Все повече кораби на НАТО в Черно море – какво търсят тук?

Каква е връзката със събитията в Керченския проток?
28 фев 2019 17:17, Елка Василева
378
Все повече кораби на НАТО в Черно море – какво търсят тук?
Снимка: архив, Reuters

НАТО разширява присъствието си в Черно море и с това отправя сигнал към Русия и Украйна. Каква връзка има този сигнал със събитията в Керченския проток и защо САЩ поеха лидерската роля?

Одеса посрещна "Доналд Кук". Базираният във военноморската база в Испания американски ракетен разрушител напоследък е чест гост в Черно море. Бойният кораб е снабден с модерна противоракетна система. През януари корабът беше в Батуми, където проведе учения с грузинската брегова охрана. На 26 февруари украинският президент Петро Порошенко посети кораба в одеското пристанище и се срещна със специалния пратеник на САЩ за Украйна Курт Уолкър. Петро Порошенко нарече срещата "символична", а пристигането на ракетния разрушител в Одеса - "важен сигнал за Кремъл", че "Крим е украински" и че е "гаранция за свободното плаване на кораби в региона".

Без да афишира, но намирайки се под неотклонното внимание на руския черноморски флот, НАТО разширява присъствието на свои кораби в Черно море, пише Дойче веле. Освен "Доналд Кук", в региона се намира и Втора постоянна минна група на НАТО, начело с германската плаваща база "Вера". През януари в Черно море навлезе и десантният кораб на американските ВМС "Форт Макхенри", но не посети Украйна. А през декември миналата година в Одеса беше и британският разузнавателен кораб "Ехо".

Още по темата

Навлизането на бойни кораби в Черно море се осъществи малко след инцидента в Керченския проток. Тогава руски кораби използваха оръжие и прихванаха два катера на украинските ВМС, които плаваха от Одеса към Мариупол.

Експертката по военноморските въпроси за Черно море Дебора Сандърс заяви в разговор с Дойче веле, че тези събития "са тясно свързани". По думите ѝ Европа е реагирала твърде бавно на инцидента в Керченския проток по дипломатически път. И затова е бил приет "по-скоро военен" подход - чрез засилване на присъствието на натовски кораби.

Представителят на Украйна в НАТО Вадим Пристайко също потвърждава пряката връзка между събитията. "Това е един от отговорите на съюзниците на инцидента в Керченския проток", заяви той. Той твърди, че Украйна "моли съюзниците да увеличат присъствието си в Черно море, за да бъде показано на Русия, че плановете ѝ за изтласкването ни от Черно и от Азовско море ще се натъкнат на твърд отговор от международната общественост".

САЩ поемат лидерската роля, Турция е сдържана

Дебора Сандърс обръща внимание на факта, че САЩ са поели неформалното лидерство в разширяването на присъствието в Черно море. "Мисля, че САЩ искат да се противопоставят на всички заплахи по море в целия свят. Достатъчно е да погледнем към Южнокитайско море, където те участват в операции за свободна навигация. Очевидно те провеждат такива маневри и в Черно море и изпращат ясен сигнал към Москва, че Черно море не е някакво руско езеро", посочва тя.

"Навремето това се наричаше военноморска дипломация. И "Доналд Кук" изпълнява точно такава мисия. Той се опитва да ограничи влиянието на Русия в Черно море, особено след инцидента в Керченския проток", допълва тя. 

Дебора Сандърс свързва присъствието на американския боен кораб с опасенията на Киев от евентуална блокада на Одеса. А Одеса е главното пристанище на Украйна, което стана и нейна военноморка база след анексията на Крим.

Наблюдателите отбелязват, че на фона на американската активност в Черно море Турция се държи сдържано с нейния мощен флот. Дебора Сандърс отбелязва, че Турция е принудена да разпределя силите си между Черно и Средизимно море. "Анкара е решила да не отдава приоритетно значение на Черно море на фона на ситуацията в Сирия  и своята чувствителна енергийна зависимост от Русия", посочва тя.

Освен това съществуват опасения, че поради "изострените отношения" между САЩ и Турция съществува риск от "все по-голямо отчуждение в отношението на Турция към НАТО". Има и противоположни сигнали. Преди да пристигне в Одеса, ракетният разрушител "Доналд Кук" проведе учения с турска фрегата.

