Икономисти: Плоският данък у нас трябва да отпадне

Ваня Григоров и Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 15 мар 2019 23:07 | 15 мар 2019 22:42, Анисия Иванова
49

5582 гледания   |  Още видео
Плоският данък в България трябва да бъде премахнат. Около това мнение се обединиха Ваня Григоров от КТ "Подкрепа" и икономистът Красен Станчев в предаването "Денят ON AIR".

Григорова също така сподели, че прокуратурата така и не е успяла да разкрие какви точно злоупотреби има в Националния осигурителен институт. Тя допълни, че трябва да бъде въведен сериозен контрол върху издадените решения за ТЕЛК.

"Трябваше от прокуратурата да разберем какви злоупотреби има. Има проблеми с пенсии за натрупан трудов стаж. Няма как нещата да се оправят без контрол. Няма доказани злоупотреби. Трябва да има контрол за всичко. Недоофинансирането идва от това, че хора работят без трудов договори и доходите на работниците не са на светло. Сивият сектор у нас е огромен. Според последния доклад 20% от работниците у нас са в този сектор", обясни Григорова.

"Няма друга държава в ЕС, която да има 10% плосък данък. Това доведе до увеличаване на данъчна тежест. Данъчната ни система е изкривена, тя е порочна", каза още Григорова.

Красен Станчев пък сподели, че има много начини за източване на НОИ. Един от тях е фалшифициране на документи за трудов стаж.

"Има много начини за източване на НОИ. Проблемът е от 2003 година насам. Няколко пъти сме алармирали, че това се случва. Системата е сбъркана. НОИ и ТЕЛК харчат чужди пари. Има начини да се оправи проблемът. Пенсиите се фалшифицират със стажа. Трябва да има равно облагане на всичко - 10%. Не трябва да има и данък печалба. Той е излишен", заяви икономистът Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR.


49
Още от Книги
У-лицата с Деси Йорданова: Четете на децата си!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Работещ българин преди 1 ден
По-добре да има плосък данък. При прогресивен с нарастването на заплатите данъчната тежест ще расте. Очаква се малко или повече заплатите в България да растат. Докато се наканят да актуализират ставките, ще внасяме повече данък. Друг минус на прогресивното облагане е различния размер на заплатите ни в месеците с по-големи възнаграждения за бонуси, нощен труд, извънреден труд и др. Тогава ще влизаме в по-високите ставки и е възможно дори да вземаме чисто по-малко, отколкото в по-ненатоварените ме
36
0
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 5 дни
Плоският данък също е много несправедлив. Не е справедливо аз със заплата от 4к да плащам 400лв. а бай...който цял живот е висял по кафетата и се осигурява на минимума или остатъка взима под масата да плаща 56лв. Къде е справедливостта??? Накрая всички сме потребители на едни и същи социални блага, но с различен приносткъм тях....
35
1
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 6 дни
Сами изчислете колко плосък данък 10% се плаща при месечна брутна заплата от 800 лв. 80 лв. нали? А при брутна заплата от 1500 лв. това са 150 лв. нали?
Кой има повече пари след това?
Сметката е проста. Определянето на данъчния размер трябва да се крепи на повече фактори освен на брутната заплата. Ако си "обременен" с деца, трябва да плащаш по-малко и т.н.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
32 Умньо хайде "присели" се някъде по на запад да видиш колко ще плащаш!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нямаше плосък данък. Искахме плосък данък. Получихме плосък данък.
Най-нисък данък в Европа. Най-справедлива (поне чисто математически) данъчна система.
Сега имаме плосък данък. Вече не го искаме плоския данък. Разни популисти започнаха да лобират за премахването на плоския данък. Най-лошото е, че статията въобще не отразява видеото и и буквално има авторски измислици. Цялото заглавие и самата статия са чист clickbait за хора които нито ще я прочетат, нито ще видя видеото.
Какво искаме всъщност?
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 26

