In vino veritas! Какво всъщност е убило Александър Македонски?

2000 години по-късно разгадават мистерията на смъртта му
31 яну 2019 07:10, Нели Христова
158
In vino veritas! Какво всъщност е убило Александър Македонски?
Снимка: Wikipedia

Алкохол, инфекция или убийство? Какво всъщност е убило Александър Македонски? Около смъртта на древния владетел има много неясноти, дори и след 2000 години. Той бил в изключително добра форма и почти винаги сам влизал в кървавите си битки. След като завладял Индия, Александър Велики се върнал обратно във Вавилон, където се отдал на няколко дни, пълни със забавления.

Докато планирал следващата си атака на Арабския свят, владетелят пиел огромни количества вино, докато един ден, страшни болки не сковали тялото му. В следващите няколко дни изгубил говора си, а след това мускулите му се сковали и той не можел да се движи. Накрая изпаднал в кома. Умира на 10 или 11 юли 323 г. пр. Хр. без явна причина.

Според някои, огромното количество изпито вино е отговорно за смъртта му. Според други – Александър Македонски бил отровен от недоброжелатели.

Възможно е обаче рядка болест да е сложила край на славното бъдеще на завоевателя. Според малкото останали записки, които свидетелстват за смъртта му, тялото на Александър Велики не започнало да се разлага в продължение на шест дни. Според гърците, това било доказателство, че владетелят им е Бог.

Ала според д-р Катрин Хол, това означава, че Александър Македонски е починал 6 дни по-късно от датата, която е записана в свидетелствата. В своя Бюлетин за древна история, д-р Хол твърди, че причина за смъртта на завоевателя е Синдромът на Гилен-Баре.

До момента на гибелта му, разсъдъкът на Александър Велики останал ясен, въпреки болките в стомаха, треската и прогресивната парализа. Рядкото неврологично заболяване има същите симптоми – то парализира тялото на човек, докато ясното му съзнание остава заключено. 

Александър Велики не се разлага заради чудо, а защото... все още не е бил умрял.

В древните времена, за да се определи дали един човек е мъртъв, хората не разчитали на пулс, а на това дали болния диша. И често бъркали.

В случая на Александър Македонски, смъртта му настъпила шест дни след обявената. Нямало почти никакви видими призраци за дишане, защото кислорода в кръвта му бил с занижени нива. Зениците му били разширени, вперени в тавана, сякаш уплашено . Всъщност, той вади късмет, че неговите подчинени не са решили да го погребат жив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
1
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 5 години
Ха ха ха!
85
30
 
11
 
! Отговори
ПАЦИ преди 5 години
Абе че Путин ще умре е ясно, ама Пешо голтака нема да е жив да види.
84
42
 
17
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 години
Вахти жалкарят дето е тоя Пешо сиктирата ли е секирата ли е, не го знам, ама е пълна мишка.
83
42
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво всъщност е убило Александър Македонски?Ами най-вероятно е прочел някой от гейфейлетоните на Пешо брадвето и е умрял от смях и срам завалията.
82
42
 
17
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 5 години
Еййй, Спартаче, ще ти го лаапна. Не виждаш ли че съм гейталак като Сашко Великиот Скопиенин и се бъзикам с теб щото си търся некой мъжкар да ме оноди.
81
7
 
44
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 5 години
Я ти да скиваш,бре!Останал е само един от ооткачалниците дето още да пищи!Ха ха ха!Иначе искам да ме гъделичкаш,бре!Понеже си див сселяк от прованса дълбок-чети!Вземи пари назаем или ела на автостоп до София-ще те чакам на 6 февруари в 12 часа по обед пред колоните до НДК-то!Аре щом си ербап,бре!Ама нема да дойдеш,щото си муха!Ще ме познаеш по двуострата секира през рамо!Първо ще те бия на почивки с едната ръка,докато с другата си чистя съобщенията на айфоуна,бре!А после ще те избръсна с секира!
80
1
 
47
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 5 години
Наздраве компанията и честит ви национален празник-2 февруари на всички българи,бре!Гледам,че всички сте се събрали в ггейклуб"Спартакус" и попържате яко!А така-яко псувни да се чуват!Виждам,че хорото води некакъв ооткачалник минко-ергеня и оня дърт ппръч с нежното име "спартак",бре!Вие българите сте големи шшибаняци и веселяци!Като почнете груповия секс звъннете да викнем медиите!И накрая-нали си знаете,бре!ВЕЛИК Е КРАС И МРАЗИ ГО ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ППЕДЕРАС,бре!!!пп-Има ли лууууудииии в клуба????
79
47
 
3
 
! Отговори
Пешо фруктиерата преди 5 години
Крас се римува с.....папуас.
78
47
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък тарикатът Крас се наяде с топъл, златен праз! Жалка смъърт, *** клет непогребан и проклет.
77
47
 
