Трябват ли й на Русия военни бази в Либия, до южните "меки части" на Европа?

Няма ли негативите и разноските обаче да натежат повече от плюсовете?
14 фев 2019 21:30, Елка Василева
69
Трябват ли й на Русия военни бази в Либия, до южните "меки части" на Европа?
Снимка: архив, Reuters

Генерал Томас Уолдхозър, началник на Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ), обвини тези дни Русия, че се стреми да засили присъствието си в Либия. Москва развива отношения едновременно и с Файез Сарадж, оглавяващ подкрепяния от ООН Президентски съвет, и с главнокомандващия Либийската национална армия Халифа Хафтар, каза генералът и предупреди страните от НАТО за риска Русия да доближи южните граници на Европа.

Подобни изявления се правят със завидно постоянство и отдавна вече не носят нищо ново. От време на време в унисон с тях говорят и някои руски горещи глави, склонни към прости решения в стил кавалерийска атака и саблена сеч. Хора, искрено вярващи, че трябва да създадем в Либия руска военна база, както направихме преди време в Сирия. Според тях изпращането на руски войски в Либия ще спомогне да се сложи ред в страната, ще гарантира на либийците сигурност, а на Русия - "безвъзвратно и окончателно" завръщане на либийския оръжеен пазар и в петролногазовия сектор, пише Равил Мустафин, "Независимая газета".

На пръв поглед идеята за руска военна база в Либия изглежда доста примамлива. Защо пък да не си направим база близо до южните "меки части" на Европа, колкото да поохладим натовския плам, с който алиансът се промъкна досами западните граници на Русия? И кой би възразил, ако си възстановим загубите в размер на 10 милиарда долара, претърпени заради агресията срещу Либия през 2011 г.?

Но дали нещата наистина са толкова прости, няма ли негативите и разноските по създаване на базата да натежат повече от всички възможни, но не и безспорни плюсове?

Първо, няма начин да стане като в Сирия. Там влязохме по молба на мразеното от мнозина, но съвсем законно правителство на Башар Асад. В Либия няма нито централно правителство, нито единна държава.

Страната е фрагментирана. На територията на бивша Либия цари многовластие, сиреч на практика пълна липса на власт. Някои военнополитически групировки, поели контрола над доста обширни области, дори успели да сложат някакъв ред тук-таме или просто подкрепяни от ООН, полагат усилия да поддържат приятелство с нас - вярно са преценили видимо нарасналото през сирийската епопея влияние на Москва. Те обещават на Русия ред преференции в бъдеще срещу военна и политическа помощ за тях сега. Ние също гледаме да сме в спокойни отношения с тях, но същевременно спазваме принципа за равноотдалеченост, най-подходящ за сегашните условия в Либия.

Стига обаче Русия да получи от някоя групировка военна база и да изпрати там войски, веднага ще срещне рязко недоволство от страна на други либийци. Дружбата тутакси ще секне, може да получим в страната втори Афганистан, че и нещо по-лошо.

Неслучайно и западните страни, и арабските съюзници на едни или други либийски групировки се мъчат да не затъват твърде дълбоко в междулибийските спорове, не отварят дума да им се предоставят военни бази и естествено не участват директно в бойни сблъсъци. То се знае, сегиз-тогиз и "на дребно" - за прецизни удари по бойци от Ислямска държава или Ал Кайда, въпросните американци, французи или италианци са използвали и явно още използват в ограничен мащаб малки подразделения от авиацията или от специалните сили. Но без да споменават за големи военни бази и без да афишират своя спецназ. Който, дори да действа в Либия, го прави с малки сили и потайно.

Създадем ли военна база в Либия, напразно ще се надяваме на междулибийско помирение, не се очертава и "безвъзвратно и окончателно" завръщане в страната на руския петролен бизнес и военнопромишления комплекс. Изпращането не само на руски, но и на всякакви други войски ще предизвика нов етап в пълномащабната война и нови вълни на миграция в Европа. Либийците ще трябва сами да уговарят помирение. За жалост страната отдавна боледува от неспособност за споразумяване.

Второ, трябва добре да си представим каква реакция ще последва на Запад, а и в Ориента, включително в арабския свят, при подобна стъпка от страна на Москва. Освен обичайната за такива случаи истерия и порои от обвинения към Русия може да очакваме къде по-сериозни неприятности - от нови санкции до изостряне на отношенията с ред западни сили и техните сателити. Не са изключени дори провокации и влошаване на военната и политическата обстановка в региона. И без това сме в кръгова отбрана, струва ли си да затрудняваме бездруго сложното си положение, още повече че въпросът за база в Либия не е от критично значение за Москва. Можем като нищо да минем и без нея. Накрая, издръжката на една военна база изисква и доста средства.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: РусияЛибиявоенни бази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този *** няма никакъв шанс в консервативна и католическа Полша. Всъщност, партията му помага на PiS като ще вземе от гласовете на либералите. Така че победата на десните в Полша е в кърпа вързана.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
trjabvat li im na amerikancite bazi v Turcija, Polsha i taka natatak?
54
0
 
