Болните от морбили растат - 21 души с потвърдена диагноза

Д-р Кунчев: 17 са деца, има и мъж, донесъл вируса от Италия
15 фев 2019 15:37, Анисия Иванова
24
Болните от морбили растат - 21 души с потвърдена диагноза
Архив: Reuters

21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17 от тях са деца, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "Дарик". Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия.

При болните деца от Банско и Разлог вероятно говорим за внос от Македония, където вирусът отне живота на три деца, допълни д-р Кунчев. "Към тези 17 се прибавят още 4, които току-що ми съобщиха, и така стават 21. От всички тях три са деца от същата група, които са пребивавали в това знаменито детско отделение в Разлог, където е станал контактът. Така че те са малко последствие на направеното там разпространение. Има един мъж на 27 години, който се е върнал от Италия, директно с клинична картина“, обясни той.

Още по темата

"Вносът е вероятно от Македония, даже и тези, които са в Банско и Разлог, като за Банско имаме данни, но за Разлог не можем да открием източника, защото заболяването е толкова заразно, че става много бързо и лесно и няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване. Така че вносни са засега“, допълни той.

"Въпросът беше дали ще намерят почва да се развиват у нас, или не. Ако нещата се ограничат до този взрив в Разлог, ние и през годината все още ще имаме внос и на други места и това, че ще изникват отделни случаи или малки епидемични взривове по градини, ясли, отделения, това не е толкова страшно. Въпросът е ще може ли да намери достатъчно неимунни хора, че да предизвика епидемия. Аз мисля, че условията са доста по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е лош и чак до такива стойности като украинските, румънските и сръбските надали ще стигнем, но всичко зависи от това колко добре са си свършили работата и родителите, и личните лекари“, успокои главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Относно децата от Разлог, които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна", д-р Петър Петров, началник на отделението, заяви, че са леко до средно увредени от болестта, но опасност за живота им няма.

Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани, посочиха от болницата. И петте деца не са били ваксинирани. „Децата не са имунизирани, което предполага причината да се развие толкова бързо. Те в момента са в сравнително добро състояние, независимо че имаме заболяване, което би могло да се влоши“, посочи д-р Петров и допълни, че тяхната задача е да не позволяват влошаване на тези състояния и да ограничат епидемично разпространение на заболяването.
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Баща и дядо-до 20 преди 1 месец
Ти анонимен татко,къде е раждала жена ти бе родителю,в къщи ли?.На децата не е правено БЦЖ в родилният дом и Манту???Преди имунизациите туберколозата е била смъртоносен бич,а вече не е. В кой век живееш и на колко години си? Ако не си имунизиран ,нищо чудно морбилито да те споходи и над 40...Тези ваксини нямат нищо общо с противогрипните/с незначителни ползи/ и са задължителни от десетки години като животоспасяващи. Не знаел той, ами ограмоти се,животът го е показал многократно.
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз и двете ми деца сме боледували. Нямам спомен за точно такива ваксини, нито зная за смъртни случаи. Дори един от редовните въпроси беше: Боледувал ли си от едра и дребна шарка? И масовият отговор беше - Да. Знаеше се, че при децата преминава леко и е по-добре да ги преболедуват в ранна възраст, тъй като при възрастните има усложнения. Та, откога са задължителни ваксините и защо е тази психоза?
19
6
 
7
 
! Отговори
Татко преди 1 месец
Не виждам защо трябва да се прави цяла кампания срещу ваксините. Всеки родител може да подпише декларация и да откаже да ваксинира детето си. Моля ви не налагайте вашият избор върху другите, само защото си мислите, че вашата позиция е най-правдива. Всеки има глава на раменете си и сам преценява какво е най-добро за детето му. И вземете се борете срещу тютюнопушенето. Вижте колко пари и средства отиват за лечение на болести свързани с този порок !
18
7
 
6
 
! Отговори
ДО 11 преди 1 месец
Вие продължавайте да не си имунизирате децата,, пък после ,реформата ти виновна.И не говори глупости,имунизации ,реимунизации се извършваха в поликлиниките и бяха задължителни Сега ,,новите майки"протестират срещу ,,Наредба № 15,член 2-за задължителните ваксини /вкл. морбили/ ,правата им се накърнявали!?!?.Жена ми беше сестра в училище и сега пенсията и е 230лева.Имало било.....ами то за това сега няма ,заради онова,,имане"Ние ги лъжем че работим,те ни лъжат че ни плащат"-така беше!
17
2
 
2
 
! Отговори
хм преди 1 месец
До Анонимен 11
ще се съглася веднага с теб само ми кажи на каква цена беше това всичко което споменаваш? зашото забравяме спомняйки се за тези неща преди че съшо са стрували пари и са трупали дългове...няма безплатен обяд!
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо разболелите се от морбили не потърсят хомеопат да ги лекува сега?
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е заразна тази шарка и от нея се умира,грипът пред нея нищо не е!
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега изумените майки роптаещи срещу ваксините треперят....
13
3
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьо знае за преди 1 месец
Който ходи на хомеопат трябва да има безплатен абонамент за опело от поп.Много ще е изгодно.
12
7
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Ти от кой "народ" си бе ***
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реформата в здравеопазването ни докара болести отдавна забравени в миналото да плъзнат отново.
При лошият комунизъм всяка детска градина и училище имаха лекар, стоматолог и медицинска сестра. Цялото здравно обслужване на децата включително и ваксинациите се извършваше от тях.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудно.
А Ебола кога ще ни внесат ?
9
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължавайте да не си ваксинирате децата защото ваксините са опасни. После не ходете на лекар ами отидете на хопеопат. Просссс народ....
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На времето в плана РанЪт беше спусната директива България да се сведе до пет милиона,тъй като по тяхно пресмятани не е нужно населението да повече от пет милиона.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още колко ли забравени болести ще се завърнат при тоя добър живот
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички болни са НЕбългари, но това сигурно е случайно!!!!
5
8
 
27
 
! Отговори
Анатема, Ай Дуци преди 1 месец
По Бай Тошово време нямаше демокрация,нямаше и банани !Сега има всичко : и банани,и морбили,и туберколоза,и СПИН,и наркомани....Най-много са клошарите -до всяка боклукчийска кофа по двама-трима.Но Драгалъвският ай дук и Сашо Нереза не ще ги видите нито един път.
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вярвайте антиваксъри, смело напред, лекарите лъжат, така четох в бгмама!
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички заразени не са имунизирани или реимунизирани.
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демократоични, евроатлантически смъртоносни болести. Защо по времето на соца нямаше такива ? Защото неможеха да правят свободно и законно като сега американските биологични лаборатории.