Румъния връща емигрантите – дава им ?40 000 старт на бизнес

600 румънци са се включили в проекта "Диаспора РеСТАРТ'
15 мар 2019 16:30,
20
Румъния връща емигрантите – дава им ?40 000 старт на бизнес

Румъния работи в посока завръщането на емигрантите обратно в страната. Днес десетки румънци, живеещи в различни части на света, се събраха в Клуж-Напока, за да попишат договори, с които получават 40 000 евро от еврофондовете, за да започнат бизнес в Румъния, съобщи Аджерпрес.

Над 600 румънци, които живеят в Австралия, САЩ, Великобритания, Испания и други са се включили в проекта "Диаспора РеСТАРТ", заяви Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния.

Още по темата

Председателят на НСМСЧПР Флорин Жиану уточни, че са били представени 150 планове за бизнес, като 50 от тях ще бъдат финансирани със субсидията от 40 000 евро, съобщи БТА. Дейностите включват различни сфери като технологиите, индустрията, строителството, туризма и услугите, отбеляза той.

"Бихме искали този проект да бъде модел за добра практика, който да разширим за цялата страна, да стане политика на страната. Диаспората представлява според нас най-важният ресурс на една страна", подчерта Жиану на церемонията, която се състоя в префектурата на град Клуж.

Най-много проекти - 19, са спечелени от румънци, които са живели във Великобритания. Веднага след тях са онези, прекарали последните години в Испания - 11.

Проектът "Диаспора РеСТАРТ" има за основна цел да подкрепи създаването на предприятие с неземеделски профил в градската среда на по-слабо развитите региони на Румъния от румънци от диаспората. Срокът за осъществяване на проекта е от септември 2017 г. до септември 2020 г., посочва Аджерпрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
big bradar преди 5 години
До 1010100101Не стига,че 2500000 избягаха,ти сега искаш и без дупедати да останем.Не си познал.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 1 година са ги изхарчили и после са без пари и пак бягат.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук при нас ако се реши това да стане ще бъде по бай ганьовски. Ще направят специален комитет който ще разнасява каво да се прави, ще искат бизнес план и естествено ще ти го прави наша фирма и цената му ще бъде 30% от тия пари, след като ти дадат бизнес плана трябва да дадеш още 30% от тия пари за куп ненужни дакументи и за да стартираш трябва да раздадеш останалите пари където трябва и на когото трябва и ако можеш без средства да стартираш можеш да опиташ но надали.
14
0
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Злато да ми давате, пак Нема да ви копам на перо кукуруза, а партийниьо да вее знамето да се разхожда у чужбина и да ми дава акъл!Свърши тая!!!!!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам едно Трансимпекс-че да завъртя и аз като Нинова,ама... нъцки
12
2
 
23
 
! Отговори
321 преди 5 години
До ПредиТочно преди 10 години бях в Румъния и изобщо не е вярно, че са били след нас по заплати. В частния сектор заплатите бяха почти двойни, а в държавния бяха над два и половина пъти по-високи от нашите.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас парите ги раздадоха още 90-те години! Ама истински пари,не 40 хилки...Какво ще ми стартираш сега, когато хората имат 30-годишна преднина,пазари,контрагенти,бизнесвръзки?
10
19
 
5
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 5 години
в момента Цветанов дава много добро интервю по БтВ и душата ми се радва че имаме такъв лидер с атлантически и достойни цености
9
2
 
29
 
! Отговори
1010100101 преди 5 години
Тук, за да стане това, първо трябва да се изкорени корупцията.
8
3
 
42
 
! Отговори
Преди преди 5 години
Преди 10 години, когато румънците бяха зад на по доходи се чудеха как ще ни стигнат, а сега след 10 години имат почти двойни заплати и взимат мерки за раждаемостта и сега да върнат емигрантите.ГЕРБ не правят нищо за корупцията, развитието на икономиката, подпомагане на раждаемост при българите и връщане на емигрантите.
7
3
 
24
 
! Отговори
Sas преди 5 години
Дайте 40 бона на всеки българин да финансира мобилето и баровете в студентски
6
2
 
63
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
А В БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИЦИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ДА ГОНЯТ БЪЛГАРИТЕ. КВО НЕЩТО Е ЖИВОТА.
5
3
 
50
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Тук и хипотетично да стане такова нещо,парите ще се усвоят от калинките и еднокнижниците,характерни за една партия.Все пак са на власт 10години.
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!А в България кога?И кога - не само на правилните хора,а на всички българи?
3
3
 
37
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Имаш предвид на Борисов и Цветанов дъщерите ли.Тъ пи като бащите си, ама и те в САЩ.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се върнат, ще вземат парите и айде чао.Не е луд, който яде баницата ...
1
2
 
47
 
! Отговори
дайте и насам преди 5 години
ако има такова чудо у нас, колко зетьове и снахи на партийни приятелчета ще се завърнат за усвоя... опа за присвояване на европейски парички по една такава програма, не ми се мисли направо :)