Битката на трудовия пазар: Между хората и роботите. Game over!

За да сме конкуретнтоспособни трябва да развиваме уменията си
29 яну 2019 18:29,
83
Битката на трудовия пазар: Между хората и роботите. Game over!
Снимка: flickr

Технологиите напредват с изключително голяма скорост. Толкова голяма, че може би един ден ще сме напълно неспособни да се справим с тях. Редица фантасти и противници на развитието в сектора обрисуват апокалиптични сценарии, подобни на филма "Аз, роботът", в които изкуственият интелект взема превес над човешкия вид.

Дали това наистина ще се случи, можем само да гадаем. Факт е обаче, че технологиите са обхванали голяма част от живота ни, а експерти и анализатори твърдят, че един ден огромен процент от човешкия вид вече няма да е нужен.

Проблемът засяга трудовия пазар. В едно от последните проучвания на Pew Research става ясно, че в 10 от развиващите се световни икономики повечето работници очакват, че до 50 години компютри ще вършат по-голямата част от тяхната работа. Това води и до огромни притеснения, че човешкият капитал на пазара на труда ще бъде сведен до минимум и така не хиляди, а милиони хора ще останат без препитание.

Данните сочат, че работната сила може да бъде автоматизирана до 47%, в глобален мащаб това означава, че близо 800 милиона служители ще бъдат заменени от роботи, а това ще се случи до 2030 година. Някои професии ще бъдат трансформирани, а други - съвсем ще изчезнат.

Трудовият пазар се превръща в надпревара между хора и роботи. Мач с предрешен резултат. Game over без право на рестарт и всички можем да предположим коя е губещата страна.

Затова и анализаторите съветват да подсигурим собственото си бъдеще и да наклоним везната в наша полза. Това не означава да си намерим по-сигурна работа, защото, оказва се, в бъдещето вече няма подобно нещо като "сигурна работа". Разковничето на конкурентноспособността, според експертите, се крие в това постоянно да развиваме уменията си.

В днешно време уменията се развиват с толкова голяма скорост, че много бързо губят своята актуалност. Само преди години средната "продължителност на живот" на едно умения е около 26 години. Днес тя е 4 години и половина и продължава да спада.

Световният икономически форум споделят опасения, че професиите в сферата на администрацията ще са в най-голям риск от автоматизация. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък твърди, че именно професиите, които изискват най-малко умения, ще бъдат най-застрашени от изчезване.

Според експерти най-важно е да се развиваме в три основни направления, ако искаме да бъдем конкурентноспособни в бъдеще. Те твърдят, че на първо място трябва да работим върху техническите си възможности. Иначе казано - да започнем да разбираме как работят машините и как да си взаимодействаме с тях. В близкото бъдеще хората, които се занимават с инженерство и програмиране, ще започнат да просперират все повече на работното място в сравнение с останалите.

Информационната дисциплина. Това означава способност за ориентиране и навигиране в морето от информация, което машините създават. Работниците ще трябва да са информационно грамотни - за могат да четат, анализират и използват бездънната яма от данни.

Не на последно място анализаторите смятат, че едно от най-основните умения, които не трябва да закърняват у хората, е човешката самодисциплина - нещо, което машините в близкото бъдеще няма да могат все още да усвоят. Това включва креативност, културна гъвкавост, емпатия и възможността да вадим информация от един контекст и да я прилагаме в друг. Това, приложено в системата на образованието, означава, че учебните заведения трябва да се фокусират не върху теоретичната част, а към ученето чрез практика.

От Световният икономически форум предвиждат, че макар и в бъдеще да се предвижда закриване на огромна част от професиите, много други ще бъдат създадени. Това означава, че в работна среда хората ще работят редом с роботите. Самоуправляващите се коли, например, значително ще променят начина, по който протичат шофьорските курсове, но това няма да направи човекът излишен.

Иначе казано - хората трябва да се насочат повече към развиването на умения, които изкуственият интелект все още не може да разбира и да имитира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
робот тип вентилатор може днеска да замсети всеки втори държавен служител!
71
0
 
1
 
! Отговори
Изкуство преди 5 години
Искам робот, с който да се разбирам на Ет. Ако може той да ми почисва и аз ще го поддържам.
70
0
 
5
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Ако сте гледали Интерстелър. Там хората са го казали след 200 години всички ще се занимаваме със земеделие. Защото само храната ще е важна. Другото ще го вършат роботи. Както и самото земеделие :)
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 100 години ако има още живот на Земята, няма да е останала нито една професия!Всичко ще автоматизирано. А хората най вероятно ще бъдат нещо като домашни любимци на роботите. Ще има и диви хора които ще живеят в резервати.Разликата в интелекта между робот и човек ще е както днес между човек и куче.Роботите ще бъдат като извънземни. Просто на друго ниво на работа със информационния поток + неограничена изчислитена мощ. Роботите ще си имат собствени езици и човека няма да ги разбира.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Битката на трудовия пазар: Между хората и много богатите. "роботите".
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като в ИТ домейна уменията остаряват страшно бързо, смятам да развивам моите само ако ми плащат за това. Не може да карам курсове, да плащам за тях и да си губя времето и силите без дори да знам, че ще ги използвам, когато след 4 -5 години наученото ще е напълно безполезно. Ако искате да имам умнения, които да са ви полезни, ще трябва да ми плащате за да ги придобия.
66
0
 
