Чувствителен спад: Apple продължава да страда в Китай

Компанията е продала с една пета по-малко смартфони там в края на годината
12 фев 2019 10:35, Бойчо Попов
36
Чувствителен спад: Apple продължава да страда в Китай
снимка: Ройтерс

Доставките на смартфони на Apple Inc. за Китай са спаднали с около 20% през последното тримесечие на 2018 г., подчертайки мащаба на поражението, което търпи производителят на iPhone на най-голямата световна арена за мобилни устройства за сметка на местни конкуренти като Huawei Technologies Co.

Вътрешният пазар се е свил с 9,7% през тримесечието, но Apple отчита два пъти по-високо понижение от този темп, се казва в изявление на изследователската компания IDC. Забавянето на икономиката, удължаването на времето за подмяна на апарати и високата цена на iPhone са допринесли за лошото представяне на гиганта от САЩ. Корпорацията Xiaomi се справи още по-зле през последните месеци на миналата година, като доставките и са спаднали с близо 35%, оценяват консултантите.

Различни производители на смартфони - от Apple до Samsung Electronics Co., изпитват трудности на сложния глобален пазар след години на рязък ръст, тъй като липсата на иновации обезкуражава потребителите да заменят устройствата толкова често, колкото го правеха преди. Apple също така трябва да се справи с възхода на Huawei, който подкопава нейния дял от пазара, някога основен фактор за растежа ѝ. Най-големите търговци на електроника в страната намалиха цените на последните iPhone с цели 20% през последните месеци - необичаен ход, който илюстрира намаляващия ентусиазъм към джаджите на Apple, коментира Bloomberg.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. Apple e продал около 11,8 милиона телефона на най-големия пазар за смартфони в света, с което заема четвърто място там с пазарен дял от 11,5%, съобщи компанията за пазарни анализи IDC.

На върха на класацията е доставчикът на смартфони и мрежово оборудване Huawei, който успява да разшири своето предимство, пояснява IDC.

Продажбите на китайската компания са се увеличили с 23,3% до 30 милиона смартфона, което дава на Huawei пазарен дял от 29%. Huawei понастоящем е под прицела на няколко западни правителства, които искат да държат компанията далеч от изграждането на мрежи от свръхбързите 5G поради проблеми със сигурността. Huawei отхвърля твърденията.

На второ и трето място в класацията на IDC за Китай са местните марки Oppo и Vivo, всяка от които притежава почти една пета от пазара. Xiaomi затваря Топ 5 с десет процента пазарен дял.

Така Apple е единственият от петте големи доставчици на смартфони на гигантския пазар, който не е от Китай. Всички други марки заедно съставляват малко над една десета от пазара. Като цяло продажбите на смартфони в Китай са спаднали през последното тримесечие на 2018 г. с 9,7% до 103 млн. устройства на годишна база.

Защо китайците не посягат към телефоните на Apple вижте в продължението на материала в Investor.bg

 


36
Още по темата: КитайApple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам само 2-ма познати които имат айфони.И двамата не са ги купили те .
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24

Аз не съм длъжен да давам 3000 лева, за машина, която мога да взема за 1000 лева, само че с повече портове също. Мине се времето, когато Стийв извади онзи Air от хартиен плик и на вискчи им виснаха човките. Мина се и времето, когато 8-10 часа бяха феноменална батерия.
Знаеш ли какво е, да имаш техника за 20 000 лева, да минеш от El Capitan на Sierra и да ти спрат дравйверите, а от Apple, да ти кажат, че не можеш, да минеш на старато OS и че ще го дуаш, а? Не знаеш ... мълчи тогава!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25

Macbook доминира по печалби ...
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Apple още не схващат, че свършиха.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой пазар доминира MacBook, че не разбрах :-)
24
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23