Нов баланс на силите и риск от стълкновения

Германският запасен вицеадмирал Ханс-Йоахим Щрикер казва, че на военноморски жаргон това се нарича А2/АD (Anti Access/Area Denial). Това е концепцията за възпиране на противника в определени региони чрез разгръщане на собствените военни възможности. Така постъпи и Русия, като увеличи подразделенията си в Крим и разположи там нови мощни ракети, в това число и крилати ракети тип "Калибр". 

Дебора Сандърс признава, че балансът на силите в Черно море се е изменил в полза на Русия. А по думите на вицеадмирал Щрикер разширяването на присъствието на натовски кораби е "отговор" на претенциите на Москва. С разширяването на военното присъствие в региона се увеличават и рисковете от преки стълкновения. Това демонстрират редовно руските военни пилоти, които прелитат в опасна близост до корабите на НАТО. Ханс-Йоахим Щрикер смята, че тези инциденти не са толкова опасни, позовавайки се на опита от Студената война, когато те са били "почти ежедневни".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в средата на февруари, че Алиансът разглежда възможностите за "по-нататъшно увеличаване" на присъствието си в Черно море. Някои руски политици от Държавната дума реагираха отрицателно на това съобщение и заговориха за "провокация".

Конвенцията от Монтрьо обаче ограничава действията на НАТО. Приетият през 1936 година документ върна на Турция контрола върху Босфора и Дарданелите и ограничава присъствието на кораби от нечерноморски държави в Черно море. Ограниченията са както за тонаж, така и за времетраене на престоя. Корабите могат да престояват в Черно море не повече от 21 дена.

"Ние смятаме, че сегашната военно-морска ситуация в Черно море се различава значително от тази отпреди 100 години, когато е подписана конвенцията", казва постоянният представител на Украйна в НАТО Вадим Пристайко. По неговите думи, навлизането на големи бойни кораби на НАТО в Черно море като флагманът на 6-и американски флот "Маунт Уитни" е по-скоро рядкост. Това се случи през 2018 година по време на ученията "Морски Бриз". Вадим Пристайко допълва, че въпреки това Киев "работи" върху този проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
1
 
0
 
! Отговори
Капитан Бенбоу преди 5 години
Какво търсят ли? Ами те са от НАТО, а 1800 км. от крайбрежието на Черно море е на натовските държави Румъния, България и Турция. Останалите 1600 км. са на Грузия, Русия и Украйна. Руснаците имаха само 400 км, ама от както станаха империалисти вече имат 900 км.
232
0
 
0
 
! Отговори
чАДЪР преди 5 години
ЩЕ привличат туристи по българското черноморие.
231
0
 
3
 
! Отговори
русенец преди 5 години
До към 01.03.19 г. Извода е: този път мечката, няма да мине през Дунава,а от Черно Море!
230
1
 
3
 
! Отговори
hinkel преди 5 години
Ще ядат Нато...........!!!!
229
1
 
6
 
! Отговори
към 01.03.19 г. преди 5 години
Изпълняващият военноморска дипломация "Доналд Кук" навлезе в акваторията на Черно море на 19.02.19 г. По целия негов тежък път го съпровождаха кораби на ЧФ на РФ, между които ракетоносеца "Орехово-Зуево" и разузнавача "Иван Хурс".Рано тази сутрин USS Donald Cook премина през Босфора и в 07:00 ч. бълг. време излезе в Егейско море, плътно следван от фрегатата от ЧФ РФ "Адмирал Эссен", като в същото време се размина с фрегатата от ЧФ РФ "Адмирал Макаров", влизаща в южния вход на Дарданелите.
228
11
 
5
 
! Отговори
До 295 преди 5 години
Не новите оръжия на руснаците ,а новите им ракети.Само ракетите ! Останалите оръжия на руснаците са все допотопни техники ,които са с поколения зад американската военна техника.Руснаците се развиват само в ракетите ,защото във всяка друга сфера просто нямат шанс срещу САЩ ,но ракетата си е ракета и независимо какви имат руснаците ,Русия също неможе да спре американските.Така ,че е все едно.
227
5
 
11
 
! Отговори
Симеон преди 5 години
Нато да го............
226
21
 
7
 
! Отговори
Що за тъпа статия преди 5 години
Черно море е на НАТОУ дома са сиАре у лево
225
6
 
