Ердоган: ЕС не ни приема, защото сме мюсюлманска страна!

"Макрон е новак в политиката, по-добре да учи повече история"
Обновена: 16 фев 2019 09:08 | 16 фев 2019 08:56, Елка Василева
142
Ердоган: ЕС не ни приема, защото сме мюсюлманска страна!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че единствената причина ЕС да не иска да приеме Турция за свой член е, че тя е мюсюлманска страна, предаде ТАСС.

"Единствената причина да не приемат Турция в ЕС е, че сме мюсюлманска страна. Нека си го кажат направо", заяви Ердоган.

На 3 февруари френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо заяви за радио Ер Те Ел, че Париж не вижда повече възможност за възобновяване на предприсъединителните преговори с Турция докато Анкара не направи "демократически и проевропейски избор".

Турция е асоцииран член на ЕС от 1964 г. и подаде молба за членство на 14 април 1987 г. Преговорният процес за приемането й започна на 3 октомври 2005 г.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, в която призовава страните от ЕС и Европейската комисия да преустановят преговорите, докато турските власти не внесат промени в конституцията на страната. През април 2017 г. се състоя референдум за конституционна реформа в Турция, в резултат на който правомощията на президента бяха значително разширени, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Ердоган осъди решението на френския президент Еманюел Макрон да обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид и го посъветва да учи повече история.

"Той е новак в политиката, по-добре да учи повече история. В нашата история геноцид не е имало", заяви турският президент.

Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага в разследването на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви също така Ердоган, цитиран от Франс прес.

"Още не сме дали всички данни, с които разполагаме", заяви Ердоган за телевизия "А-Хабер".

Убийството на работещия за в. "Вашингтон пост" журналист в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври м.г. предизвика всеобщо възмущение и силно опетни облика на Саудитска Арабия и по-специално на принца престолонаследник Мохамед бин Салман. Кашоги беше остър критик на принца, който отрича да е замесен в убийството му. Рияд твърди, че Кашоги е бил убит при неразрешена от държавните власти операция.

Турция "е решена това дело да се разследва от международното правосъдие", заяви Ердоган и призова САЩ да използват влиянието си за изясняване на станалото. Той увери, че Анкара ще предостави документи и информация на международното разследване.

Администрацията на президента Тръмп иска да запази съюза си със Саудитска Арабия и твърди, че няма неоспорими доказателства за пряка замесеност на принца престолонаследник в убийството на Кашоги. Американските сенатори обаче бяха уведомени при закрити врата за изводите на ЦРУ по случая и са убедени, че Бин Салман е замесен, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Няма таквоз нящо умо те лаже
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 1987г. та чак ся са сети е ерджеп ша стане европеец от теб продължаваи у същио дух
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я тоя зе да умува
35
5
 
17
 
! Отговори
! преди 5 години
Не ви приема, защото сте диктатура. Няма нищо общо с религията!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МНЕНИЕпознанията ти по история са нулеви.
33
7
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Хе-хе-хе, ЕС не приема ТУрция която е светска държава, но за сметка на това приютява диви и невежи алкойдци.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ержеп не с тоз акъл мисли позитивно
31
1
 
10
 
! Отговори
ес преди 5 години
Не така ерджо надаи се
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е буферна зона на ес така че може да се считате за полуевропеици
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реджеп Ердоган се предлага на всички,всеки го потупва по рамото но никой не го иска.Нито Турция.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Имали с аи holmgang и blodorn.Първото е било правото на всеки, да предизвика всеки, на бой до смърт, за да вземе земите муВторото е било метод на... Разчленяване, в който ребрата са изкарали от тялото в такава форма и... В оредов значи "кървав орел".А... И робство. Ивде пак, може би с били по-демократични.
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па Добро утро,Реджеп.Естествено е.Чудно как чак сега го проумя.ЕС е християнски съюз.Ти си прави съюз с мюсулмански страни ама и те не те искат.Освен това Турция дори не е европейска държава.
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро...Ама защо се чуди тоя бе? Не е ли наясно, какви с и какво представляват? Леле ееее....
25
3
 
18
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Знаете ли че: Викингите, считани тогава за диваци, са създали много по-демократично общество, отколкото имат муслуманските страни дори сега! Можели са да изказват мнение, различно от мнението на вожда, без опасност главата им да хвръкне, жените са имали права като мъжете и още ред неща, които муслутата дори сега,в 21 век, нямат. В 21 в., в Турция, хора с различно мнение от това на султана, влизат в затвора. Така че турците да не се чудят защо не са приети в ЕС!
24
9
 
16
 
! Отговори
Не понасям пуйки преди 5 години
турция е мюсюлманска страна и като такава дори и малките деца вече знаят, че тази религия е агресивна. Дори няма нужда от доказателства, защото терористичните действия и атентати по цялата земя са все дело на мюсюлмани. По-голямо доказателство от това има ли? Точно турция да не се опитва да убеждава, че не са провеждали геноцид, защото няма съседна на тях държава, която да не е имала проблеми с тях. Геноцид е имало и тук в България и в Армения, но не искат да си го признаят сякаш ще им помогне.
23
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция нямало никога геноцид. Хайде бе!
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не защото сте мюсюлмани, а защото сте назадничави.
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пускам сълза за Ердоган. Колко тъжно, че никой не иска турците в Европа...
20
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още 50 години и Европа ще е фифти фифти мюсюлмани и християни, Ердоган има над 7 милиона турци и 30 милиона араби в Европа
19
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой никъде не ви иска, бе мустакат миризливец. Всеки ви знае какви сте. Много кръв ви тежи на съвестта на турците и имате тежка карма да изплащате. Наглец! Хич не ми пука за турците и за прокажената ви семка. Стойте си в Анадола и не ме занимавайте с житейските си проблеми.