Атаката в джамии в Нова Зеландия: Стрелял бял мъж, крайнодесен, антиимигрант

Стрелбата била излъчвана на живо в социалните медии
Обновена: 15 мар 2019 10:00 | 15 мар 2019 08:00, Елка Василева
142

Единият от нападателите, открили стрелба в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, е австралиец с крайнодесни и антиимигрантски нагласи. Свидетел описа нападателя като "бял мъж, между 30 и 40-годишен, облечен в униформа".

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в две джамии в новозеландския град Крайстчърч.

По информация на местни медии жертвите са най-малко 27 души, а в болница с огнестрелни рани са приети други 30 души.

Още по темата

От полицията съобщиха, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 37 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Според американски медии стрелбата е била излъчвана на живо в социалните медии, съобщи Bulgaria ON AIR.

Властите призоваха хората да избягват района около двете джамии, а всички училища във втория по големина град в страната бяха затворени до второ нареждане.

Властите в Австралия заявиха, че ще сътрудничат на Нова Зеландия с разследването на нападението.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн нарече случилото се днес "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия". Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя.

По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн.


Вижте видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алжир не беше ли френска колония? Мали не беше ли френско? Конго не беше ли белгийско? ЮАР не беше ли на поне 3 държави колония? Индия (с Пакистан) и Афганистан не бяха ли английски колонии? Египет не беше ли английски? Франция не обещаваше ли мир и свобода на Сирия и Ливан (Сирия не беше ли френски протекторат), Англия не държеше ли по същия начин Палестина? Индонезия и Суринам не бяха ли холандски колонии? Англия, Франция и Гърция не бяха ли окупирали турски земи, без никой да ги е канил?
49
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия които сляпо мразите мюсюлманите и защитавате католиците.. Вземете се образовайте малко.. Не вреди. Прочетете малко за Кръстоносните походи, за падането на Константинопол, за зверствата им по Светите земи. А питали ли сте се, защо Папата не си мърда и пръста за освобождаването на Източна Европа от Османската империя?
48
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исламът е религия на мира. Ако не вярвате в това, ще ви убият. Такива са те, мюсюлманите. По имената им ще ги познаете и по наглостта. И по това, че все в християнски държави искат да живеят и никога при камилите си... Религия на мира... Даа... От мир да умреш направо...
47
4
 
39
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Да, бели сме и християни. Това ни прави повече от любимците ти. За теб не съм сигурен...
46
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мдащо за ограничена простотия? Кои сме ние и кои са те? Ходи се избивай и си давай жалкия животец за религиозна война. Аз съм пас!
45
5
 
49
 
! Отговори
Хюго Бос до 50 преди 5 години
Ти още ли си в17 в? Егати и изостаналият либераст. Кои богатства са окрадени, бе, душко левичарска? От 60-70 г Африка е независима, без бели, и какво направиха? Докато бяха белите, Африка се развиваше и строеше. А сега е Мордор. Що не си стоят в Африка и да си развиват континента- никой не км краде богатствата. Ооо, забравих- нямат капацитета да развиват. Богати на злато, руда, диаманти, сма не могат и не знаят, а живеят в л***нна. И Нобелова учен го доказа- нямат капацитета на белите хора.
44
4
 
35
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Юнал ДжемиловИ кво ще стане, гледай аз да не дойда да ти сменя афганистанското име на теб и цялата ти рода като в 1985. !!!
43
2
 
42
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Юнал ДжемиловСамо потвърждаваш правотата ми!За исляма.
42
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си вкараме едни poби от Африка, казаха американците християни и после до ден днешен пазят паметник на Албърт Пайк, генерал от Конфедерацията.
41
4
 
45
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Идва,не,дошло е време разделно!Или ние,или те!
40
2
 
42
 
! Отговори
!?! преди 5 години
Да се публикува манифеста!
39
3
 
45
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До НЕбъългарин (Турчин)Колкото и да се напънат няма как мюсюлманите да надминат юдеохристияните по убийства! Заради петрола им на доста държави докараха "демокрация"!---------Като знаем твоята варварска държава Турция колко невинни мирни хора изби за дивашко управление трябва да замълчиш!
38
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А испанските конкистадори в Латинска Америка пък колко хора са изклали в името на Христа.... За отрицателно време!
37
2
 
44
 
! Отговори
Хюго Бос До 37 преди 5 години
Типичната либерастоболшевишка опорка- какво било преди 300-400-500 г. Къде има кръстоносци, робство и колонизация СЕГА, не в миналото? Като ще говорим за миналото, ами кажи за 5 в. геноцид на България от изповядващите същата религия? Казваш А, кажи и Б, ама либерастите манипулирате и изопачавате. И какво му е било лошо на колонизацията? Че от маймуни станаха хора, взеха готово построено, и го разрушиха. Вземи се образовай какво става с Африка, след като белите са се махнали. Най-вече Зимбабве.
36
8
 
32
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Няма каак да им откраднеш богатствата и те да не дойдат при тях, ако през 17 век белият човек си стоеше на д**то сега щеше да е друго, коптора щеше да е европата
35
2
 
36
 
! Отговори
Бенито Мусолини преди 5 години
... И ся кво ?!?! ... Искате да кажете , че тоя пичага и приятелчетата му нямат известно право ли ?!?! ... То как още някой Европеец не е припаткал да направи същото в Германия или Франция се чудя !!! ... То ако тръгнеш по някой централен булевард в някой голям Германски град най рядкото явление , което ще видиш е ..... ГЕРМАНЕЦ !!! ... Всички някакви забулени и кафяви Арабески ... Айде. Сега вече. Хорицата с "ЕВРОГ_ЙСКИ ЦЕННОСТИ" и "РАЗБИРАНИЯ" могат вече да ми слагат минусите .... :) ;) :)
34
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа... Белите християни с чисти души и добри сърца си показаха рогата пак, включително и в тоя сайт, където отново злорадстват и в същото време си затварят очите са собствените си зверства, докато обясняват мюсюлманите какво били правили. Абе алооооууу, християнството в Европа е наложено насилствено. Например 1/3 от населвнието на Норвегия е било изклано, защото не е искало да се покръсти. В България също - Борис убива сина си, после Симеон убива сина си, все щото не са искали да се покръстят.
33
3
 
45
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До До НЕбългаринНова Зеландия беше подредена и прилична държава,в която се живееше прилично.Докато не дойдоха ор.ките!
32
13
 
37
 
! Отговори
FSM1453 преди 5 години
Първият терорист е белия човек, избивал поробвал и ограбвам цели континенти.
31
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало, небъркарина без краекожие... Като са толкова лоши тези бели юдео-християни, защо "миролюбивите" мюсюлмани искат все в бели страни да ходят и да живеят, а не обратното? Ти за толкова ли наивни ни имаш? Мсюлманите никога не са живели в мир с никого. Това е най-нечовешката и ненавистна идеология. Пробвай да подхлъзнеш някой друг. И като не си българин какво дириш в български форум? Или си нагъл мюсюлманин, който все иска да е в бяла държава...