Аз съм напълно самоук програмист. Бях подведен от учебната ни система, че трябва да уча още 4 години, което бе абсолютна загуба на време и на пари!
Да ти връча ли сметката, а? И моля те, обясни ми, как е за твоя сметка! Аз плащам по 8000 лева данъци на година, без осигуровки. Ти плащаш по 500. Излиза, че аз плащам за теб, не обратното.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ммм по-скоро не.
И каква е та "увеличена данъчна тежст"?
Не ми казвайте за държавите, където "до една определена сума не плащаш данъци", защото често тази сума е от рода на 1-2 минимални заплати, а след тов се плаща доста повече. Това е жалък опит, за да се източи каквато средна класа се е появила после ите 10-15 години.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо манипулирате хората със заглавието? "Икономисти"! Единия от двамата Красен Станчев твърди обратното! Защо множествено число? Защо ни ЛЪЖЕТЕ! При това доказан икономист и в практиката! Тази "стринка" е магистър по маркетинг и консултант на "Подкрепа", и разни левичарски фондации. Публикува в "Дума", "Барикада" и т.н.! Защо въобще им обръщате внимание на нея и Мика Зайкова? Икономисти казаха! Хаха!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идиотско заглавие! Някаква недоказана измислена икономистка, тип какндидата на БСП за Европрламента Гумен Речев се изкашля и хоп в заглавието! На всички познатия ни Станчев казва обратното. Дори е за опростяване на данъчната система! 10 % върху всичко. Което и аз като счетоводител отдавна го мисля и не е в моя полза. И съм сигурен, че не е изсмукано от пръстите като на първата, а е минало през изчисления. Има пари за 2 кутии цигари на ден и ходи до селското кафе с кола. Много му тежал данъка!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лични партиди за който иска, но без добавяне на пари от бюджета. Много бързо ще видят личните партиди да намаляват и да изчезват от частните фирми.
Личните партиди ще им стигнат за няколко години и след това частните фирми ще им спрат пенсиите на отворковците и хитреците с личните партиди.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единият казва, че плоският данък 10% трябва да отпадне и да се въведе прогресивен данък и необлагаем минимум.

Другият казва, че трябва да отпадне 10% плосък данък и да няма никакъв данък.

Да, май и двамата са на едно мнение?!!
26
14
 
2
 
! Отговори
гадни програмисти преди 1 седмица
гадните програмисти взимат хиляди левове заплати.
а са се обучили за наши сметки. ама плащат едни мизерни данъчета.
естествено трябва да отпадне прлсокият данък.
25
0
 
0
 
! Отговори
корекция на коментар преди 1 седмица
пак изтриха някого и аз станах 32. да се има предвид 31 тогава.Оня с бесовете и морето...
24
0
 
0
 
! Отговори
до 27 и 32 преди 1 седмица
Браво на 27! Това е човек ,който може да мисли.

А този 32 - какво е искал да каже с коментара си е мистерия!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дамо без плосък данък
може да се постига
качество. Сега всеки блъска количество и налице са и отровни храни. И понеже налице са мащабно престъпно мислене и стил, може да се наложи въвеждане на едно по-дългосрочно стабилизиращо и прочистващо положение, както и да се нарича то. Защото бесовете са се юрнали към морето, но повличат и цялата държава. Та така. Какво чакаме?
22
3
 
4
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 1 седмица
Политиците обикалят около доходите на народа като мачка около каца със сметана, много искат да си навpaт муцуната вътре, но знаят, че ще ги изгърбят - който гласува за прогресивен данък няма да види власт поне 10 години напред ще гледа парламента отвън от жълтите павета :)
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До27. В НОИ станатли лични партиди. То Соц.
"конструкцията" ще почне да се разпада. Колективните договори и те ще отидат в миналото.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да има необлагаем минимум, плавно увеличаване на данъците за доход над определена сума и връщане на ергенски данък. Звучи старомодно, но определено беше стимул за младите и раждаемостта.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проблемите в пенсионната система могат да се решат само и единствено чрез въвеждане на лични партиди. Системата с общия кюп се е доказала като крайно неефективна, защото никой не е заинтересован да вкарва пари там, но всеки иска да взема колкото може повече.
Крайно време е всеки сам да поеме отговорност за собствената си пенсия. Искам моите пари да се трупат само за мен и аз да си преценявам колко да спестявам. Така ще съм заинтересован да го правя, вместо, както сега, да се чудякак да скатая.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плоският данък трябва да остане, защото е най-справедлив! Всеки плаща според доходите си! Ама нали трябва да ни одерат още няколко кожи! Като го премахнат, ще измислят такава данъчна ставка, че който работи над минималната заплата - автоматично ще се смята за богат! Така както стана с детските преди години - белите работят и не получават, ***- се размножават и затова им се плаща! Как пък не се наситите!