Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник

АИКБ искат и извънкласни дейности по технически дисциплини
1 апр 2019 16:52,
178
Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник
Снимка: БулФото
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев поиска задължителна матура по математика за всички кандидат-зрелостници.
 
Изказването си той направи пред журналисти преди началото на ОБщото събрание на международния координационен съвет на организациите на работодателите.
 
"За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев.
 
По думите му това би било от полза и самите ученици, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Велев допълни, че идеята вече се обсъжда с Министерство на образованието.
 
Налагането на мярката е нужно, заради ниската производителност на България, която продълвава да изостава сериозно спрямо останалите страни от Европейския съюз и продълвава да бъде на последно място по този показател.
 
Основен проблем на работодателите е и наемането на персонал - в България 68 % от работодателите изпитват трудности при намирането на подготвени служители.
 
Оказва се, че въпреки увеличения прием през последните години, страната все още изпитва сериозен недостиг на инженерни и технически кадри. За сметка на това изобилстват млади хора с тапии по право, икономика и ПР. 
"В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда", завърши Васил Велев.
 
В момента матурите, които зашършващите 12 клас са две - една задължителна по Български език и литература и една по желание на ученика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 117Среднист и среден кадър не е едно и също.
117
1
 
21
 
! Отговори
roditel преди 5 години
Бизнесът да вземе да предлага по-високи заплати и да не се бърка, където не му е работата. И без това децата учат пълни глупости и излишни неща. След 7 клас се учат пълни простотии.
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До V 119Отдавна компютрите правят изчисленията със съответния софтуер--затова хората стават все по тъ.пи и това е видимо ... замени ли "машината" мисленето, с Човека е свършено ... той просто ще изчезне, защото отдавна е "по-слаб" от животните, а сега стане ли "по-***" от Машината , не може ли без "машината" - с него е Свършено физически!
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 117На Велев му трябват средни кадри. Висши кадри не са нужни в голямо количество за бг бизнес. Написано е в първия ми пост, който си цитирал, ама не си прочел докрай. Ето затова не ставате за висши кадри.
114
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110Значи, умнико, веднъж ще вкарваш даНННи, после ще следиш резултати, после ще си проверяваш дали си вкарал правилно даНННите, за което ти трябва знания за синуси, косинуси, висша математика, после ще проверяваш дали програмата правилно е изчислила резултатите???Я вземи молива и Елката да си изчисляваш като баба с молив и гумичка, и после проверявай, и накрая минавай с мастило!
113
3
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Номер сто е измислил висшата математика :) 2+2 = 4,80 с ддс :))) Ето това е висшата математика на днешния де .А 2+2 = 4 е нисша математика щото няма *** за боко ;) за партийни субсидии .Ето за това се издирват висши математици ;) А иначе искам да видя някой висш математик да ми изчисли едни сметки по петагоровата теорема ,ама без калкулатор с тангенс .Искам да го видя тва вишо същество .Отдавна компютрите правят изчисленията със съответния софтуер
112
3
 
24
 
! Отговори
Инжинер от Германия преди 5 години
Защо няма инжинери в България? Щото всички сме избягали в чужбина. Инжинерната професия е конвертируема по целия свят. А правото и икономиката се различават по света. Та дипломираните няма как си стоят у дома.Те младежите като вземат инжинерна диплома та ще останат да ви работя за 600 лева. Веднага ще си плюят на петите и към чужбина. Напразно се хабите.
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До114Имаш ли представа за какъв примитивен бизнес и примитивни фирми става въпрос?!--имам )аз обаче не говоря за "среднист", а по принцип, за образованието.ама явно на вас ви трябват среднисти... ами няма среднисти ... всеки иска "на бюро", тва е положението!
110
4
 
13
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Искат изпити, защото учебниците нямат часове за затвърждаване,само за нови знания.Ако няма частни уроци си аут.Двойна цел-шанс за частни уроци и роби за бизнеса.Трябват им роби да работят за без пари
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 112Каква квантова физика?! Децата не могат да изживеят нормално детство заради такива като Велев. Ще ги побъркат горките.--нищо им няма!лошото, че сега учат тия неща, дето не са важни, а фундаменталните неща са изтикани на заден план!"учи мама, за да не работиш!" - в днеш време важи с още по-голяма сила )
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110По- *** от теб не съм срещал. Цитираш ме, но не осмисляш написаното. Какви резултати ще анализира среден специалист, бе?! Ако тая работа я върши среднистът, какво работи висшият кадър? Почесва се по тила 8 часа?Имаш ли представа за какъв примитивен бизнес и примитивни фирми става въпрос?!Това не ти е Азиатския тигър, Япония или Силициевата долина.
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFA 109едно време се учеше в училище , сега не знам!
106
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFA 109Каква квантова физика?! Децата не могат да изживеят нормално детство заради такива като Велев. Ще ги побъркат горките. Велев и сие ще ги поемат още от родилното отделение и пеленачета ще ги впрегнат да учат и работят.
105
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 108Ако ще си специалист среден клас, достатъчно е да познаваш добре програмите и да си ориентиран правилно.---че си тъ.пана бе ... ти закърняваш в горната глава!как ще се довериш "на програмата", ако не можеш да направиш една сметка, с която груба да провериш верността на резултата? "програмата" смята , дава някакви резултати, ако си и задал верни входни данни! а кой ще ти провери входните даннни? как, на база какво ще анализираш резултата?!
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99Днес не ти трябват ни алгоритми, ни косинуси, ни тангенси... За всичко си има програми. приложения. Ако ще си специалист среден клас, достатъчно е да познаваш добре програмите и да си ориентиран правилно. Висша математика, висши ИТ кадри, инженери и пр., там вече трябва да ти е силна математиката, но колко висши кадри има в 1 фирма или завод?! Назначават единици.
103
0
 
15
 
! Отговори
от немско преди 5 години
Само като чуя за бг бизнес и ми се драйфаааа
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сбъркана програмаЗа какво са на тия деца да учат ,,Човек и Общество"?--цялата "история" минават ... ужас... а нищо така и не разбират ... най-тежкият за усвояване предмет..
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99Проблемът е,че НЕ се учи практическа математика. Например лихвени проценти, нещо което да е от полза в живота.--лихвените проценти ги знаят - отсега знаят, че видят ли един определен надпис на една сграда, трябва да минат на другия тротуар!
100
0
 
11
 
! Отговори
питам тоя от Бизнеса преди 5 години
Работа за инженери има ли в България? Какво в България смятат,че ще се произвежда? Мутрите си направиха по един хотел дето не могат 2*2 да сметнат,ама и те като не плащат,останаха без хора.
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Кадри се подготвят в последните класове на гимназиите или последните курсове на ВУЗ, когато се кара практика с месеци. Преди практиката всичко е теория. Професорите и доцентите не са бизнесмени или слуги на Велев, че да знаят кой бизнес от какви точно кадри има нужда и да ги подготвят по поръчка по вкуса на Велев или др.