66 случая на морбили у нас, болните от 5 области

8 са случаите на разболели се над 20-годишна възраст
9
66 случая на морбили у нас, болните от 5 области
Снимка: Reuters

66 случая на морбили са регистрирани у нас, съобщават от министерството на здравеопазването. От тях 41 са лабораторно потвърдени към днешна дата.

Още по темата
Болните са регистрирани в пет области в страната - Благоевград – 48 заболели, София-град – 8 заболели, София-област – 8 заболели, Бургас – 1 заболял и Пловдив – 1 заболял.

Най-много заболели са деца от 1 до 4 годишна възраст – цели 29 случая. При бебетата до 1 годинка заболелите са 14.

8 са случаите на разболели се над 20-годишна възраст.
 
Според данните на здравното министерство 74% от заболелите са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации.
 
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До dddКакво типично БГ Мамско изказване. Спри да четеш фейсбук, туитър и разни подземни форуми, където простакеси от твоя калибър обсъждат как да убият децата си и как да се лекуват с пиявици, джинджър и авокадо. Най-голямото зло, което ни донесе интернет, е че даде на всички *** неограничено право на глас. И те тръбят ли тръбят - колкото по-големи дивотии плещят, толкова по-силно им се чува гласа.
7
7
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, моля ви да не бъркате ваксинация с имунизация.Колеги, т.нар. антиваксъри не са против метода, а против наличието на ненужни за ваксините компоненти като живак, алуминий, феноксиетанол и пр.
6
3
 
11
 
! Отговори
До ddd преди 5 години
Не. И не ме интересува. Интересува ме че милиони хора са оцелели благодарение на това че са им сложени ваксини.
5
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Винаги съм се чудила на всички които казват че няма да си ваксинират децата. За мен лично това е крайно безотговорно. Ето до какво води това. До завръщането на болести които са забравени отдавна.С които са се борили и са постигнали за ги заличат почти напълно. Това е упадъка на нашето демократично общество. Жалко само че други ще плащат цената.
4
13
 
5
 
! Отговори
ddd преди 5 години
Хайде стига с тия безразборни щуротии срещу антиваксърите.Вземете малко повече да прочетете и се образовате и ще разберете за какво гигантско престъпление срещу хората се е съюзила медицинската и фармацевтичната мафия.Може ли да ми кажете защо всяка компания отказва да застрахова срешу поражения от ваксини. А знаете ли колко милиони са се изплатитили от американски съдилища на жертви от ваксините?
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на недоносеният соц. ваксините ни ги правеше медицинскта сестра в училището. А като бебета и малки деца сестри от поликлиниката ходеха по къщите и апартаментите да слагат ваксини. Да така беше защото държавата се казваше Народна Република България. От както я преименувха стана Мутроландия и се нароиха мутри и мутрета.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаДа си ги плащат и хората, които не са слагали ваксини. Преди 3 дена, една феминацистка със синя коса ми обесняваше, как трябвало да има "временни" имунизации, за да може детето, като порасне, само да реши, дали ще е имунизирано или не. На мен ще ми е мнгоо трудно, да кажа на моето дете, че другарчето му, с което са раснали заедно, днес няма да дойде на училище, защото майаката му направила прогресивният избор, да не го ваксинира и вчера умряло от нещо, от коеот хора не умират от 90 години
1
6
 
14
 
! Отговори
Да преди 5 години
Нека сметката от всички хоспитализации да бъде изпратена на всички антиваксинални движения, които с риск за общественото здраве, продават собствени продукти. Лъжат ви, че ваксините били причинявали всички заболявания, но ако си закупите кремче или течност от тях - лекува всичко. Шарлатани.