Мръсният въздух убива повече хора от пушенето

Близо 9 милиона души са загинали заради лошото качество на въздуха
12 мар 2019 20:37,
10
Мръсният въздух убива повече хора от пушенето
Снимка: Reuters

Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 8,8 милиона души през 2015 г. - почти двойно повече от предишните изчисления за 4,5 милиона, предаде Ройтерс, позовавайки се на учени от Германия и Кипър.

Още по темата

Според данни на Световната здравна организация пушенето причинява смъртта на 7 милиона души по целия свят всяка година. Учените призовават за спешно спиране на изгарянето на изкопаеми горива.

В Европа замърсяването на въздуха е довело до смъртта на около 790 000 души, между 40 и 80 процента от които от сърдечносъдови заболявания, като инфаркт и инсулт.

"Тъй като по-голямата част от праховата материя и другите замърсители на въздуха в Европа се дължат на изгаряне на изкопаеми горива, трябва спешно да преминем на други енергийни източници" каза един от авторите на публикацията - проф. Йос Лилефелд от института по химия "Макс Планк" в Майнц и Кипърския институт в Никозия.

"Когато употребяваме чиста и възобновяема енергия не само изпълняваме Парижкото споразумение за ограничаване на ефекта от глобалното затопляне, но и намаляваме с до 55% смъртността от замърсяването на въздуха в Европа."

Публикацията в "Юръпиън харт джърнъл" разглежда съдържанието на озон и на фини прахови частици във въздуха. Те са особено опасни за здравето, тъй като проникват дълбоко в белите дробове и могат дори да преминат в кръвта.

Праховите частици с диаметър под 2,5 микрона са по-опасни от считаното досега. Те са основна причина за дихателни и сърдечносъдови заболявания. В публикацията се препоръчва да се намали приетата в Европейския съюз норма, която сега е 25 микрограма на кубически метър въздух и е с 2,5 пъти по-висока от препоръчаната от СЗО.

"В САЩ, Австралия и Канада препоръчаната от СЗО норма се прилага като основа в законодателството и това също е необходимо в ЕС."

Всяка година замърсяването на въздуха причинява по 120 допълнителни случая на смърт на 100 000 души, а в Европа това нарастване е с до 200 случая на 100 000 души.

"Пушенето може да се избегне, но замърсяването на въздуха не може," каза другият автор - проф. Томас Мунцел от катедрата по кардиология в Медицинския университетски център в Майнц, Германия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами за държавата е по-важно да прибира някой лев данък за внесени стари таралясници. Ама че харчим в пъти повече за здравеопазване, че народа мре - на кого му пука... Важното е *** да си купи таратайка и да си джитка с нея из града, щото не може да мине 5 метра пеша.Понеже за толкова му стига акъла, ще е доволен от живота си и няма да обръща поглед към неуредиците и кражбите в държавата.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата е класическа- Правилна диагноза, неправилно лечение. Тук диагнозата е бедност, лечението е ограничение и стрикции.
6
1
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Преди да станат американски, водка ли ползваха за гориво.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, изводът какъв е: Пушете, за да не дишате замърсения въздух!Освен това, защо в статията не се публикуват данни, колко непушачи умират, докато умрат тия 7 милиона пушачи? :) Изглежда, ние, пушачите умираме по-малко. :)
4
3
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
За, един- месец,...Починаха, 10- 20 съседа ....
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А добро утро за пушенето! А иначе едната марица все още е българска.
2
7
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Защо е този вой срещу това измислено замърсяване.Значи свалят нормите по административен път и хоооп ето ви замърсяване НАД нормите.Ще излезе наяве кой има интерес от тази истерия но дано доживеем този ден.Голям цирк ще е
1
1
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Правителството да затвори американските Марици, да видим дали мислят за своите избиратели?