Милионите от Венецуела към сметките на адвокат

Живее в различни държави, в момента не е у нас, съобщи Сотир Цацаров
Обновена: 13 фев 2019 14:39 | 13 фев 2019 12:50, Веселина Йорданова
174
Милионите от Венецуела към сметките на адвокат
Снимка: Reuters, архив

Титулярът на сметките, по които са превеждани милиони евро от Венецуела, има няколко гражданства, освен българско. Живее и в различни държави и в момента не е на наша територия. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред журналисти в МС.

Разследването, по което си сътрудничим със САЩ, бе обсъдено на среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Информацията по случая е получена от САЩ както по дипломатически, така и по оперативен път - за парични преводи, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела по доверителна сметка в банка в България. Титулярът й е регистриран и като адвокат, а към сметката има подсметки уж на негови клиенти, по които са постъпвали преводите от Венецуела.

След това са били извършвани други преводи, чрез които част от средствата са изнесени в други страни.

Основанията са различни и в повечето случаи не са действителни – подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н., обясни Цацаров.

Кога е била открита сметката, колко време е действала схемата и точно колко са преведените пари, от службите обаче не конкретизираха.

Главният прокурор уточни, че сметките са открити по редовен път в тази банка и подозренията не са свързани с нея. В конкретната банка в момента се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че е получено изключително съдействие от БНБ по случая. Ще се проверява и дали има подобни преводи от Венецуела чрез други банки у нас.

Още по темата
След като стане ясна пълната картина, прокуратурата ще прецени извършване на действия по наказателно производство за пране пари, посочи Цацаров.

По думите му са взети мерки остатъчните средства по тези сметки да бъдат поставени под контрол и да не се позволи прехвърлянето им от страната.

Според разследващите става дума за организиран канал за пране на пари. Когато изцяло бъдат проследени преводите, включително в последните седмици, ще стане ясно доколко той има връзка с политическата ситуация във Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки един българин, във всеки един момент може да бъде арестуван и с белезници качен да самолета и екстрадиран за САЩ дори и без да е стъпвал там. Достатъчно е някой местен прокурор да издаде заповед за арестуването му, че е нарушил някой от абсурдните местни закони, и българското васално правителство е длъжно да го арестува, пакетира и достави в САЩ.
67
10
 
12
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Търсят се податливи политици,за да вкарат България в чужди схеми.Както със Сарафово-Израел ни натискаше да му свършим мръсната работа,като обявим Хизбула за виновник,дори без разследване.Тука не е много по-различно,да не кажа същото.Методите на Британските и американски служби са добре познати-търсят някой да изпълни поръчката,а държавата му да обере калая!Някой като Цецо-фена на молитвените закуски...
66
8
 
9
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
4000 виши *** на въжето или в сибир И ще минем Гърция по стандарт само трябва някой Бг Пиночет ...въпрос на време е в Сащ да го осъзнаят
65
1
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До 53 и 55. Не, не е той. Извини се, бе! Този Ц.Ц. го търсете на Позитано 20.
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе какво стана с милионите на Христо Бисеров в швейцарските банки, САЩ нямат ли някаква информация, като са толкова осведомени за движенията по сметките на български граждани?
63
3
 
4
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
До 65 не аз а ти висиш на троски надник вата ...Мога да те купя и продам 100 пъти
62
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се прояви като най-верният троянски кон по-точно магаре на Русия. Ден през ден посланиците на Велокобритания и САЩ се срещат с глаДния прокурор Цацаров да искат съдействие от него, за съжаление глаДния прокурор е на хранилка към Русия и няма да може да им помогне, а и те трябва да разберат да спрат да мислят за България като за партньорска страна.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Държавната петролна компания на Венецуела са наложени санкции от САЩ. Сега, отделен е въпросът с какво право американците се правят на Господ, но санкциите са факт. И американците са много недоволни, че българските служби се проспали или нарочно не се видяли тези милиони. Ще дърпат ушите на Баце или направо шалтера.
60
8
 
18
 
! Отговори
Лори преди 5 години
Сринаха Ирак и Сирия заради петрола, а сега искат и Венецуела да съсипят американските хиени.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като стане ясна пълната картина, прокуратурата ще замаже случая, както стана с Федотов посочи Цацаров.
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54 аман от дърти *** на заплата към рашките
57
5
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Румънците го направиха и дръпнаха Факт ... Не работят повече от нас гарантирано .разкарваме пияндуристанската държавна мафия и 200 /300 тяхни май,,муни месни олигарси и пенсия от 800 евро и заплати по 1500 евро са осигурени ...
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А еврото как е попаднало във Венецуелска банка ,че да го пратят у нас?Нещо от Европата ще да е купувано от там.
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо бе "братя" Американци, таман да станем Швейцария на Балканите и хоп проверка!
54
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкови преводи - пране на пари няма, а има изпълнение на политическа поръчка на господарите на България от САЩ.
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чета и гледам що за болни моьъци има, руски мафии, наркотрафиканти, червени бабички с автомати, сякаш всички са завършили академия Дзержински или са щатни в ЦРУ и Ми6.Разбирате ли колко сте дребни рибки че даже сте не рибки ами хсивера на рибките.
52
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разносвачът на папки в МВР и физкултурник, да не е станал адвокат?!
51
2
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Оффф аман от пубери.
50
2
 
5
 
! Отговори
Байчото преди 5 години
Този с милиардите няма да е чист българин.Как изобщо не е изчезнал от БГ- то , ами е стоял и чакал да се осъмнят.Ако беше Цв.В. до сега дае изчезнал в Сърбия ,например.
49
9
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Изритамели рашките и 200-300 месни олигарси тяхни мекерета от Бг гарантирам заплата от 1500 евро дредно