Нов план от ЕС: Не следваш закона, няма еврофондове

Белгия и Германия с нов механизъм за наблюдение на законността
19 мар 2019 21:11,
28
Нов план от ЕС: Не следваш закона, няма еврофондове
Снимка: pixabay.com

Европейският съюз се заема с нов план за наблюдение на върховенството на правото в страните членки. Това обявиха външният министър на Белгия Дидие Рейндерс и държавният министър за Европа на Германия Михаел Рот, след среща тази сутрин в Брюксел на европейските министри от всички дъжави от ЕС.

“Спазването на върховенството на правото е задължение не само на една-две страни, а на всички”, заяви Рот.

Според него инициативата има три цели: да покаже, че ЕС е съюз от ценности, които са задължителни за всички, че трябва да има общо разбиране какво означава спазването на върховенството на правото, както и “да се учим един от друг”.

Работна група, съставена от 28-те еврочленки ще започне разработването на механизма, който ще има за цел да наблюдава спазването на върховенството на правото, човешките права и работата на съдебната система. В неговия обхват ще влизат независимостта на съдебната власт, ефикасността на съдебната защита и правната сигурност.
 
Според Рейндерс и Рот Финландия, която поема председателството на ЕС след Румъния, ще направи механизма свой приоритет и се очаква той да е факт до края на годината.

Новата система за мониторинг ще осигурява проверка на състоянието на правосъдието и спазването на закона във всички държави членки, като основната му цел ще е “избягване на отклонения” в спазването на общите европейски ценности и принципи. Той ще следва образеца на Европейския пакт за развитие и растеж, чрез който Брюксел следи състоянието на публичните финанси в ЕС. Еврокомисията изготвя ежегодни доклади за тяхното съответствие с определени критерии, както и препоръки, които трябва да се изпълнят от страните членки.

Съдебният механизъм също ще е ежегоден и свързан с препоръки към страните. При неизпълнение се предвижда задействането на иск пред Съда на ЕС, на чл.7 от Лисабонския договор, който може да доведе до отнемане на глас при вземане на европейските решения, както и на спиране, замразяване или намаляване на европейско финансиране.

“Идеята ни е да има засилване на връзката между европейския бюджет и върховенството на закона”, обясни Рейндерс.

Еврочленките ще се обърнат към Венецианската комисия и към Агенцията за човешките права на ООН за съвет как и какво да оценяват в докладите, които ще се изготвят по механизма.

Информацията ще се събира чрез експерти и ще се основава на предварително определени източници, се казва в предложението за механизма.

Системата за наблюдение ще е независима от процедурата за върховенство на закона, прилагана сега чрез чл.7. Европейската комисия я задейства срещу Полша през 2017 г., но не може да я предвижи извън обмяната на информация, тъй като Унгария я блокира. Европейският парламент поиска и Унгария да отговаря по нея, но процедурата не е напреднала поради липсата на единодушие.

Белгия е инициатор за механизма за законност, който получи подкрепата на Германия. След днешната среща двамата министри съобщиха, че вече имат критична маса от подкрепа на поне 20 еврочленки (включително България), която ще им позволи да пристъпят към практическото разработване на механизма. Очаква се и Европейската комисия да излезе с предложение през лятото. Нейният първи зам.-председател Франс Тимерманс е присъствал на министерската среща за механизма в Брюксел днес. Европейският парламент също призова за цялостен европейски подход към спазването на закона в резолюция, приета в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не следваш закона, няма еврофондове"Добре беее,може и "няма еврофондове,няма и вноски за ЕС"
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ СЪВСЕМ СКОРО ВИЖТЕ КАКВИ ХОРА СА В БПЮКСЕЛ ЮНКЕР БАПЕКОВ И ТЕМ ПОДОБНИ ИДИОТИИ"Няма как да стане щом трижди по-скапаната Русия с бандити управници все още държи уста над водата значи че ЕС може да бъде само мечта за руснаците.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Равенството ще бъде толкова и такова, каквото и колкото е в европейските институции. Ако се погледне ранга на служителите в тях по страни ще се види кои са най-много на високи постове и кои са пчеличките, които вършат работата без право да участват във вземането на решения.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ СЪВСЕМ СКОРО ВИЖТЕ КАКВИ ХОРА СА В БПЮКСЕЛ ЮНКЕР БАПЕКОВ И ТЕМ ПОДОБНИ ИДИОТИИ
19
2
 
13
 
! Отговори
българина преди 5 години
а кой и по какъв критерии ще определи ОБЩИТЕ ЦЕННОСТИ НА 28 ДЪРЖАВИ И 500 МЛН ДУШИ? ТОВА ДА НЕ СА 10 БОЖИИ ЗАПОВЕДИ! тука яко мирише на ссср2 и цензура, до тук евро ценностите предимно за слямски мигранти джендъризъм и санкции срещу независими държави! разбиване на семейството, богат център и бедна периферия!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАКА ГОСПОДАРИТЕ ЩЕ МАЧКАТ И ЩЕ ПОДЧИНЯВАТ КОЛОНИИТЕ СИ.
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям шамар за кремъл
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой закон?На баба Меркел и на Макарона ли??Няма да го бъде тоя ЕС...............днес ще сготвят Орбан, утре някой друг непослушен..................и така до окончателния край на ЕС!!!
15
4
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Ако това се приеме ,това ще е наистина началото на края на ЕС!Ще направя прогноза кои първи ще напуснат -първо -Италия,след това -Полша,после -Унгария, Австрия,а после - по принципа на доминото ....
14
1
 
16
 
! Отговори
axa преди 5 години
механизъм за мачкане на непослушните, видяхме го с Жан виденов, сега им трябва и Орбан. Къде е уловката? Лисабонското споразумение. При него са нужни няколко държави да имат мнозинство и решават, другите да го духат, без значение какво мислят.
13
0
 
15
 
! Отговори
за ЕС преди 5 години
Правила обаче са едни за Германия и Франция, а други за България и Румъния, нали??
12
2
 
17
 
! Отговори
за ЕС преди 5 години
Това ли е европейската солидарност?България да си остане най-бедната държава в целия ЕС!!Тоя ЕС ще свърши като СССР..............................................с разпад, защото все по-голяма власт се концентрира във все по-малко на брой бюрократи!!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилата са хубаво нещо, когато са за всички в ЕС. За съжаление не е така - има правила за малките и бедните сателити, които не са в сила за силните и големите в Западна Европа. В това няма нищо обединяващо, по-скоро е бомба със закъснител, която рано или късно ще избухне. Малките и бедни източноевропейски държави ще търпят да бъдат мачкани известно време, но не до безкрайност.
10
1
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Абе това вече мяза бетер на СИВ.оставете хорицата на мира и стига с тия ценности,бе
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще защитите хората си в ЕС със закон или ви е все тая дали ги избиват?
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разработват ново средство за натиск, за да държат държави във васално положение. И в момента има изобилие от механизми и лостове за наказване на непослушание. Просто прибавят още един - държавата, която не се държи подобаващо, ще бъде обвинена в неспазване на върховенството на закона и върху нея ще се стовари целия арсенал от икономически и политически форми за въздействие. Живеем в империя от нов вид, където има нови механизми за подчиняване на държави.
7
1
 
19
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Кой закон и кои ценности.Нещо народите в ЕС не ви разбират ценностите напоследък.
6
0
 
9
 
! Отговори
Цялата работа... преди 5 години
...е заради държави като България да не дадат търговски коридор на Китай. Изкъсо следене и наредби от Брюксел
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се зададат избори и рязко им стават интересни правата на гражданите и законността
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Бойко го подкрепя, няма да стане