15
 
! Отговори
До 294 преди 5 години
За бавно схващащи като тебе, повтарям - на презентацията на шефа на въоръжените сили на САЩ пред конгреса на САЩ тези дни.Вземи му прочети изказванията по пресата и в Интернет и престани да питаш тъпотии. Официално докладва, че новите оръжия на Русия са недосегаеми за американците и не вижда как биха се защитили от тях през следващите 10 години.Бегай се ограмоти, после се прави на хитър.
224
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Плашат Гларуситепитайте предателите който ни продадоха на НАТО колко милиарда на година ни струва НАТОА на бас, че са пъти по-малко от отва, което краде Русия от нас чрез Лукойл, Нефтохим, Булгартабак, Софарма, Виваком, Лафка, Булгаргаз, ВЕИ-тата, ТЕЦ Варна мариците, които са руски офшорки в действителност и т.н. !
223
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До в 21 векКазват,че С А Щ и НаТо им дават 5 минути живот срещу "Циркон"!На презентациите на анимационнокосмическите войски ли така казват?
222
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !На руснаците не всичко им е на показ ...Имат подводници там, където дори американците не подозиратБедна ти е фантазията колко грешиш.Американците знаят къде се намира всяка руска подводница във всеки един момент.
221
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !На руснаците не всичко им е на показ ...Как да е на показ?Как да покажат горялата два дни подводница на пристанището в Мурманск, която потопиха за да я угасят?Как да я покажат като вече е под водата?
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тырсят туристи. Иначе за какво? Украински девчонки ще се радват да се повозят на американский-ако той обича жени,но и за момченца - бандеровчета ще има сладолед..Че може да ги вземат в своята приказна страна,по надалеч от съседската държава..
219
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОНСТАНТИНОВТЪРСЯТ РУСИЯ ДА ИМ ПОКАЖЕ ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ.С който и да е водила Русия война винаги е давала нелепо количество жертви дори при победите си.С който и да е водила война по море винаги се е оказвала на дъното.Дори 1905г се оказва с почти напълно унищожен флот след ваойната с Япония.
218
5
 
14
 
! Отговори
пита преди 5 години
че Черно море не е някакво руско езеро", посочва тя.А от кога е Американски?
217
3
 
19
 
! Отговори
Краварска работа!? преди 5 години
Перчат се на Русия, а истината е тази "Командващият въздушно космическата отбрана на САЩ генерал Терънс ОШонеси заяви, че Русия за първи път в историята разполага неядрени ракети, способни да поразяват цели в дълбочина в САЩ, пише The Washington Times.Според генерала, понастоящем Русия притежава средства за пробив на противоракетната отбрана на САЩ и нанасяне на удар по американска територия" НАТО е вече - нито!
216
10
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Румъния, България и Турция имат 1670км крайбрежие, а Русия 830км.*** явно не могат да разберат този факт."Ано Умни я се върни в основното училище където преподават ГЕОМЕТРИЯПолуостров Крим се намира почи в центъра на Черно море и от там РФ практически контролира морето като ползва по-малка по-дължина брегова линия - помалка площ и линия за защита.Четете и Учете бре преди да се изказвате неподготвени
215
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"*** се милитарирзиратЯДРЕНИ РАКЕТИ В РУМЪНИЯ БЪЛГАРИЯ И ПРИБАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИЩЕ ЗАКОПАТ РУСИЯ ОТВСЯКЪДЕ"ХАЙДЕЕ ПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВАко в тези страни се разположат САЩ ядрени оръжия полетното време до целите в Русия ще е 5 макс 10 минНяма как за толкова време да се реши дали да се отвърне на удара или не удара конвенциален или ядрен еПоставя се електроника от типа мъртва ръка(ПЕРИМЕТР е система още от СССР) която да изстреля ракетите включително и срещу нас
214
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то по истеричните словоизлияния на шепата сорошоиди говеждите кораби отдавна трябваше да са в Азовско море,ама гледам че и досега тия отвъдокеански смешковци стоят на почтено разстояние от руснаците.Дето се вика страх лозе пази.А по стар американски обичай краварите пак гледат някой друг да влезне в огъня вместо тях.Само че тоя път ще им излезе крива сметката и чичко Вова им го каза в прав текст.Натовски кораби ще влязат в Азовско море на върба в сряда,но руските подводници са до Вашингтон.