Заплахата морбили: Родителите да мислят за децата си!

За малките деца рискът е много голям
7 мар 2019 09:15,
22

В 5 области у нас има открити огнища на морбили. Най-малко 66 души са заболели от морбили засега, като най-много са болните в Благоевград.

"При морбили ходът на епидемията се регулира в много голяма степен от нивото на ваксинираните. Преобладаващата част от децата и младите хора са ваксинирани, но действително е трудно да спреш толкова заразна болест", коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова в "България сутрин".

Още по темата

Експертът отбеляза, че две дози ваксина срещу морбили гарантират защита до 99%. Проф. Кожухарова се позова на данни на Министерството на здравеопазването, според които 80% от болните от морбили у нас не са имунизирани.

"Мен ме безпокои, че процентът на малките деца, под една година, става доста по-голям. Няма как да ги предпазим, ваксината се препоръчва след 13-ия месец. За малките деца рискът е много по-голям. Отговорността е на родителите. Трябва да мислят за своите деца и по този начин да предпазват и другите деца. Има санкции към такива родители, но те са незначителни", каза още епидемиологът.

Проф. Кожухарова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че заболяването от морбили може да завърши много зле. Най-опасно е за бебетата, защото се наблюдават много усложнения. При тях дори може да се стигне до енцефалит.

"Грипната епидемия на практика си е отишла, което не означава, че няма заболели от грип. Епидемията оставя сериозни следи във вид на усложнения, предимно от пневмонии. През следващия сезон грипът готви нещо ново, нов щам", каза още проф. Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Vsichki roditeli mislqt za decata si!abcbg
20
0
 
7
 
! Отговори
Да тази страница преди 5 години
До Да подхвърля идеяда точно тази страница има интересни нещица: vaksinite Също книгата на д-р Рoбърт Сиърс : "Книга за ваксините" ( The vaccine book)Статия / интервю с д-р Гайдурков за ваксините: "Ваксините - за или против"От това ще ви стане драго на сърцето че поне сте прочели какво правите/не правите!Поздрави и дано се видим на зелено а не на операционна маса!!
19
1
 
12
 
! Отговори
Да подхвърля идея преди 5 години
Здравейте, Преди да си купя телефон - чета в гугъл 3 мин за да видя цени и инчове;Преди да си купя кола - чета в гугъл 1 час за да видя цени и модели;Преди да си ваксинирам детето - чета в гугъл поне време за цената на 1 кола :) (.. а може и 2 часа ако не ни е по-важен сериала разбира се)Предлагам следното за преглед (можете само в автобуса):- vaksinite ;- намерете си статията: "Какво не казва лекарят ви за детските ваксинации"; - прочетете инфо за д-р Гайдурков и ваксините
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изкарали морбилиМорбили или варицела? Защото варицела и рубеола са карали доста хора като деца, ама май морбилито е друга история.
17
4
 
8
 
! Отговори
Изкарали морбили преди 5 години
Как да Ви кажа, ами морбилите = дребната шарка я изкараха и двете деца всяко за по 6-8 дена и сега са си тип топ!Не знам защо да не си имате естествен имунитет. В нета се твърди, че при ваксинация с ваксина срещу морбили се отключват в организма скрити процеси (скрити капани) и започват да работят срещу организма десетилетия. Ако е вярно това което го пише дори и на 10%, то предпочитам дългосрочния имунитет, който ни е завещала природата! "Какво не казва лекарят ви за детските ваксинации"
16
4
 
10
 
! Отговори
:) преди 5 години
Да, мислим за децата си! Именно затова НЕ ги ваксинираме и не можете да ни уплашите с дребна шарка!!! :)
15
3
 
12
 
! Отговори
Морбили преди 5 години
Морбили - това звучи страшно!Дребна шарка му викат.
14
4
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 5 години
Заплахата Морбили: родителите да мислят за децата си.Едно време бабите умишлено са водили внучетата при болни от дребна шарка деца, за да я преболедуват навреме.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора в България са на нивото на руските селяни от 18 век. Та Екатерина Велика публично се е ваксинирала, че да им докаже, че не е страшно.
12
4
 
7
 
! Отговори
Уххаа преди 5 години
Според мен, сегашния закон трябва да се спазва, а в Конституцията е казано: Всеки има право на избор за всеки вид мед.манипулация!От тук насетне можете да гласувате за нов парламент, който да промени Конституцията и толкоз на първо време..Другото е фасони за пред по неуките. 'Ко искате пийте по 2 литра ракия на вечер, яжте по 5 кила на сядане, 'ко искате си ударете и 20 ваксини на куп, това е Вашо право, но без да задължавате съседите да ви правят салата или да ви държат ръката ..
11
7
 
9
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Лошото в цялата работа е, че не направих нищо да изкарам пари от цялата тая антиваксърска глупост. Я трябваше нещо чай от чия + дренки срещу морбили да патентовам. Я нещо крем от био домати сушени на слънце протим чума да пусна. Е за тва ме е яд. А иначе то необазовани хора винаги е имало просто сега има къде да пишат и другите да ги коментират... Едно време тея бяха месните провали седящи в кафето 3 часа без работа и обясняваще на всеки, който дойде за международните конспирации.
10
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама не си ваксинирайте децата, ваше право си е. Ама ако се разболеят-никакви лекари, лекувайте си ги по съветите на бг.мама. И аз не съм фен на лекарствата и на фармацевтичната мафия, ама морбилито, тетанус и подобните неща, са сериозни. Не е настинка, че да си мине за 3 дни с чай и мед.
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заразяват хората да не тръгнат против ваксините..Голям бизнес е,за милиарди. Ако толкова ги е грижа за хората- да спрат войни,да спрат наркотици,робски труд и порнография...Само парите са важни за управнициите..Ще живеят хиляда години,смях в залата..
8
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много глупости имаше преди 1989, ама поне с ваксините нямаше шега. Идва училищната сестра и всички под строй. Няма не искам, няма мама не дава, няма приказки. И благодарение на това, сега нашето поколение сме общо взето защитени.
7
6
 
13
 
! Отговори
Хмм... преди 5 години
Тая зима не "избухна" глобална грипна епидемия.И затова има "огнища" на морбили по целия свят.
6
12
 
11
 
! Отговори
българин преди 5 години
Мамите-антиваксърки гърмят с тежката артилерия в ,,бг мама" ! Самите те са ваксинирани , ама иначе много знаят !
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BotoАбсолютно. Учените и докторите могат да говорят каквото искат, ама щом в бгмама пише нещо, а ако го е потвърдила и Гала, направо край! З...ват и учени и медицина и всичко, щото мамите разбират повече.
4
12
 
12
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Не си прав ... антиваксърите просто още не са видяли новината. В момента сигурно преглеждат новите проучвания във доказани и специализирани по темата сайтове като БГ мама, аз жената и неизчерпаемият и доказан световно източник на кафе с Гала.Майна та им на хора химици със по 10+ Титли и толкова минимум години проучвания...
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боледува съм морбили като дете - 6 годишен. Четвърт век по-късно все още си спомням колко мизерно се чувствах. Тази болест не е шега работа.
2
11
 
12
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До АнонименНе се надявай да им дойде акъла каквото и да стане. Акълът е като цикъла - не ти ли дойде навреме, не го чакай изобщо.Антиваксърките са с отклонения, също като веганите и flatearrth society.