Бургаски хакер блокирал достъпа до интернет платформи

Полицията задържа 42-годишния мъж по случая
Обновена: 8 фев 2019 15:51 | 8 фев 2019 15:40, Анисия Иванова
14
Бургаски хакер блокирал достъпа до интернет платформи
Снимка: архив Reuters

Полицията в Бургас задържа хакер, блокирал достъпа до интернет платформи, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Това е прецедент по отношение киберпрестъпленията, свързани с неправомерното пренасяне на компютърни данни – Dos атаки, довело до спиране достъпа до услуги на интернет-потребители, уточняват от полицията.

В последните дни, благодарение активна работа на служители от група "Финансова сфера и компютърни престъпления” към сектор "Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, е задържан 42-годишен мъж, осъществил неправомерно пренасяне на компютърни данни.

В хода на разследването, провеждано по ръководството и наблюдението на Бургаска окръжна прокуратура, са събрани множество доказателства за извършеното криминално деяние, което неотдавна е инкриминирано и вече се преследва с цялата строгост на закона.

DoS атаките (т.нар. "атаки за отказ от услуга") са хакерски атаки, целящи да направят една онлайн услуга или мрежов ресурс недостъпни за определени потребители. Докато повечето хакерски атаки се стремят да откраднат важна информация или да инсталират злонамерен софтуер, главната цел на DoS атаките е спиране на достъпа на потребителите до важна информация.

Повечето DoS атаки се извършват в опит да се навреди на дадена организация, причинявайки загуба на приходи, загуба на доверие у потребителите й и по този начин опетняване на репутацията й. В зависимост от продължителността на DoS атаката (дни, седмици, месеци) това може да доведе до значителни финансови щети и дългосрочно увреждане репутацията на фирмата.

DoS атаките са изключително разпространени и не са ново явление, но последните изменения в Наказателния закон дават правомощия на полицейските служители да работят по неутрализирането на подобен род криминални деяния, отчитат от полицията.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
РадиоЕреван отговаря преди 5 месеца
Хак да му е!
9
1
 
1
 
! Отговори
XuTb/P5bP преди 5 месеца
Това е Тобстъра! :)
8
0
 
5
 
! Отговори
До синди преди 5 месеца
Работи ли "часовника" от зрънчо бе ***
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кибер Явур не спи бе ей. Хакерите ги ги вижда, само като погледне в жицата.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лаптопа, от който е атакувал е бил Адидас...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На този 42 годишен "хакер" му ползват машината в ботнет най вероятно. А прокуратура и МВР ще го изкарат зъл гений за да оправдаят донякъде заплатите...
4
5
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 месеца
До УМЕН ГУЩЕР

лека нощ тук минава полунощ и трябва се наспивам добре щото предаваме и пускаме в продукшан проект към говърмънта в сянка (е-преавителството) на Австралия и имаме да оправяме куп софтуерни проблеми, а аз съм станал на зомби от недоспиване, но пък шума на парите е най приятен, ставам все повече финансово красив. В живота успяват не най-умните, а най-смелите. Справка професора му от университета по дискретна математика когато го питаш умен ли е, вика Да, е що тогава не си богат ве?
3
0
 
4
 
! Отговори
капитан пират преди 5 месеца
Абе Сидни, що ползваш чужди аутентификационни данни бе? Не знаеш ли че е престъпление!? Ей сега американските антипиратски служби ще дойдат да те екстрадират...
2
0
 
8
 
! Отговори
капитан пират преди 5 месеца
ДоС атака е вече престъпление!? Как се различава затънал уиндоус съврвър за продажба на винетки от жертва на ДоС?
Ако сървърът който регистрира "молбите" за приемане на децата в деЦка градина в софия и той затъне защото трима са се опитали едновременно това ДДоС ли е? Тези тримата ще бъдат ли преследвани за организирана престъпна група?
1
4
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 месеца
тоз е бил аматьор, не му е стигнал акъла да го разпредели балансирано от дозина фрее хостинга и да го контролира през офшорен впн. По скоро е бил ентусяст любител, но всеки от там е почнал все пак. По3драви от Sydney,Australia и не съм Гошо, само ползвам акаунтчето назаем