Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите

Повечето от тях търсят и гъвкаво работно време
30 яну 2019 15:45, Боряна Павлова
92
Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите
Снимка: Pixabay

Младите хора у нас искат първата им работа да бъде в офис, а над 60% от младежите търсят развитие в сферата на услугите.

Първата работа за един млад човек е важна за цялостното му кариерно развитие – чрез нея той придобива своите първи впечатления за света на възрастните, обучава се и вижда своите силни и слаби черти.

Още по темата

Затова е от изключително значение първата сфера на работа да е добре подбрана. Над 90% от младите смятат, че е важно да работят по специалността, която са учили в хода на своето образование, сочи представително проучване на международната аутсорсинг компания "TELUS".

"Основен стимул за младите служители е заплатата, както и гъвкавото работно време", коментира Кристина Кънева от "Gemius Bulgaria", компанията провела проучването.

По нейни думи близо 90 на сто от интервюираните са съгласни да работят през уикендите, а едва 3.4% не са. Само 9.2% не са сигурни какво работно време им е удобно.

Родителите – без вяра в способностите на децата си

"С изключение на работата в екип, родителите нямат доверие на младите хора, че знаят как стават работните процеси", обясни още Кънева.

Най-малко доверие възрастните имат в знанията на рожбите си при сключване на договор.

Въпреки това 83% от анкетираните имат подкрепата на своите родители да работят и учат едновременно, а едва 12% смятат, че двете неща не се съчетават. 84% от възрастните също подкрепят идеята за гъвкаво работно време.

Проучването е проведено сред 200 респонденти на възраст между 16-19 години, а анкетираните родители са майки и бащи на хора в същите възрастови граници. Участвалите градове са 6.
 


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПрограмистЪт

Има и доста, без никакви курсове. Курсовете са загуба на време, които помагат смао на кързеливците. Ако някой желае, още на 13-14.години може да е готов, да започне работа.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71

Иначемдругото ко е... Блъска на поточна а линия по 9-10 часа на ден...
67
2
 
5
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 1 година
Стажантите програмисти (току що завършили/изкарали някой курс) масово започват на 1000-1500лв.

Но трябва да се справят добре на интервюто за работа ,което обикновено включва събеседване на английски, доста подробно минаване през теоритичен материал и накрая задачка - или на място или ако е нещо по-сложно за домашна работа (често и двете).

Обикновено завършилите университет (с подходяща специалност) се справят по-добре , но има тук таме и добри попадения сред записалите курсове.
66
0
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Да мечтаеш да си обездвижен по 8-10 часа зад бюро... Наистина сме много зле
65
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 68. Напротив, попадал съм. Хората, от които съм се учил са над моето ниво, и мога да оценя това, а не да завиждам. За разлика от теб. Струва ми се че именно ти имаш някакви притеснения и комплекси и се опитваш да ги прехвърляш на други. А щом досега не разбра какво точно искам да ти кажа, значи сивото ти вещество трудно работи. Остани си със здраве, няма да се занимавам повече с теб.
64
7
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Не си попаднал на някой, които е над твоето "ниво".Тогава друго ще кажеш.
63
2
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 66. Защото не могат. А ти не бери грижа за моя хляб, дай боже повече качествени студенти, които да стигнат на моето ниво!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен до 65 преди 1 година
А на теб като ти отърва,защо не напишеш за качествените студенти ,които може да ти вземат хляба.Май на теб не ти отърва.
61
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 60. Да да, трол съм аз, ще ти се. Знаеш че това е напълно вряно, нали, ама понеже не ти отърва пишеш така. И да, имам наблюдения именно от първа ръка. Как някои студенти даже не могат да пишат правилно, дори има и такива, които си бъркат името, специалността или предмета в студентските книжки. И не, нямам никакви притеснения за местото си, бъди спокоен.
60
4
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Радев е вече втора година Президент , а не успя да вкара в Затвора нито един член на ГЕРБ .
Ще почакаме още 6 месеца и излизаме на Улицата .
59
2
 
7
 
! Отговори
Димата Руснака преди 1 година
Искам намаляне на мандата за време за управление - от 4 години -- на 18 месеца !

И моят колега Лойко, да лежи в затвора поне за две-три години .
58
3
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 1 година
Олеле .... ! Какви са тези младежи дето може да ги вържеш/да се вържат 4, 6, 8+ часа на едно място без физическа активност, м?
57
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпортен *** - Президент - изпращат му елхичка от Москва, а младите хора с висше образувание емигрират !
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен до 55 преди 1 година
Ти явно си герб трол не ти се иска,някой кадърен да ти вземе мястото.Светиш ли им на младите,та да знаеш кой взима изпитите по-милост, и кой с 5 6 години яко учене.И 1000 2000 лв много пари ли са.Това са пари за оцеляване.
55
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Мечтите в България, са за наивници.
Тук са уредени НАШИТЕ хора.По стар български обичай.
Днес в Бг, един за да е добре - други трябва да са зле.
Запомнете !!!
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 56 преди 1 година
Млади са ,защото повечето чиновници са пенсионери на по 75 90 години ама продължават да получават заплата и пенсия.
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един пожарникар, сикаджия ,престъпна мутра е премиер 10 години, а младите образовани са безработни и емигрират,до там докарахте тая държава.
52
9
 
3
 
! Отговори
Роки преди 1 година
До Анонимен 52
Младежи на 30 години :DDDDDDDDDDDDD
51
6
 
17
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Младите искат много пари за малко работа, имат нереални представи за себе си, мислят си че са кой знае какви като са завършили нЕкво ВишУ. Не забравяйте че вече сульо и пульо взима висше, стига да се запише само. Дават им изпитите по милост, защото ако ги изпокъсат в 1 и 2 курс, преподавателите от горните курсове трябва да бъдат съкратени от работа поради липса на студенти. Ето това е картинката, за съжаление!
50
2
 
9
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Зад бюро с гъвкаво работно време и заплата 1500лв. хахаххахахахахах да да