Те доминират пазара и в момента и именно затова струва толкова. Никой не е длъжен да ти дава нещо про боно щото ти нямаш пари.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
MacBook-а продължава, да е супер машина, но проблема е, че е два пъти по-скъп, отколкото трябва. Ако вместо то 2600 лева, започваха от 1300 лева, щяха да доминират пазара.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гледна точка

Гледната ти точка е ... Много ниско по веригата и не виждаш, както трябва ... Гледай повече.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Побраваха с евтини пластмасови телефони (5c ли, каквото беше там), после взеха да продават по-старите модлеи ... Сега, разните му коитйски компании изкочиха с невероятни телефони, на една трета от цената на вчерашния iPhone. Както прави Apple? Пуска нова серия, където най-евтиия телефон е 1700 лева, а най-скъпия 3400 ... Хората ви казаха, да намалите цените, не да ги увеличите ....
20
0
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
средната работна заплата в България в левове 1119 лв.
средната работна заплата в Китай в левове е 1252 лв.

Колкото повече са заетите в една икономика, толкова е по-голям диапазона на работната заплата. Китай е известен И с това, че "произвежда" най - много милионери на година в световен мащаб. Но това не води задължително до увеличаване на благосъстоянието на всички китайците.
19
0
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Защото са нахапани.
18
1
 
26
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
На такива цени, Iphone ще е последният телефон който бих си купил. Имам възможност, но няма да го направя. Просто защото е насочен към конкретна целева група на пазара. Не виждам иначе нещо уникално и превъзходно, но хората плащат за марката.
17
2
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
средната работна заплата в България в левове 1119 лв.
средната работна заплата в Китай в левове е 1252 лв.
По нищо не си личи че Китай е първа икономическа сила в света.
В Китай нямат пенсии в България има.
Да Китай за такива пари можеш да купиш повече неща от еквивалента им България, но това вече си е микроклимат на държавата. Но пък в България можеш да дишаш чист въздух и това си микроклимат.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо китайците не си купуват ябълки не са ли вкусни вече?
15
1
 
21
 
! Отговори
Язека преди 1 година
При тая цена би следвало да се счита за голям успех, ако въобще са успели да продадат нещо.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквано на фона на политическата война която обяви Америка на Китай ,на фронта на смартфоните. А войната е започната именно защото Huawei измести Apple от втора позиция на пазара.И за това apple разчитат на политическа поддръжка за връщане на позицията но е ясно че губят пазара Китай по този начин.
13
0
 
13
 
! Отговори
до Гледна точка 12 преди 1 година
Знаеш ли колко е минималната работна заплата в Китай, може да провериш ако не си информирам, А сега ако обичаш провери колко е в България.
Ако взимаш минималната работна заплата в Англия или германия,тогава гледната ти точка би имала някакъв смисъл.Но ти коментираш на български в български форум.Т.е. информираш че въпреки че в България е по голяма експлоатация икономиката не дърпа напред.
12
8
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Китайската икономика дърпа напред, защото имаше голяма експлоатация на човешкият ресурс. И сега има фирми, които го правят и им плащат по пет долара на месец, при строга дисциплина. Чекиране на входа на работата, 20 минутна обедна почивка ,през останалото време яко бач.

При Huawei положението е различно, но там работят преди всичко IT специалисти.
11
5
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
До Анонимен
Турция има много неща,но и слаби места.Едно от тях е Истанбул.Ако сме в състояние да унищожим тоя град на 100%,това ще бъде сериозна спирачка пред амбициите на Анкара!
Градът е уязвим по въздух и море,значи натам трябва да бъдат насочени усилията.И потенциал за ядрено оръжие,естествено.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ни нещо,което ще ни свърши работа срещу Турция,па ако ще да е китайско(да кажем че руско не може да е априори)!

Не!
Няма толкова неук народ!
Турция има СТОТИЦИ F-16-ки, СТОТИЦИ танкове и МИЛИОННА войски. Какви ще да се тези китайски хвърчила, които биха ни предпазили от евентуална турска атака?