***, продажен, подкупен, точно като ББ, но вече друг - и са го изтипосали безцеремонно.И никой нищо няма да може нито да каже, нито да направиИ не Нинова - кво ше кажеш да изберат Пеевски, напр? Невъзможно? Не мисла.....
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123Ти се научи да пишеш първо, па после изразявай "мнение".... ***
80
1
 
6
 
! Отговори
ФФФ преди 5 години
МОГА ДА ВЪРЖА БАС С ВСИЧКИ ТУК НА КАКВОТО И ДА Е ЧЕ МАДУРО НЯМА ДА ГО СВАЛЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН.НОМЕРА МИНАВА САМО ВЕДНЪЖ.....СЪС САДАМ СЕ ПОЛУЧИ . В СИРИЯ РУСНАЦИТЕ ГИ ИЗЧАКАХА МАЛКО И ГИ НАРИТАХА ,В КРИМ СЪЩАТА РАБОТА ..СЕГА НЕ ГИ ЧАКАТ И ДЕН ДОРИ . ПРЕДУПРЕДИХА ГИ НА ДЕНЯ И НА СЛЕДВАЩИЯ ИЗПРАТИХА 400 ДУШИ ОТ ВАГНЕР ЗА ОХРАНА НА МАДУРО. ...УТРЕ САЩ ОБЯВЯВАТ ЧЕ ПРИЗНАВАТ НИНОВА ИЛИ МАРЕШКИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ДАВАТ НА БОРИСОВ 8 ДЕНА ДА СЕ РАЗКАРА....ДАЛИ СИ ГО ПРЕДСТАВЯТЕ :)))
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 88Aбсолютни тъпотии. В някой соросоиден вестник ли ги прочете, или чу по CNN?Щото и те няма как да ти кажат такава тъпня - нефтът от Венецуела отива почти на 100% в Щатите, а това няма как да намалява производството. Проблемът, умньо е, че цените на петрола ги сринаха самите Щати с идеята,че ще повторят Рейгън и ше бутнат Русия, както някога - СССР. Пробваха заедно с това с Украйна - не става. От Сирия - аут.От Афганистан - скоро аут. Иран, Турция - показват среден пръст..Еми:)
78
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говори се, че шефа на Роснефт всяка нощ сънува кошмари как западните петролни компании заливат света със евтин венецуелски нефт. Но под мъдрото ръководство на другаря Мадуро и приятелската помощ на Русия производството на нефт във тази страна със най-големите ДОКАЗАНИ петролни залежи е сведено до едва 1.5 милиона барела на ден. Дерзай!
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да се остави на спокойствие Мадуро, за да развие комунистическия чавистки експеримент. Всякаква външна намеса е вредна.Суверенно право на венесуелския народ е да се развива в рамките на комунистическата доктрина!
76
11
 
2
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 5 години
На Мъдуро мустаците ще бъдат обръснати, въпрос на време е....
75
1
 
21
 
! Отговори
Боли ги преди 5 години
западните лицемери за народа на Венецуела 2012 във Венецуела бяха открити петролни залежи по-големи от залежите на Саудитска Арабияюдо-масонския заговор иска да окраде петрола на Венецуела - западна "демокрация" в действие !
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела е страна на милионери които в много скоро ще станат милиардери. Но пък едно кафе струва 20,000 боливара...Като изключим това са си напълно нормална латиноамериканска държава.
73
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само слаби мозъци подкрепят президент на държажва, която е в топ 3 по залежи на петрол и чийто президент предизвиква такава инфлация и мизерия на родината си. И за капак, най-големите фенове на мадурко са същите, които милеят по времената на хиперинфлация и кумнистическите възпитаници виденов и сие. Дилетанти
72
14
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
Абе истината е, че сащ са на полет разстояние. русия е на майната си. Говоря за венецуела де. А шоферчето, дето са го сложили руснаците е истински комунист ***, нагъл и крадлив на макс. нормално е хората да не го харесват.
71
1
 
14
 
! Отговори
изтрита пропаганда преди 5 години
И за Асад каканижеха такива статии западната преса.Обаче Обама, Оланд ги няма, а Асад си е президент в Сирия и започна да възстановява Сирия от хаоса и развалините причинени от терористите на ИДИЛ, белите им каски финансирани и подкрепяни като " прозападни бунтовници" от западните държави, медии и политици.
70
10
 
2
 
! Отговори
БЕ преди 5 години
ЩО НЕ ВЗЕМЕ ПУТИН ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА ВЕНЕЦУЕЛА, ДА ДАДЕ НОВ ТРАНШ, ДА ОТВОРИ ГОЛЕМИЯ СИ ПАЗАР И Т. Н., НАЛИ ГО ПОДКРЕПЯ ИЗКЛЕСНИКА? А? ЩЕ ПАДНЕ И ТОЯ И ПОСЛЕ ЩЕ ИСКАТ ЗАЕМИ ОТ МВФ, ЩОТО ТАМ СА ПАРИТЕ!
69
15
 
1
 
! Отговори
БЕ преди 5 години
КВО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ ЖАЛЪК КОМУНИСТ - ШОФЕР НА РЕЙС? Я ПИШЕТЕ ТУК НА ПО - БЛИЗО КВО С ЕСЛУЧВА В СЪРБИЯ - РУСКОТО *** СЕ Е СКРИЛО, 10 А СЕДМИЦА ПРОТЕСТИ МОГОХИЛЯДНИ - ИСКАТ МУ ОСТАВКАТА.! *** ТЕ ЩОТО СА ШПЛАТЕНИ ОТ СОРОС, НЕ ЩОТО СА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД:)))
68
15
 
7
 
! Отговори
Адолф преди 5 години
Путин пак заложи на погрешния кон - Мадуро 2019, Груевски 2017, Янукович 2014. Вечния губещ.
67
11
 
4
 
! Отговори
Русия = Психиатрия преди 5 години
Теько и горко за Венецуела щом шофьор на автобус им стана президент. Нямам нищо против шофьорите но всяка жаба да си знае гьола.