2
 
! Отговори
Ss преди 5 години
Никой не обича конекрадците, това е истината. Много скоро ще страдат и това е неизбежно...
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият свят се моли *** да отвори база в Либия, също и в Куба и Венецуела. Така много по-бързо ще ум рат от глад.
52
2
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
отговарям конкретно с едно голямо НЕ!, на въпроса: "Трябват ли й-ḱратко на Русия военни бази в Либия, до южните "меки части" на Европа?". защото европа сама си стреля в меките части. европа ненавижда меките си части и обича да е безполова, което се равнява на третия пол...
51
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Прегледах коментарите и разбирам че никой реално от ГЕОПОЛИТИКА не се интересуваПреди време САЩ излезе с доктрината - ГЛОБАЛЕН ОБЕЗОРЪЖАВАЩ УДАР С КОНВЕНЦИОНАЛНИ СРЕДСТВАХиляди томахавки се пускат едновременно срещу Русия и основните и комуникационни и логистични центрове са разораниКорабите трябва да се приближат до РусияЕ една База в Либия ще ги отдалечи с още 1000км от РФиначе ако кораб в източно Средизеемно море си пусне Томахавка/ите ще си избира от Либия или Сирия да бъде унищожен
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краварите са безумно нагли и лицемерниимат африканско командване на военни силиами другите държавите разглеждат африка като тяхна територияруснаците не им трябва база в либия и няма да направятама сега трябва да се бие тъпана от тия дето са изср.али базите си по-целия свят да не би някой да си позволи да има баз- само те трябва да иматайде марш в краварника - малко ви остава да се гаврите със светанито с руснаците нито с китайците можете да се справите- господ да даде справедливост
49
2
 
9
 
! Отговори
#Българиянатриморета преди 5 години
Русия,САЩ двете страни на една монета.Има и други по-малки "имперски" страни, на които не им пука за такива като България и други по-малки и бедни.Интересуват ги само и единствено техните интереси.А тези големите единствено изнасят войните от техните територии на нашите или на други страни.Резултата е плачевен за нас, потърпевшите.Дали имтрябва база -не, нито на САЩ, нито на Русия, нито на който и да е.Това е директна намеса във вътрешните ни работи!
48
0
 
5
 
! Отговори
аб преди 5 години
какво заначи "трябват ли Й" ?????
47
0
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 5 години
Погледни пак и ще разбереш че южните и източните части(извън стената) на З.Сахара са ничия територия!
46
0
 
29
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Имаше една песничка на Мими Иванова ,в която има един рефрен "Свърши хубавото време".Та и тук свърши хубавото време ,за тези ,които мечтаеха за еднополюсен свят и те да са полюса ,демек те да определят правилата на световния ред, като размахват голямата тояга.Е, вече го няма този свят и вече той е многополюсен,като на "еднополюсниците" ще им се налага да се съобразяват с това.Мъка неолиберална да свикват
45
4
 
18
 
! Отговори
до 50 преди 5 години
Ако не знаеш Китай имат база в Джибути, както и още 10 държави имат бази там,джибутянците се изхранват от наем на бази ,а бугарите разтварят широко бузки с безплатни бази!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49,,държавата Запада Сахара" фактически не съществува, Мароко от десетилетия е окупирал тази територия и в момента почти половината от 300х.население е от мароканци. А, и за какво им е на руснаците база там, само да влизат в разходи и да се конфронтират с Мароко?!
43
1
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Ама защо руснаците да не изграждат бази в Либия,Чад,Либерия и на други атрактивни от военна гледна точка места в Африка.Ако не греша,а аз не греша,този ,който надава този смешен плач е командуваш американските части в Африка.Нека не се вайка,защото скоро ще има още поводи за плач,след като и Китай решат да регистрират присъствие в региона,а те вече го имат под вида на "специалисти".Просто времето ,както и мястото да си правят САЩ каквото искат,свърши.Мантрата за еднополюсният свят вече приключи
42
2
 
16
 
! Отговори
Хей ru преди 5 години
Южната част на Западна Сахара(ничия територия) е идеалното място за база-на брега на Атлантика ,кеф ти към ЮеС или кралицата!!!Е тогава наистина сън няма да ги хване 'съюзниците'!хаха
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2-3г.се говори за руска база в Либия, по конкретно в Бенгази, където управлява Халифа Хафтар. Но едва дали ще има, Русия не иска да става враг на останалите либийци, защото целта на генерал Хафтар е да се наложи над цяла Либия. В историята има доста случай в които местни вождове, руски търговци и авантюристи търсят подкрепата на Русия, даже обявяват територията за руска, но подкрепа не получават от Москва. Единствено форт Рос в Калифорния получава такава в началото в на 19в.
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Руснаците 1/6 от туристите идвщи в Бългрия!?! Може, ако броиш и гърци, румънци, сърби идващи в пограничните градове на пазар. Дори пропадналия Видин редовно е посещаван от румънци и сърби, и тях ли да броим за туристи? И тези с туристическите речни кораби които слизат в града, но спят и се хранат на корабите, реално без почти никаква финансова изгода нас.
39
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А трябвят ли им хиляда бази по света на краварите?-Трябват им, след като представляват и защитават златния 1 милиард на Планетата. Руските скъсаняци представляват лай няните 300 млн.
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше обикновения финансово страдащ руснак да идва да летува на българското ЧерномориеАйде стига глупости вече, руснаците са едва 1/6 от туристите, които летуват в България. Руските туристи са обикновен пропаганден мит, както и необятния руски пазар - пазар на 140 млн скъсаняци под санкции. От другата страна са 400 млн европейци и 300 млн американци, с евра и долари.
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А трябвят ли им хиляда бази по света на краварите?