Първият камък на Нотр Дам е поставен през 1163 г.

Кратка историческа справка за катедралата
Обновена: 16 апр 2019 06:29 | 16 апр 2019 05:44, Анисия Иванова
12
Първият камък на Нотр Дам е поставен през 1163 г.
Снимка: БТА

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми, припомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век.

Това е една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на Париж. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

Още по темата

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, припомня Ройтерс.
Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".

Три много важни реликви за християнството се намират в "Нотр Дам". Най-важната е свещената корона, която е изработена от тази от тръни на Исус Христос, с която е разпнат на кръста. Християни се молят пред нея вече 16 века. След това е част от кръста, на който Исус е разпнат, като мнозина вярват, че е от наистина оригиналния.

И накрая е един от пироните с които Исус е бил закован на кръста. Той е бил донесен от император Шарл след един от кръстоносните походи през 799 година.

Обхваната от пламъци катедрала "Нотр Дам” е мястото, увековечено в романа на великия писател Виктор Юго "Парижката Света Богородица”. В книгата има пасажи, в който се описва пожар в църквата, а въпросните сцени изключително много наподобяват тези от случващото се в Париж в последните часове.

Това накара много потребители в интернет да се запитат предрекъл ли е Юго пожара, който потопи в скръб цяла Франция. Романът е публикуван през 1831 г. Действието се развива в Париж през Средновековието (1482 г.) по времето на Луи XI.

През 1830 г. Виктор Юго се сблъсква с непосилната задача, поставена му от неговия издател, за една година да напише романа "Парижката Света Богородица“. Крайният срок, в който трябва да предаде книгата, е февруари 1831 г.

За да спре да отлага писането, събира всичките си дрехи и ги заключва, остава само с един голям шал. Денонощно работи по книгата. На 14 януари 1831 г., две седмици по-рано от крайната дата, романът е завършен и публикуван.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: нотр дамисторияпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
10
 
! Отговори
Жълти жилетки преди 5 години
За 1 ден са събрани 1 милиард евро за ремонта по възстановяването на Нотр Дам - чудесно! И то от 5-6 супер богати филантропи във Франция. А, в България ни тресе корупция и "апартаменти-гейт". Законно ли е; морално ли е притежанието на всички такива придобити пари и имущества съсредоточени в ръцете на сравнително малка група алчни хора?
7
0
 
10
 
! Отговори
Je suis Notre-Dame преди 5 години
Вярвам във великия френски народ и знам в сърцето си, че скоро ще видя отново Дамата на Париж да блести над всички останали! Света ще бъде многа мрачно място без Града на Светлината и без неговата Дама - Notre-Dame!
6
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Добре е да познаваме историята на другите народи, но още по-добре е да познаваме своята история. През коя година е поставен първият камък от базиликата край Плиска - столицата на първата българска държава? Доста преди Нотр Дам. А кога е поставен първият камък на църквата "Свети четиридесет мъченици" в столицата на втората българска държава - Търново? Не много по-късно от Нотр Дам. В лето 6738 от сътворението на света (1230) - според надписа на колоната на Иван Асен.
5
0
 
12
 
! Отговори
Нина преди 5 години
А ок 1866 г. Колю Фичето помага при укрепването от корозия на катедралата... :)
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица"."------------------За декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" е използвана цялата многолика архитектура на Париж. 1/3 от романа е подробно описание на всички по-забележителни архитектурни обекти в Париж, съществували в годината на развитието на действието през Средновековието.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случаен пожар? В първия ден на Страстната седмица? Точно преди Великден? Съвсем скоро горя и втората по големина катедрала във Франция. А и всички останали палежи на църкви там. Пожар в 18:50ч след края на раб.ден. Само дървенията не гори така. Имало е пластмаса и запалими материали - примерно боя, а и кой знае. Катедралата е преживяла 2 свет.войни и Хитлер. 800 години не е изгоряла, при онзи първобитен начин на живот. Точно сега. Изводите какви са?
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано е инцидент! Не мога да си помисля, че някой умишлно може да посегне на нещо толкова красиво!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужасен инцидент.Но е сигурно, че ще я възстановят.Нсй-важният въпрос сега е-умишлен ли е пожарът?