Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник

АИКБ искат и извънкласни дейности по технически дисциплини
1 апр 2019 16:52,
178
Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник
Снимка: БулФото
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев поиска задължителна матура по математика за всички кандидат-зрелостници.
 
Изказването си той направи пред журналисти преди началото на ОБщото събрание на международния координационен съвет на организациите на работодателите.
 
"За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев.
 
По думите му това би било от полза и самите ученици, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Велев допълни, че идеята вече се обсъжда с Министерство на образованието.
 
Налагането на мярката е нужно, заради ниската производителност на България, която продълвава да изостава сериозно спрямо останалите страни от Европейския съюз и продълвава да бъде на последно място по този показател.
 
Основен проблем на работодателите е и наемането на персонал - в България 68 % от работодателите изпитват трудности при намирането на подготвени служители.
 
Оказва се, че въпреки увеличения прием през последните години, страната все още изпитва сериозен недостиг на инженерни и технически кадри. За сметка на това изобилстват млади хора с тапии по право, икономика и ПР. 
"В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда", завърши Васил Велев.
 
В момента матурите, които зашършващите 12 клас са две - една задължителна по Български език и литература и една по желание на ученика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
18
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Тоя от снимката мине се не мине седмица и пак го изтипосват в някой сайт. Въпреки това се радвам като чета коментарите, защото в болшинството си, коентиращите са все още на себе си и виждат елементарните лъжи, които съществото на снимката се мъчи(безуспешно) да лансира. Но е време всички като тоя на снимката да бъдат изринати от власта, защото те като един *** ни унищожават, без да разберат, че когато ние изчезнем, ще изчезнат и те.
137
3
 
11
 
! Отговори
голем смех преди 5 години
Каква матура по математика , бе? Два часа пред огледалото, педикюр, маникюр и обезкосмяване, шопинг, чатене с тайфата. Това са важните неща от живота. Нямаме време за глупости като математиката.
136
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за заплати не дава, матури иска.Що е то?
135
0
 
28
 
! Отговори
Западните Балкани преди 5 години
Бизнесът първо да вдигне заплатите. Когато средната заплата стане 2000, а учителската 2500, нещата ше потръгнат. При сегашните нива на цените, разбира се. И при задължителни матури, пак добрите ще напускат България и ще остават тройкаджиите
134
2
 
25
 
! Отговори
ПРОИЗВЕДЕТЕ СИ ГИ преди 5 години
"Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев."ТИПИЧНО "ПО БЪЛГАРСКИ"--ТЕ ПРЕДЛАГАТ ПОНЕЖЕ ИМ ТРЯБВАТ-НО ДРУГ ДА ГО РЕАЛИЗИРАТЕЗИ ХОРА НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ АКО ИМАШ НУЖДА ОТ НЕЩО-ТРЯБВА САМ ДА СИ ГО СЪЗДАДЕШВ СЛУЧАЯ :ПРЕДЛАГАШ АУДИТОРИЯ,ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ДА ЗАДЪЛБОЧАТ ЗНАНЯТА,ПРАКТИКА ЗА РЕШАВАНЕ НА МНОГО ЗАДАЧИ,РАЗБОР КАК Е НАЙ ПРАВИЛНИЯ МЕТОД ЗА РЕАВАНЕ НА ВСЕКА ЗАДАЧА ДА Е БЕЗПЛАТНО ИЗВЪНУЧИЛИЩНО-ИНТЕНЗИВНОИНАЧЕ СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ
133
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям смях (първи април е де...).Дайте нормални заплати и ще имате инженери. А то не става, както го искате в момента - 2 езика, шАфиорска книжка C, 40 години стаж, нощни дежурства, ръководни длъжности и заплата 600 лева.
132
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата не зависи от квалификацията в България. Зависи от кефа работодателя и от качествата на инженера.
131
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тоя прилича на нацист!Готварски курсове не щеш ли ***!
130
5
 
15
 
! Отговори
До 135 преди 5 години
По-социалистическо хрумване не бях чела от години.
129
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно съгласен.Знаенето на език е само предпоставка.Знаенето на природно-математически дисциплини е това което произвежда.
128
2
 
12
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Учител по математика - не е само това което казвате , няма и общо образователни предмети а само "пребиваване " за селфи и манджабез пари (то пък и една манджа..)
127
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма работни места и къде ще работят. Наемат най-много по един програмист и останалите са на улицата защото експлоатацията е жестока и пестят от заплати.
126
4
 
27
 
! Отговори
Учител по математика преди 5 години
Преди години закриха техникумите и ги направиха езикови гимназии от ниско ниво. Намалиха часовете по математика, физика и химия в гимназиален етап и сега се сещат, че няма желаещи да учат технически специалности.най-напред да натиснат МОН да си оправи програмите. Ако оправят програмите по математика и без матури учениците ще знаят повече.
125
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкия бизнес...Все реве....Сега иска още от училище да им подготвят кадрите, че да няма мърдане после... Много евтинко. Личи си, че са добри по математика. А задължителна матура по Линукс Администрация не искате ли? Не се притеснявайте, след има няма 10-15 години ще трябва да си внасяте роби отвън (че то и сега си е така) - ама тогава кой ли ще ви помогне? Или може би ще предлагате евтинки апартаментчета на желаещите да се заГРОБят в България?Само отвращение и присмех будите.
124
7
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Та руснаците взели една пушка от ВСВ .Пушките тогава били калибър 7,62 мм . За да копират готовия модел без да правят сложни изчисления на съезмерностите те просто прибавили по една нула на всички размери .И така се родило оръдието на на Т34 което както се сещате е калибър 76,2 ;) А ид.иотите от КРУП се надупили и почнали да изчисляват и създали късото оръдие на панцер 4 в пъти по лошо от руското и с гилза колкото снаряда ,а не като при пушките ;) Логиката е по висша форма на висшата математика
123
2
 
17
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
прочетах заглавието (математика )и след това разбрах , че става дума за СМЕТКИ .
122
5
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
А да ви кажа ли как руски инженери се справиха с сложни изчисления без никаква математика и направиха оръжие в пъти по добро от вишите математици на и.ди.отите от КРУП ? По някога логиката е много по добра от висшата математика ;) Даже точно там е силата на човека ;)
121
0
 
14
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
За какво се учудва те, че такъл е резултата.Висш гербаджиите беше казал,че 2+2=5.Аритметиката им такава,бизнесът им такъв
120
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До roditelБизнесът да вземе да предлага по-високи заплати и да не се бърка, където не му е работата.--а това ще повиши знанията ?майстора, работника- "знае как", ама не знае - "защо?" а е важен отговора на въпроса - "защо?"в това е разликата!
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 120 ако не можеш да провериш, макар и грубо, резултатите от машината, техният порядък (което е много важно) , че къв "инженер", какъв "виШ" кадър си ти ? ти трябва да можеш ръчно да проконтролираш порядъка на изходните резултати. а пък те няма как да са верни, ако изначално имаш грешни входни данни!ако не можеш да правиш това, то ти си един проС "оператор на машина" ...