Неуспешно кацане на израелския апарат "Берешит" на Луната

До няколко години Израел ще изпрати нов, увери Нетаняху
12 апр 2019 08:00, Елка Василева
42
Неуспешно кацане на израелския апарат "Берешит" на Луната
Снимка: Reuters

Израелският космически апарат "Берешит" достигна до Луната, но планираното му контролирано или "меко" кацане беше неуспешно, съобщи Ройтерс, като се позовава на оперативния екип.

Апаратът е имал поредица от технически проблеми по време на финалното спускане към лунната повърхност.

Един от ръководителите на израелската космическа мисия заяви, че апаратът със сигурност се е разбил, съобщи Асошиейтед прес. "Берешит" е изгубил връзка със Земята секунди преди докосването на повърхността на Луната.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в контролния център на полета, за да наблюдава опита за кацане, съобщи ДПА.

След неуспеха на мисията Нетняху заяви, че до няколко години Израел отново ще изпрати апарат на Луната, предаде ТАСС. "До 2,5 - 3 години израелски космически апарат ще се прилуни цял", каза премиерът в контролния център.

С проекта "Берешит" за кацане на Луната Израел се опита да стане четвъртата държава с подобно постижение след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай. "Берешит" е и първият лунен апарат, който не е създаден по правителствена програма. Той е построен от организацията с идеална цел "Спейс Ай Ел", учредена за участие в конкурса "Лунар Екс прайз" на "Гугъл", и държавната "Израел еърспейс индъстрис". Бюджетът от 100 милиона щатски долара е осигурен почти изцяло от частни дарители.

Берешит" беше изстрелян от Кейп Канаверал в САЩ на 21 февруари с ракета "Фалкон 9".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
4
 
! Отговори
Бере шит преди 5 години
Какво друго да бере Изсраел на огромните мизерии, които не се умори да създава?На зло куче, зъл прът.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен шит. Нормално е да не кацне а направо да се размаже.
36
2
 
0
 
! Отговори
SS до [#34] преди 5 години
ами то е ясно накъде и защо бие Найо (едновремешен СеДеСайо) Птицин, с кокошкарския акцент. Всяко слушане на тоа е жива загуба на време, и вредно за здравето, ама отвсякъде! Особено за психическото здраве и сексуалната ориентация Но за "Междузвездни войни" си е тамън!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са получили виза от македонският посланик и са ги върнали от митницата!Така е имало е опит на Луната да бъдат закарани стоки без разрешително за внос в Македония.както е известно територията на Луната е македонска!
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И луната на иска евреи.
33
1
 
3
 
! Отговори
До SS преди 5 години
Драги, ти си умно момче! Нима очакваш днес някоя медия да почете Деня на Космонавтиката, Денят, в който излетя Гагарин? Вчера Найо Птицин (Naja на латински значи кобра) се лигавеше по бТВ за последния филм от филмовата поредица за инфантили "Междузвездни войни" с телешки възторг. Премиерата щяла да бъде днес! Хип-хип-ура!Между другото, не съм проверил още с каква ракета е изстрелян израелския апарат.Да поработят още! Биби завчера беше пак в Москва. Да питат, като не знаят!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"бившия Съветски съюз"...Крайно неудачно словосъчетание. СССР се разпадна и толкоз, вече е в историята. Защо не наречем няколко страни "Бившата Австро-Унгарска Империя", "Бившата Римска Империя", "Бившата Монголска Империя"?Разбирам чувствата на работилата, но повтарям, като потомък на граждани на Римската, Източно-Римската, Българската и Османската империи, че не съм съгласен с непрофесионалното боравене с историята.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напомня ми на времето, когато по щандовете имаше само сол и оцет, но отчитахме успехи. Бай Тошо тогава беше казал - аман от успехи! Та и тия така - дали една торба пари да кацат на луната, не кацнали, ама успех било! Та така!
30
1
 
9
 
! Отговори
Шитоберка преди 5 години
Моше, вярно ли си дал на крадците всичкото злато и пари?- Ами да, завряха ми поялник отзад и ми сложиха ютия на топките и ги включиха в контакта. И ти? Веднага ли ги даде? Е не бe, да чакам да се навърти и сметка на електромера ли?Тия скръндзи за 100 милиона само са се снимали...
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да изпратиш апарат на луната не е като Моше да излъже, измами или обере комшията си.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се радвам. Тази новина ми оправи деня!
27
1
 
5
 
! Отговори
бай Пешо преди 5 години
сега да почват веднага да "инвестират" в следващия пак така безсмислен техен престижен "космически проект", и .т.н., ... и естествено - пак да се на.акат! Няма лошо - the show must go on!
26
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 5 години
айнц- цу цвай - цу дрън! Или в обратния ред... както се брои при кацане (разбиване).Че какво ни интересуват безсмислените опити на ев.рите? Днес е ден на Гагарин! Тиа къде са тръгнали (литнали)?Ако бяха успели знаете ли какво щеше да стане?- Щяха веднага да подменят 12 април с "ден на великите евъ.рски 'космически' постижения". Точно както Денят на Победата 9 май го дублираха набързо като ден и на не знам още какво си
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майка Индия е добра в количеството не в качеството. Ако направят 2 милярда космически апарати може да не стигнат до луната но скрап-та ще е толкова много че ще могат да се покатерят.
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей ама българина много голям :) една дъвка не произвежда обаче много ги разбира нещата :)
23
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Сорос ще доживее ли, разпродаването на Луната ?!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като са си кръстили апарата "shit", какво очкават да е?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБрех а Българския лунен апарат къде е бе? :) а Руския ? :))))
20
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМЕНТАРА Е САМО ЕДИН: ИЗРАЕЛЦИТЕ И НА ЛУНАТА НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ :DКОМЕНТАРА НЕ Е МОЙ А НА ТЕЗИ ПРЕДИ МЕН КОИТО ГО ПИШАТ :D
19
1
 
15
 
! Отговори
Рави Дави Гонанижа преди 5 години
Берешит извърши Лунекзит без задължителните еврейски пазарлъци.