24
 
! Отговори
чакаме ги преди 5 години
Значи да чакам робот-плочкаджия, че банята ни плаче за ремонт. Понеже няма да пие кафета и пр., ще му стопя лагерчетата. За "почивка" цветята, прахосмукачка, прах, бързо, бързо за бира до магазина, а нощем ще прекопава градинката пред блока с една малка чапа или ще го пращам да боядисва бордюри по улиците....
65
1
 
3
 
! Отговори
Гъъъъ преди 5 години
Няма как във виртуален Свят да създадеш изчислителна машина,коята да смята по-бързо от "машина" , на която е виртуализиран нашия Свят.Точно затова IBM скоро ще се откажат от КВАНТОВАТА ТЕЛЕПОРТАЦИЯ.Машините отдавна са ни превзели. Живеем в един псевдо свят(матрица) и чакаме Иисус да убие САТАНАТА и да прекрати веднъж за винаги тази робска виртуализация.ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. Религия,технологии,физика...Може да си го обяснявате както си искате. Факт е,че от Вас нищо не зависи. Този Свят се уп
64
1
 
3
 
! Отговори
Гъъъ преди 5 години
Когато изтрелят атоми през решетка те винаги се подреждат в правилна форма.Сега, проблема е,че същия тест само,че не на атомно ниво винаги изстреляните частици са разпиляни на случаен принцип.Това един от много тестове,заради които най-големите учени са убедени,че живеем във виртуализация.
63
2
 
11
 
! Отговори
Гъъ преди 5 години
Бог създава един "Свят", който не се подчинява на 100% на физичните закони. Не случайно казва:"Ако имате вяра,колкото синапово зърно ще кажете на тази планина да се премести и тя ще го направи".Дефакто живеем във един виртуален Свят,който се подчинява на физически закони и чистата човешката вяра (желание). Истинския Свят е Царството на Христос. Това тук виртуален Свят подчинен на САТАНАТА,защото Бог гони Деница на Земята.Тоест, всички хора отдавна сме роби на роботи(паднали ангели)
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще обясните лабораторните резултати на атомно ниво? Не може,защото живеем във виртуален Свят. Точно поради тази причина IBM никога няма да направят работещ квантов компютър.Знам,че няма да го разберете и до края на живота си.
61
4
 
2
 
! Отговори
Гг преди 5 години
От къде сте сигурни,че интелигентни машини вече не са поробили хората?Нека да Ви го обясня. Най-великите учени казват, че живеем във виртуален Свят. Физиците доказват това чрез лабораторни резултати.Християнството, ако го разбирате в дълбочина ще разберете,че истинския Свят не е текущия,в който живеем. Христос казва:"Моето Царство не е от този Свят". Нещо повече, говори за човешката вяра и чудесата. Можеш всичко само да вярваш. В Битие ясно е описано,че това е един Свят създаден от
60
0
 
15
 
! Отговори
Точно за това мразя преди 5 години
"защото, оказва се, в бъдещето вече няма подобно нещо като "сигурна работа""юдо-масонския нов световен ред !заради тези гадове алчни живота ни се превърна в ад !!!
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактНяма такова нещо като " притежават от всички хора" . И в България се наживяхме в развития социализъм , които се провали с трясък . И това произлиза от природата на хората да бъдат индивиди . Нищо не може да се промени колкото и да си мечтаят романтичните комунисти.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори картинката показва каква голама измама е това с роботите. Кой робот или машина ще използват сетива подобни на човешките че и ще натискат с пръст . Абсолютна неграмотност измислена някаъде в холивуд. И в съседната статия китай с модерни оръжия базирани на АИ. Само пропаганда за всяване на страх.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като хората нямат работа и пари, КОЙ ще купува продукцията на роботите?! :)))) Тъпотии на квадрат! Така стават революциите! Аз пък искам да видя робот в моята професия! Да ми е жив и здрав да се катери по покривите:))))))
56
0
 
4
 
! Отговори
Напротив преди 5 години
До АнонименТвърди го, и всъщност, има логика! Как е стигнал до този извод преди 150 г.,-това няма сега да си обясняваме.От днешна гледна точка, при масова роботизация на производството, има само 2 варианта-хората стават излишни, но за кого ще произвеждат роботите? Ерго,получаващите според потребностите си хора ще трябва да се концентрират върху собственото си усъвършенстване.
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркс никъде не твърди подобно нещо.
54
2
 
5
 
! Отговори
АКО преди 5 години
сте чели Маркс, не може да не ви е впечатлило твърдението/прозрението му,че след капитализма неминуемо идва комунизмът! Остава да го дочакаме!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А днес когато не сме със СССР и сме членове на ЕС и НАТО защо васалите не ги пускат в САЩ и на летището стрелят на месо ако се опиташ без виза да се промъкнеш и да качиш в самолета за Ню Йорк?