4
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 5 години
"Император" Никифор гризна Българския чвор.
76
44
 
5
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
До Пешо МистриятаСмотан, познанията ти по история са като секира. Много си я наточил. Доколкото това е възможно. Само че аз работя със скалпел. Ще те оперирам леко, безшумно и неусетно точно както Спартак оперира цял легион когато се спусна по лозовите въжета. Ако си мислиш че е убит от кьопавеца Праз и аз не съм му пряк наследник си тъъъп като дръжка на секира. Ще те филетирам много финно. И пак ще пиеш юнашко мляко. Жив или мъртъв, както си избереш.
75
38
 
4
 
! Отговори
възхищавали се!? преди 5 години
До Анонимен 79Що приказваш глупости,да те пита човек!?До като до него е Патрокъл,интимния му приятел,който планира сраженията,всичко е било наред!След като го убива в пристъп на "божествен гняв",и всичко рухва!Генералите са знаели кой движи нещата!В Индия търпи поражение,бойните слонове му разказват играта,и генералите оттеглят армията,за да запазят живота на войниците!Той обаче не мирясва,и те се принуждават да го отровят!И тойи майка му Олимпиада са били пълни откачалки!И много жестоки хора!
74
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каруцарите Българи и тяхното мнение за Александър Велики. Всеки който се е занимавал с високо военно дело му се е възхищавал. Цезар му се е възхищавал, мюсулманите и т.н чак до Хитлер. АМа Ганчев траша си плюе по традиция.. държава от слепци
73
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чингиз хан има 30 000 деца, Хеллас Хориатис. Къде отиваш ти, със твоя Сашко Педеалчето? Кви жени, кви пет лева. Само кози и овце има в панхелас Еритрея. ***. По-жалък си и от Пешо Мистрията известен още като Шпаклата или Федеробаданарката. Тука да не ви събират с конкурс за епистоларни полюционери?
72
29
 
3
 
! Отговори
Куций Праз преди 5 години
Абе тоя оригиналния Крас умря като му изсипаха разтопено злато в гърлото. А тукашния му фен май иска да се задави с юнашко мляко.
71
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пешо, че си сядал на секира сядал си, ама май си илежал по корем на нея. Иначе не мога да си обясня що си цепнат и отпред. Или си *** по рождение?
70
25
 
4
 
! Отговори
БългАрия преди 5 години
"Александрос е ГЛОБАЛЕН ФЕНОМЕН И НАЙ-СЛАВНИЯ ЕЛЛИН В 10 000 ГОДИНИ МИНАЛО И СЛАВА НА ПАН ХЕЛЛАС !"Тия вицове ще ги разказваш в Етиопия на роднините ти бушмени или южносахарци. Тука е Европа ако не си забелязъл и маврите, маляците и финикийците не сте добре дошли. Генетично и културно не се вписвате в ареала на белите хора и арийците. Марш обратно в Судан.
69
2
 
22
 
! Отговори
Филлипос Георгиос преди 5 години
Александрос е ГЛОБАЛЕН ФЕНОМЕН И НАЙ-СЛАВНИЯ ЕЛЛИН В 10 000 ГОДИНИ МИНАЛО И СЛАВА НА ПАН ХЕЛЛАС !Той има 8 сапруги, имат 5 деца, последното от които е дете от БАКТРИИКАТА ПРОНЦЕСА, РОКСЛАНА ИЛИ РОКСЛОЛАНА = АЛЕКСАНДЕР ХЕЛЛИОС !ИМА ДЕТЕ И ОТ СЕСТРАТА НА ДАРИАС 3-ТИ, СМЕНИЛА ИМЕТО СИ НА ГРЪЦКОТО ''СТАТЕЙРА'' !, КОГАТО АЛЕКС ВЕЛИКИ И 16-ТЕ МУ ГЕНЕРАЛИ ВЛИЗАТ В ВАВИЛОН, И ПОСЛЕ В ПЕРСАПОЛИС .Има още три деца от местните девойи -- епирки и тесаллийки .СРАМ МЕ Е, че Великия Оливер Стоун даде р
68
1
 
28
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 5 години
Альоу тракийчето-спартаийчето! Аз,знаменития Пешо със своята наточена секира ти казвам-не си ттъпо същество ти!Но аз като един същий Гай Луций Крас ако те срещна,първо ще те подостря и след туй ша та разпъна отново на "Виа Апиа",бре! Тогава разпънах трака Спартакус,а сеги тракийчето Спартак,дето не знае къф е точно!!!
67
23
 
4
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Пешо секирата е най-хубавият прякор на света. От човек избрал да се нарича така можем да очакваме само "разцепващи" мисловни шедьоври и епистоларни тесли. Седни си на прякора, ***.